SpäťÚvod / Články / Odporúčame / dokumenty, štúdie / 7 magických rokov
Ideológia gender - dotýka sa ma?Možno sa stať mužom a ženou?

7 magických rokov

9. december 2013

Vytlačiť Vytlačiť
7 magických rokov

Film vznikol v dielni občianskeho združenia NÁVRAT.

"Keď má na svet prísť nový človek, jeho rodičia sa pýtajú: čo potrebujeme kúpiť? Plienky, krémy, postieľku, zvláštnu vaničku na kúpanie, cumeľ so špeciálnym ergonomickým tvarom... Jediné čo dieťa naozaj potrebuje sú jeho rodičia: vnútorne silní, plní energie a odhodlania riešiť prichádzajúce problémy, plní optimizmu a lásky."

 

Dokument je určený všetkým rodičom, ktorým nie je ľahostajná budúcnosť ich detí. 

Postupne popisuje vzájomný vývoj rodič-dieťa alebo matka-dieťa a paralelne aj výsledky dlhodobých výskumov ktoré potvrdzujú dôležitosť bezpečného prostredia pre harmonický a zdravý vývoj dieťaťa.

Film popisuje napr. obdobie pripútanosti dieťaťa k matke... niektoré pasáže filmu citujeme:

Obdobie vzdoru (cca od 2 rokov) - kedy sa odčleňuje od matky a "hádzanie sa o zem" patrí k štandardnému prejavu - nemá zmysel za to dieťa trestať. Vzdor za chvíľu skončí a dieťa naň rýchlo zabudne.

Pre 3-ročné dieťa je kontakt s inými deťmi nesmierne dôležitý. Prvá návšteva škôlky je spravidla stresová situácia, ale po pár dňoch túto záťaž dieťa spracuje.

Ako dieťa rastie, zdokonaľuje sa jeho schopnosť napodobňovať dospelých. Pochopiť však zmysel činností mu musia pomôcť rodičia.

Dieťa imituje nielen vonkajšie správanie, ale aj postoje - ktoré je schopné rovnako citlivo odpozorovať. 

Nie každý zúrivý krik dieťaťa je krikom trpiaceho dieťaťa - niektorý krik je obyčajným testom, kedy dieťa testuje hranice stanovené matkou. Ak by vtedy matka prišla a dieťa začala utišovať, stratí autoritu a dieťa sa naučí že môže matku kedykoľvek riadiť.

Ako bude dospelý človek vychovávať svoje deti, alebo ako sa neskôr bude starať o svojich starnúcich rodičov, bude výsledkom pôsobenia vzorov z ranného detstva.

Film je možné sledovať na stránke .týždňa: http://filmy.tyzden.sk/marek-sulik/7-magickych-rokov/

Ak hľadáte cestu vo výchove vašich detí, navštívte aj tieto adresy:

www.pronatal.sk

www.adopcia.sk

www.mamatata.sk

www.babetko.sk

www.rodina.cz

 

Zdroj: www.tyzden.sk, www.navrat.sk

Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ideológia gender - dotýka sa ma?

16. apríl 2013 / dokumenty, štúdie

ideológia gender 1

Odbor rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí funguje v rámci organizačnej štruktúry pri MPSVR SR. Na prvý pohľad sa zdá, že jeho hlavnou náplňou je...

Možno sa stať mužom a ženou?

14. január 2014 / dokumenty, štúdie

Možno sa stať mužom a ženou?

V poslednej dobe sme sa mohli veľa krát stretnúť s vyjadrením: "Mužmi a ženami sa nerodíme, mužmi a ženami sa stávame!" Áno, sme svedkami kultúrneho sporu...

Biológia prenatálneho vývinu

24. január 2014 / dokumenty, štúdie

Biológia prenatálneho vývinu

Organizácia The Endowment for Human Development (USA) vydala úžasný dokumentárny film o vývine človeka. Dokument je spracovaný najmodernejšími...

Kult slobodného materstva

24. január 2014 / dokumenty, štúdie

Kult slobodného materstva

Mimo manželstva sa na Slovensku v roku 2012 narodilo 35,4 % detí. Je to obrovský pokrok smerom k osvietenej, modernej, racionálnej a liberálnej spoločnosti, keďže v roku 1991 bolo...

N