K slobode vedie chudoba... odmietnutie Boha

Cesty k bratstvu

31. máj 2023 / Alberto Maggi, OSM

Vytlačiť Vytlačiť
Cesty k bratstvu

Biblický komentár k dnešnému evanjeliu:

Mk 10, 32 - 45

Viete, že tí, ktorých pokladajú za vládcov národov, panujú nad nimi a ich veľmoži majú nad nimi moc.
Medzi vami to tak nebude.
Ale kto sa bude chcieť stať medzi vami veľkým, bude vaším služobníkom. A kto bude chcieť byť medzi vami prvý, bude sluhom všetkých.
 
Týmito slovami Učiteľ demaskuje slávu, ktorú apoštoli hľadajú: idú za Ježišom a hľadajú slávu, ktorá im nepatrí. Nenecháva ich teda napospas ich nepochopeniu, záleží mu na nich, nechce, aby kráčali po tejto nesprávnej ceste.
 
Keď hovoríme o vládcoch, často hovoríme o hierarchii. Hierarchia nie je kresťanské slovo, mocenský postoj by sa tak stal posvätným.
 
Nie je posvätný ten, kto rozkazuje. Všetci sme svätí a Svätý svätých je služobníkom všetkých, nerozkazuje.
 
Obrátili sme všetko hore nohami, používame slová zvrátene, budujeme pyramídu moci a hovoríme, že tento mocenský rebrík kariérného vystupovania je božský! Nie, je to diabolské! Potom, čo sa vyjadril o tých, ktorých považujú za vládcov, Učiteľ hovorí: že „medzi vami to tak nebude“, chce povedať, že v jeho spoločenstve to tak nefunguje!
 
Ide o skutočne radikálne rozlišovanie, je to obrovské pozvanie pre Dvanástich, ktorí ho nasledujú. Túžbu tých, ktorí sa chcú stať veľkými, tých, ktorí chcú byť prví, Ježiš prijíma: táto túžba existuje a Ježiš ju nechce uhasiť, ale orientuje.
 
Chceš byť prvý? Staň sa služobníkom, buď sluhom všetkých bez rozdielu, lebo je to povolanie k bratstvu. Stotožnenie sa so Synom človeka nám umožňuje žiť bratské vzťahy s druhými ľuďmi, s každým, nikoho nevynímajúc. Nehovorí so všetkými, ktorí zdieľajú vašu vieru, vaše presvedčenie. So všetkými, lebo všetci sú synmi/dcérami človeka.
 
Ježiš nás pozýva do tohto radikálneho spoločenstva, do tohto bratstva, čo znamená uznať Boha ako Otca. Toto je cesta, ktorou Ježiš kráča smerom k Jeruzalemu. Je to cesta Syna človeka.
Autor: Alberto Maggi, OSM
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Čo obnoví rodinu?

18. február 2013 / duchovné cvičenia

teologie těla pro začátečníky

Ak budúcnosť ľudstva stojí na manželstve a rodine, je nutné aby aj manželstvo a rodina prešli obnovou. Táto obnova nespočíva v tvorbe akéhosi iného či...

Tri podmienky slobody

8. november 2023 / duchovné cvičenia

Tri podmienky slobody

Aby sme správne chápali evanjeliá, treba ich čítať v pôvodnom jazyku a v aktuálnom historickom kontexte ich vzniku. Málo kto z nás však na to má...

Približovali sa k nemu hriešnici

5. november 2020 / duchovné cvičenia

Približovali sa k nemu hriešnici

Včera sme počuli radikálne podmienky slobody voči Ježišovi - zbavenie sa falošnosti, rodinných pút, svojej povesti a oslobodenie sa od vlastnenia majetku a tak vziať kríž....

Bohatstvo slúži

10. november 2023 / duchovné cvičenia

Bohatstvo slúži

Ak mám bohatstvo a viem sa s ním deliť – robím si priateľov. Používam ho správne, som ten, ktorý pochopil, že život nemám pre seba ale pre druhých. Som...

N