SpäťÚvod / Články / Naše projekty / OTCaSY - otcovia a synovia / Mužské archetypy - MILOVNÍK
Mužské archetypy - BOJOVNÍKMužské archetypy - MÁG / MUDRC

Mužské archetypy - MILOVNÍK

9. jún 2014 / Podľa prednášok Richarda Rohra upravila Anastázia Strečková

Vytlačiť Vytlačiť
Mužské archetypy - MILOVNÍK

Pokračovanie článkov o mužských archetypoch podľa "live" nahrávok z prednášok Richarda Rohra ktoré odzneli v Čechách na jeseň 2001. 

pokračujeme nižšie...

MILOVNÍK

Keď som učil v Kalifornii, prišiel ku mňe mladý muž a požiadal o rozhovor. Hovoril že jeho otec je americký námorník. A ten mladý muž keď bol malým chlapcom, zo všetkého sa tešil a mal vzťah k umeniu. Keď bol sám doma s mamkou, mohol sa takto správať. Jedného dňa bol dokonca tak šťastný, že doma chodil po byte a všetko bozkával. Hovoril: "dobré ráno stolička, dobré ráno stôl". V tom však vstúpil do miestnosti jeho otec a prehlásil: "Čo to ten chlapec robí? Ja nechcem aby môj syn bol zženštilý!". Od toho okamžiku sa všetko zmenilo. Povedal mi: "Ja som v sebe toho milovníka zabil. A od toho momentu som už nikdy nebol šťastný." Dnes je tento mladý muž autorom scenárov v Holywoode, ale trvalo mu skoro tridsať rokov, než spoznal, kým skutočne je.

MILOVNÍK je vaša schopnosť pre extázu, pre užívanie si radosti, pre vzrušenie a nadšenie. Je to porovnanteľné s nadšením 3 – 4 ročných detí, ktoré prežívajú nadšenie zo všetkého pekného, výskajú nadšením, stačí keď uvidia malého psa.

Bez MILOVNÍKA je život nudný a čiernobiely. Bez MILOVNÍKA je život samá povinnosť, drina bez kvapky sladkosti.

 

ZHRNUTIE

 

pozitívna stránka

MILOVNÍK

negatívna stránka

ZÁVISLÁK

  • archetyp milovníka v nás je energia, ktorá pozýva k nadšeniu, ktorá chce všetko okoštovať, obliznúť, bozkať, tešiť sa,
  • volí racionalizáciu, povinnosť, zákon, strohosť – čím milovníka zabíja a s rokmi sa stráca zo života čistá radosť
  • potrebuje k radosti stále menej a menej vecí,
  • je na niečom závislý... a ako závislý potrebuje stále svoju dávku, stále viac stimulačných podnetov a napriek tomu sa uspokojenie nedostavuje,
  • miluje veci – skutočnosti, lebo hodnota je v nich samých. Tak milovník dozrieva ku kontemplatívnej schopnosti – kedy miluje skutočnosti kvôli nim samým.
  • jeho láska je narcistická - chce, aby mu všetko robilo radosť.

 

MILOVNÍK je vaša schopnosť vidieť krásno a nadchnúť sa tým (nielen to vnímať intelektuálne). Ak nemáte schopnosť nadchnúť sa, tak ste v sebe milovníka zabili. A veľa mužov tak urobilo.

Videli ste niekedy film alebo čítali knihu Grék Zorba? Je tam zobrazený klasický archetyp milovníka. Pamätáte si ako Zorba tancuje na pláži?

Sú kultúry, ktoré MILOVNÍKA oslobodzujú oveľa viac, než iné. Mnohí muži sa od toho odťahujú, lebo to súvisí so sexualitou a my sa bojíme že urobíme niečo zlé, že budeme neverní svojej manželke. Až tak sa bojíme možnej chyby, že nenachádzame dar.

To platí aj pre mnohých mužov v celibáte, ktorí si myslia, že ak nebudú milovať nikoho, tak automaticky budú milovať Boha. Len že Láska je v jednom celku, je celistvá. Buď milujete všetko, alebo nemilujete nič. Buď vidíte to dobré, pravdivé a krásne vo všetkých veciach, alebo to nevidíte vôbec.

MILOVNÍK má tiež trochu škandalóznu a provokujúcu povahu - chce všetko ochutnať. Pokiaľ netúžite všetko ochutnať, tak sa možno toho MILOVNÍKA trochu bojíte. Je to veľmi spojené s ústami. Bozkávať a piť. A naopak - ak je človek schopný skutočne vychutnávať to, čo je (užívať), nepotrebuje stále viac a viac, lebo je už spokojný.

Ak vás poézia nudí a dokážete čítať len noviny, tak ste pravdepodobne v sebe MILOVNÍKA zabili. 

Pre mnohých mužov je obtiažne tancovať, pretože nedokážu žiť v prirodzenej extázi svojho tela. Ak naopak viete mať radosť z farieb, tieňov, ak si vychutnávate krásu rôznych druhov hudby, tak v sebe pravdepodobne kus MILOVNÍKA máte.

Žiadostivosť [1] je lacná náhrada lásky. Jednou z takých lacných náhrad je v Amerike Disneyland, kam chodia ľudia preto, aby sa nechali baviť. Miesto toho aby prežili hlbšie city, prežívajú falošné šťastie. My muži sa ale tak bojíme tohto "chtíča", že sa bojíme aj lásky. A to je zlé.

Otázka dnešného dňa je - ako sa dostať do miesta skutočnej radosti, a nie len do zdanlivých potešení. Väčšina mužov sa tohto MILOVNÍKA bojí a možno ho aj zabije keď sa zamilujú.

V prvých dňoch kedy ste sa zamilovali vám niekto nastaví zrkadlo a povie vám akí ste krásni. A v ďalších dňoch sa náhle všetko zmení z čiernobieleho na farebné. A potom si zrazu všímate veci, ktoré ste dovtedy nevideli. Veci, ktoré vám pred tým vadili, vám zrazu nevadia. Komu by to vadilo? Keď ste v stave MILOVNÍKA, je vo vás obrovská sloboda.

Ale MILOVNÍK má tiež svoju temnú, alebo zranenú stránku. ZÁVISLÝ MILOVNÍK - je ten, ktorý je zachytený v stave žiadostivosti a myslí si že je to láska. A miesto toho, aby prežíval radosť, je veľmi neslobodný. Skutočná láska zväčšuje vašu slobodu. Narcistický človek chce, aby mu všetko robilo radosť, ale nedokáže robiť radosť druhým.

Skutočný MILOVNÍK potrebuje k radosti stále menej a menej vecí, akoby sa naučil vidieť ďalej len ako to, čo je možné vidieť fyzickým zrakom. Ak človek potrebuje viac a viac stimulačných prostriedkov, nebude to fungovať - uspokojenie sa nedostaví, nadšenie nebude - ale MILOVNÍK uviazol do ZÁVISLOSTI.

Asi najjednoduchším indikátorom toho, že ste v kontakte so svojim MILOVNÍKOM je, či sa dokážete smiať. Ak úsmev prichádza s veľkými ťažkosťami, tak máte MILOVNÍKA zabitého.

Počas krátkeho pobytu tu u vás som videl u mnohých z vás, že ste sa na mňa priamo pozreli a usmiali ste sa. To je výborná vec, keď muž dokáže toto urobiť. Ak sa bojíte usmiať, tak sa asi bojíme, že to nebude prijaté, alebo že to nebude vrátené. Mnohí z nás sú v tejto oblasti zranení, pretože realita nám ten úsmev nevracala. Potrebujeme znovu nájsť schopnosť oceňovať. Všeobecne muži sú vychovávaní k tomu, aby neoceňovali, alebo len negatívne oceňovali, podceňovali.

Väčšina našich detí keď majú dvadsať rokov, tak už sú cynické. Aj v oblasti sexu je už tak voľné vyjadrovanie, že tam nie je žiadna romantika. Aby sa udržiavala extáza z romantiky, je k tomu potrebný kus BOJOVNÍKA. Pamätáte si, keď ste po prvý krát stretli svoje prvé dievča, ako veľmi ste chceli s ňou mať sexuálny zážitok? Ale dúfam, že ste to trochu pozdržali. To je inštinkt BOJOVNÍKA.

BOJOVNÍK vytyčuje hranice a hovorí si sám sebe NIE. Bez kúska BOJOVNÍKA je logika taká, že MILOVNÍK sa vždy stane ZÁVISLÁKOM. Aj na tomto príklade môžeme vidieť, ako sa jednotlivé časti (archetypy) navzájom potrebujú.

MILOVNÍK je vnútorne slobodný aj k tomu, aby plakal, aj k tomu aby sa usmieval. A to niekedy oboje súčasne. Pomôžme si spoločne spomenúť na postavy milovníkov z literatúry a filmu... Forest Gump, Cyrano, Jonatan a David z Biblie (David tancovat a hral na harfe).... Ježiš (je najlepšou rovnováhou štyroch archetypov, rovnako ako Dávid v Starom Zákone).

A nejaké príklady hercov, športovcov? Menšík, Paul Newman, Mel Gibson...

Ešte som nepovedal dosť o dotyku. MILOVNÍKOVI robí dobre, keď sa dotýka. Ale nie len to. MILOVNÍK sa potrebuje dotýkať, aby realite porozumel. Chce nielen všetko ochutnať, ale sa všetkého aj dotknúť. Nazval by som to hladom kože. Pretože ľudské telo potrebuje byť dotýkané a dotýkať sa.

V minulosti prišlo ku mne veľmi veľa mladých mužov, ktorých sa ich otec nikdy nedotkol a neobjal ich. A doslova odo mňa chceli, aby som ich objal, a potom začali plakať. Tí chlapci neboli homosexuáli, boli to normálni, zdraví muži.

Milovník miluje veci a skutočnosti, kvôli im samým. Hodnota je v nich samých. Krása nie je vo mne – ale daná skutočnosť je sama o sebe pekná. V skutočnom MILOVNÍKOVI dozrieva postupne kontemplatívna schopnosť – milovať veci, skutočnosti kvôli nim samým.

 


[1] Pozn. ZAOSTRI: žiadostivosť – ako závislé naviazanie na zážitok. Žiadostivosť je viazaná ani nie na sexualitu, ale skôr na genitalitu. Naopak vášeň je vo svojej podstate pozitívna – ako bytostné zapálenie sa pre niečo, nadšenie ktoré vedie k darovaniu sa aj prijatiu daru – tj nie je primárne zameraná len na zážitok či úžitok ako taký.

 

 

Články o ďalších archetypoch:

 

Zdroj foto:

http://www.teraz.sk

Anthony Quinn, ZORBA


Autor: Podľa prednášok Richarda Rohra upravila Anastázia Strečková
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Mužské archetypy - BOJOVNÍK

9. jún 2014 / OTCaSY - otcovia a synovia

Mužské archetypy - BOJOVNÍK

Pokračovanie článkov o mužských archetypoch podľa "live" nahrávok z prednášok Richarda Rohra ktoré odzneli v Čechách na jeseň 2001. ...

O pomoci, pokore a pýche

18. marec 2013 / OTCaSY - otcovia a synovia

nadácia Polis - Kuffa

V každom dni sme konfrontovaní s novými udalosťami - ktoré tu ešte neboli, a je potrebné na ne reagovať. Ako to robia iní? Ako to robí psychologička Soňa...

Prečo som tu a kam idem?

27. marec 2013 / OTCaSY - otcovia a synovia

stavba

Príhovory, prednášky či kázne Maroša Kuffu - farára zo Žakoviec už mnohí poznáme. Často v nich hovorí o ceste k zmyslu života, o...

Ako vznikli OTCaSY

22. január 2014 / OTCaSY - otcovia a synovia

Ako vznikli OTCaSY

Sme skupina otcov (autori myšlienky OTCaSY) ktorí majú synov vo veku do 15 rokov. Ako naši synovia rástli, uvažovali sme čo potrebujú (zo strany otca) aby dozreli v mužov...

N