SpäťÚvod / Články / Naše projekty / duchovné cvičenia / V dome Otca je mnoho príbytkov
Najväčší je ten, kto vie slúžiťKľaknúť k nohám bratov a sestier

V dome Otca je mnoho príbytkov

2. november 2023 / Alberto Maggi, OSM

Vytlačiť Vytlačiť
V dome Otca je mnoho príbytkov

Biblický komentár k dnešnému evanjeliu:

Jn 14, 1 - 6

V dome môjho Otca je mnoho príbytkov. Keby to tak nebolo bol by som vám povedal, že vám idem pripraviť miesto?!

Keď odídem a pripravím vám miesto, zasa prídem a vezmem vás k sebe, aby ste aj vy boli tam, kde som ja.

 

Učiteľ hovorí, že v dome jeho Otca je mnoho príbytkov. On sám nazval chrám domom svojho Otca, keď po prvý raz v 2. kap. prišiel do chrámu, kde našiel obchodníkov a hovorí: „Nerobte z domu môjho Otca tržnicu“.

Chrám je teda Otcov dom a v tom istom rozprávaní však hovorí: „Zborte tento chrám“ - dom môjho Otca - „a za tri dni ho postavím“. „Ale on hovoril o chráme svojho tela“ (Jn 2, 19.21).

Čiže, čo je domom Otca? Syn, jeho telo. Kde býva Otec? Ježiš povie: „Otec je vo mne“, lebo domov má tam, kde je milovaný.

Otec plne prebýva v Synovi, ktorý ho prijíma, tak ako Syn plne prebýva v Otcovi.

Práve tak to povie Samaritánke, že pravý chrám, kde sa klania Otcovi v Duchu a pravde, už nie je ani v Jeruzaleme, ani na vrchu Garizim, ale úplne inde, je ním Ja-Som;  je to Syn, v ňom sa uctieva Otec.

A tak v tomto dome Otca je miesto pre mnohých, je tam veľa príbytkov. Koľko príbytkov je v Otcovi? Koľko je synov a dcér, pre každé je miesto, inak nie je Otcom.

Smrť Ježiša, ktorý sa úplne zveril Otcovi a ktorý nás miluje ako Otec, nám zjavuje, že u Otca je pre nás večný príbytok. Teda to, že Syn za nás dáva svoj život a nekonečne miluje Otcovou láskou, mi hovorí, kde som doma.

Kde je môj domov? V srdci Otca je môj príbytok. Keďže u Otca je vždy miesto, v akom zmysle nám ho Ježiš pripravuje? Pripravuje ho pre nás tak, že nám ho dáva poznať, lebo sme nevedeli, že sme synmi a dcérami. Ukazuje nám, že sme synmi a dcérami, a preto máme miesto v Otcovi. A nielen ukazuje, on nám dáva svoju lásku tak, že nám umýva nohy a podáva kúsok chleba, aby sme aj my ako synovia a dcéry prebývali v Otcovi a Otec v nás.

Autor: Alberto Maggi, OSM
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Čo obnoví rodinu?

18. február 2013 / duchovné cvičenia

teologie těla pro začátečníky

Ak budúcnosť ľudstva stojí na manželstve a rodine, je nutné aby aj manželstvo a rodina prešli obnovou. Táto obnova nespočíva v tvorbe akéhosi iného či...

Tri podmienky slobody

8. november 2023 / duchovné cvičenia

Tri podmienky slobody

Aby sme správne chápali evanjeliá, treba ich čítať v pôvodnom jazyku a v aktuálnom historickom kontexte ich vzniku. Málo kto z nás však na to má...

Približovali sa k nemu hriešnici

5. november 2020 / duchovné cvičenia

Približovali sa k nemu hriešnici

Včera sme počuli radikálne podmienky slobody voči Ježišovi - zbavenie sa falošnosti, rodinných pút, svojej povesti a oslobodenie sa od vlastnenia majetku a tak vziať kríž....

Bohatstvo slúži

10. november 2023 / duchovné cvičenia

Bohatstvo slúži

Ak mám bohatstvo a viem sa s ním deliť – robím si priateľov. Používam ho správne, som ten, ktorý pochopil, že život nemám pre seba ale pre druhých. Som...

N