SpäťÚvod / Články / Naše projekty / duchovné cvičenia / ... odmietnutie Boha
Cesty k bratstvuChrám a dve mince vdovy

... odmietnutie Boha

5. jún 2023 / Alberto Maggi, OSM

Vytlačiť Vytlačiť
... odmietnutie Boha

Biblický komentár k dnešnému evanjeliu:

 

Mk 12, 1 - 12

„Ale vinohradníci si povedali:
‚To je dedič. Poďte, zabime ho a dedičstvo bude naše!‘
Chytili ho, zabili a vyhodili z vinice.“
 
 
V sobotu sme videli, ako náboženskí vodcovia, veľkňazi, učitelia Zákona a starší idú za Ježišom a pýtajú sa ho, akou mocou robí tie veci v chráme. On im položil otázku, na ktorú odpovedali: nevieme.
 
Vedia však veľmi dobre čo chcú: zabiť Ježiša! Už sa aj rozhodli, len to treba urobiť tak, aby nestratili priazeň ľudí.
 
Ježiš teraz hovorí práve im, dáva odpoveď, ukazuje im, čo si myslia a čo robia. Avšak nerobia a nemyslia si nič nové, robia to, čo robili ich otcovia.
 
Podobenstvo o vražedných vinohradníkoch vyjadruje postoj vodcov ľudu, ktorým Ježiš ukázal Otcovu lásku. Z túžby po moci a pre ekonomické záujmy ju  odmietajú. A všetko je to dobre zabalené do náboženského systému, ktorý vymysleli: „Pošlem im svojho syna, uvidíme, či ho budú aspoň trochu rešpektovať“. Nie! „Odstráňme ho a jeho dedičstvo bude naše.“ Chamtivo si chcú privlastniť to, čo im nepatrí. 
 
Ježišova smrť nie je niečím prozreteľnostným, čo Boh stanovil a chcel, ale je to ľudská odpoveď na Boží plán lásky.
 
Boh tak miloval svet, že dal svojho Syna. Teda dôvodom, že nám Boh dal Syna, je láska, nie preto, aby bol zabitý či obetovaný alebo niečo podobné.
 
V tomto podobenstve je vyjadrené to isté. Boh neposiela svojho syna, aby ho ukameňovali alebo zabili, ale aby si profesionáli posvätna a samozvaní predstavitelia Boha konečne uvedomili: „všetkých sme zabili, toto je posledný..., toho nie!“.
 
Ich reakcia: „toho sa zbavíme hneď a čo je jeho, bude definitívne naše“. Tak náboženský systém so svojimi predstaviteľmi prejavuje totálne odmietnutie Boha.
Autor: Alberto Maggi, OSM
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Čo obnoví rodinu?

18. február 2013 / duchovné cvičenia

teologie těla pro začátečníky

Ak budúcnosť ľudstva stojí na manželstve a rodine, je nutné aby aj manželstvo a rodina prešli obnovou. Táto obnova nespočíva v tvorbe akéhosi iného či...

Tri podmienky slobody

8. november 2023 / duchovné cvičenia

Tri podmienky slobody

Aby sme správne chápali evanjeliá, treba ich čítať v pôvodnom jazyku a v aktuálnom historickom kontexte ich vzniku. Málo kto z nás však na to má...

Približovali sa k nemu hriešnici

5. november 2020 / duchovné cvičenia

Približovali sa k nemu hriešnici

Včera sme počuli radikálne podmienky slobody voči Ježišovi - zbavenie sa falošnosti, rodinných pút, svojej povesti a oslobodenie sa od vlastnenia majetku a tak vziať kríž....

Bohatstvo slúži

10. november 2023 / duchovné cvičenia

Bohatstvo slúži

Ak mám bohatstvo a viem sa s ním deliť – robím si priateľov. Používam ho správne, som ten, ktorý pochopil, že život nemám pre seba ale pre druhých. Som...

N