SpäťÚvod / Články / Naše projekty / duchovné cvičenia / Nové víno do nových mechov
V službách človekuBožie kráľovstvo začína láskou

Nové víno do nových mechov

15. január 2024

Vytlačiť Vytlačiť
Nové víno do nových mechov

Biblický komentár k dnešnému evanjeliu:

Mk 2, 18 - 22

„A nik nevlieva mladé víno do starých mechov, lebo víno mechy roztrhne a vyjde nazmar aj víno aj mechy, ale nové víno do nových mechov“.
 
Slovo Učiteľa je dnes mimoriadne náročné a tiež vyžaduje značnú dávku odvahy: "nové víno do nových mechov". Novosť evanjelia, novosť Kráľovstva, nie je pre tých, ktorí sa rozhodli pre "papučovú pohodu", pre kľud za každú cenu, pre postoj, ktorý necháva veci tak, ako sú "pretože aj tak sa už nedá nič robiť".
 
Ešte viac to platí pre tých, u ktorých pretrváva snaha s príchuťou tvrdohlavosti nezmyselne aplikovať intenzívnu terapiu, a ktorí chcú i naďalej ponúkať Učiteľovo posolstvo opakujúc tie isté zastaralé spôsoby, v mene toho, že "vždy sa tak robilo" a že "musíme rešpektovať tradície" a tak ďalej.
 
Nové víno Evanjelia nie je pre zatuchnuté, zaplesnené mechy tých, ktorí žijú v neustálej nostalgii za minulosťou, za "starými dobrými časmi, keď všetko bolo jasnejšie a dobre zadefinované". Naše kresťanské spoločenstvá sú často "farnosti" (slovo pochadza z latinskeho "parochia", alebo "paroecia" avšak sa jedná o grécke slovo (paroikìa), ktorého etymológia je odvodená od "paroikeo" zloženého z "para" a "oikeo" čo znamená "bývať blízko". V staroveku sa takto označovali cudzinci, ktorí bývali medzi miestnym obyvateľstvom, napr. Abrahám bol "paroikos" v Egypte).
 
Žijeme v blízkosti dnešného človeka, ale ako cudzinci, takmer neschopní komunikovať radosť Evanjelia, slovo nádeje, prítomnosť Vzkrieseného. Možno skutočne nastal čas, aby sme zmenili náš spôsob byť učeníkmi Pána tak, že znovu objavíme sviežu chuť evanjelia, príliš často udusenú pod "čipkami, krajkami, farebným lemovaním a kúdoľmi kadidlového dymu".
 
Prvotné spoločenstvá mali oveľa lepšieho ducha prispôsobivosti než naše: posolstvo bolo v službe ľudstvu a ľudskosti a nie naopak!
 
Naozaj, je čas zmeniť mechy: "nové víno do nových mechov"!  Evanjeliové posolstvo potrebuje ženy a mužov schopných držať krok s Tým, ktorý deň za dňom robí všetko nové: odvahu, vydajme sa na cestu!
 
Rastislav Dvorový
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Čo obnoví rodinu?

18. február 2013 / duchovné cvičenia

teologie těla pro začátečníky

Ak budúcnosť ľudstva stojí na manželstve a rodine, je nutné aby aj manželstvo a rodina prešli obnovou. Táto obnova nespočíva v tvorbe akéhosi iného či...

Nebo je stretnutie

28. november 2023 / duchovné cvičenia

Nebo je stretnutie

Pri čítaní evanjelia dnešného dňa nám až behá mráz po chrbte, keď si predstavíme že by sme toto všetko mali zakúsiť na vlastnej...

Tri podmienky slobody

8. november 2023 / duchovné cvičenia

Tri podmienky slobody

Aby sme správne chápali evanjeliá, treba ich čítať v pôvodnom jazyku a v aktuálnom historickom kontexte ich vzniku. Málo kto z nás však na to má...

Približovali sa k nemu hriešnici

5. november 2020 / duchovné cvičenia

Približovali sa k nemu hriešnici

Včera sme počuli radikálne podmienky slobody voči Ježišovi - zbavenie sa falošnosti, rodinných pút, svojej povesti a oslobodenie sa od vlastnenia majetku a tak vziať kríž....

N