Beťárik Peťko a jeho dobré srdceObývačkový futbal

Ako Blox staval dom

14. apríl 2016 / Matej a Maruška Mydlovci

Vytlačiť Vytlačiť
Ako Blox staval dom

Kde bolo tam bolo, v jednej vzdialenej galaxii nazvanej Anchorova plutva ďaleko ďaleko od Zeme sa nachádzala planétka Miurka. Bola malá, takmer neobývaná a vyzerala skoro rovnako ako Zem, no od Zeme sa líšila v niekoľkých podstatných detailoch. Tým najhlavnejším boli farby. Voda na Miurke bola zelená, tráva a rastliny ružové a obloha žltkastá. Ďalej sa na Miurke nachádzalo oveľa viac sopiek ako na Zemi a láva, ktorá z nich vytekala bola modrá. Horúca však bola rovnako. A posledný veľký rozdiel viditeľný na prvý pohľad boli mesiace. Miurka ich mala tri. Inak sa však od Zeme veľmi nelíšila.

Tiež sa tu striedal deň s nocou a ročné obdobia nasledovali za sebou tak, ako sme zvyknutí na Zemi. Len sneh v zime nebol biely, ale bledozelený, keďže vznikal zo zelenej vody.

Na tejto planétke žilo zopár zvierat (zväčša prečudesných) a jeden zvláštny tvor. Volal sa Blox. Vyzeral ako medveď s dlhokánskym ovisnutým nosom, malými uškami, ostrými zubami a bystrými prenikavými čiernymi očami. Chodil po dvoch a na prvý pohľad by ste ho spoznali podľa huňatého ružového kožucha, ktorý ho celého pokrýval. Ružový bol preto, aby splýval s rastlinami, ktoré boli na Miurke tiež ružové. Z väčšej diaľky ho v poraste vôbec nebolo vidno. No a najzvláštnejší bol jeho chvost. Bol veľký, dlhý a huňatý. Vyzeral ako chvost obrovskej veveričky. A tiež bol ružový.

Blox si spokojne nažíval na Miurke, jedol rastliny a občas si ulovil niektorého z čudesných tvorov, ktoré tam žili. Nebol vôbec hlúpy a mal všetko, čo potreboval.

Jedného dňa mu však napadla myšlienka: "Čo keby som si postavil dom? Ochráni ma pred nečasom, v zime mi v ňom bude teplučko a keď bude pršať, budem sa mať kde schovať. Hm, ale ako sa stavia taký dom? Internet tu nemám, že by som si to naštudoval, budem si to teda musieť najprv riadne premyslieť. Hm, v podstate mám dve možnosti. Buď si ho postavím z dreva, čo je síce rýchlejšie, ale taký dom nevydrží napríklad požiar alebo červotoče. Alebo si ho postavím z kameňa. To bude trvať síce dlhšie, no kamenný dom bude oveľa pevnejší a trvácnejší. Hm, hm. A veruže sa mi nechce dlho čakať! Postavím si krásny drevený dom!" A dal sa do práce.

Náradie a nástroje mal z technickej vesmírnej lode, ktorá na Miurke havarovala. Kedysi dávno sa túlal krajinou, keď odrazu zazrel na oblohe záblesk a následne čiernu dymovú čiaru, ktorá smerovala kúsok od miesta, kde práve bol. Hneď sa tam rozbehol, no keď prišiel na miesto, kde čiara končila, našiel už len pozostatky rakety. Keď ju preskúmal, našiel všakovaké náradie: Kladivá, sekery, lopaty, klince, píly, fúriky, sviečky, špagáty, krompáče, kliešte a všelijaké iné veci tam boli, väčšina z nich v dobrom stave. A práve toto náradie využil teraz pri stavbe domu.

Zoťal niekoľko veľkých stromov, odpílil z nich konáre, ohobľoval ich a narezal z nich hrubé dosky. Tie sa chystal pozbíjať dokopy a vytvoriť tak steny jeho nového domu. No ani sa nenazdal a nastala noc. "Ej, veruže som unavený." povedal si Blox. "Dneska sa mi bude dobre spať." Ani nevedel ako, a už chrápal priamo tam, kde bol. Tri mesiace žiarili a osvetľovali miesto, kde pracoval i s chrápajúcim Bloxom. Po takej ťažkej práci sa mu naozaj spalo dobre a počas noci si poriadne oddýchol.

Ráno vstal čerstvý ako rybička a chystal sa pokračovať v práci, keď mu zrazu napadlo, že síce si ide postaviť dom, ale zatiaľ nevie, kde ten dom bude stáť. V podstate sa mohol rozhodnúť pre ktorékoľvek miesto na planétke. Keďže bol jediný obyvateľ Miurky, nemusel riešiť vlastnícke práva majiteľov pozemkov ani iné malichernosti a mohol sa rozhodnúť celkom slobodne. "Hm, hm. Najlepšie by bolo nájsť miesto niekde pri pitnej vode, aby som to nemal ďaleko, keď budem smädný. A tiež pri lese, aby som to mal blízko k potrave, prípadne k drevu na opravu domu. Skúsim nájsť také miesto." A ako povedal, tak i urobil.

Po chvíli hľadania sa na neho usmialo šťastie. Kúsok od miesta, kde mal nachystané dosky na dom, našiel pramienok, ktorý sa o kus nižšie spájal s ďalším pramienkom a vytvárali potôčik. "To je výborné miesto!" povedal si Blox a rozhodol sa, že si svoj dom postaví práve tu. Les nebol ďaleko, takže aj táto podmienka bola splnená. Podklad najprv vyrovnal a udupal. Potom začal na pripravené základy stavať dosky. Zbíjal ich dokopy, až kým pred ním nestál hotový krásny nový dom!

Z dreva si urobil aj provizórny nábytok - stôl a posteľ. "Ej, tu sa mi bude veru dobre spať." pomyslel si Blox, pričom sa pomaly začínalo stmievať. "A aby som vnútri nemal takú tmu, zapálim si sviečku." povedal si a tak aj urobil. Sviečka horela a krásne osvetľovala vnútro jeho nového domu. Jej plamienok plápolal a Blox naňho hľadel ako očarovaný. O chvíľu sa mu začali zatvárať oči a pomaly pri sviečke zaspal. Spal sladkým spánkom, keď sa zrazu zobudil na veľkú horúčavu všade okolo neho!

Otvoril oči a od zdesenia sa mu vystrel chvost! Jeho krásny nový dom bol celý v plameňoch! Chytro vyskočil a vybehol von. Chcel požiar začať hasiť, ale hneď si uvedomil, že je to zbytočné. Domček bol už skoro celý zhorený. Tak len stál pred obrovskou vatrou a do očí sa mu tisli slzy. "Taký krásny dom to bol. No môžem byť rád, že som sa zachránil. Radšej nebudem myslieť na to, čo by sa stalo, keby som sa nebol býval zobudil. Takto mi síce obhorelo pár chlpov, no celkovo som živý a zdravý. Do budúcna si musím dávať na oheň veľký pozor! Vždy ho budem strážiť a nesmie sa mi stať, že od neho odídem alebo zaspím ako teraz. Ach jaj. Taký krásny dom to bol."

No keďže Blox bol celkom múdry vedel, že lamentovanie mu nepomôže. "Nuž, ak chcem bývať v dome, mám ešte jednu možnosť. Postavím si dom kamenný. Tak veru. A budem v ňom mať kozub! To bude výborné miesto na oheň. Ale kde vezmem toľko kameňa? Hm, hm, hm...Ha! No predsa z najbližšej sopky. Veď láva po tom, ako stuhne, stane sa kameňom." A tak začal stavať. Hoci pôsobil ťarbavo, bol veľmi šikovný. Zobral krompáč, dláto, kladivo a fúrik a vybral sa k najbližšej vyhasnutej sopke naťažiť kameň. A keďže sopiek je bolo na Miurke oveľa viac, ako na Zemi, čoskoro bol na mieste. Neotáľal a dal sa do roboty. Veľké kusy kameňa odlamoval krompáčom a potom ich dlátom a kladivom rozbíjal na menšie kusy kým neboli také akurát. Odlamoval a rozbíjal, rozbíjal a odlamoval, až kým nemal dosť kameňa na celý nový dom.

Potom začal kamene voziť fúrikom na miesto, ktoré si vyhliadol. Keď ich všetky preniesol, začal chystať základy. Vykopal veľkú jamu a vyplnil ju kameňmi. Na ne potom začal ukladať ďalšie kamene ako múry, pričom ako maltu použil živicu z jedného stromu, ktorý rástol obďaleč. Zasychala rýchlo a držala veľmi pevne. Nábytok si vyrobil síce drevený, no už nikdy na ňom nenechal horieť sviečku. Postavil si i kozub, kde mal oheň pekne pod kontrolou.

Keď bol hotový, spokojný so svojou robotou si zamrmlal: "Tak! Tu sa mi bude výborne bývať!". A žil v dome mnoho ďalších šťastných rokov.

 

Objavujme

(čo môže pomôcť dieťaťu, aby objavilo, ako správne používať otvorený oheň)


Dieťa sa môže učiť správnemu narábaniu s ohňom už od malička. Aj trojročné dieťa môžeme požiadať aby nám pomáhalo pri zapaľovaní sviečky. Spravidla má dieťa z horiacej zápalky strach, ale keď mu pomôžeme, stane sa postupne samostatným.

Keď sme na výlete, a máme k dispozícii upravené ohnisko, vždy si môžeme spoločne s deťmi založiť ohník, niečo si upiecť, alebo sa len tak spolu pri ohni rozprávať.

Vytvárame takto veľa príležitostí, kedy sa dieťa s ohňom môže stretnúť a prirodzene sa o ňom veľa dozvedieť a hlavne poznané aj vyskúšať.

Čo tu potrebujeme aby dieťa objavilo / spoznalo?

  1. Ako sa zakladá oheň a ako sa hasí.
  2. Horľavé veci horia, nehorľavé nehoria.

 

Založme oheň

Pri najbližšej príležitosti si s deťmi založme oheň. Čím častejšie to budeme robiť, tým viac sa s deťmi naučíme – napr. ako zapáliť oheň kresadlom, ako založiť oheň na snehu, ako upiecť zemiaky v pahrebe a pod.

Pri odchode od ohňa vždy skontrolujeme či sa môže rozšíriť, prípadne ho uhasíme.

 

Zapaľovanie ohňa kresadlom: 

 

Omaľovánky a vystrihovačky
Na portáli www.hasik.cz si môžete stiahnuť omaľovánky pre deti s praktickými radami.

 

Pesničky
Detský muzikál SPIEVANKOVO 5 má veľmi chytľavú pesničku HORÍ, HORÍ, IDÚ HASIČI... odporúčame. Na 99% máte zaručené že vaše deti si túto pesničku budú spievať ... neustále :)

 

Dohodnime

Po založení ohňa, alebo pri vymaľovávaní sa s deťmi rozprávajme o tom, čo môžeme urobiť preto, aby sme sa nepopálili, alebo aby nám nezhorel dom.

 

Nakreslime

Nakreslite obrázky k tomu, čo ste dnes počuli, alebo vyskúšali, príp. čo ste dnes objavili alebo na čom ste sa dnes dohodli.
Ak sa chcete podeliť aj s ostatnými, pošlite nám vaše obrázky na adresu: rozpravky@zaostri.sk

 

Napíšme rozprávku / príbeh

Napíšte rozprávku / príbeh, v ktorom sa môžeme niečo nové naučiť o tom, ako bezpečne a zodpovedne sa máme doma správať.
Ak sa chcete podeliť aj s ostatnými, napíšte nám: rozpravky@zaostri.sk

 


 



Hľadáme rodiny, ktoré majú chuť vytvárať dobré veci pre druhých.

Vymyslime spoločne viac rozprávok
ktoré budú vychovávať.


Svoje príbehy/rozprávky posielajte do 30. apríla 2016 na adresu: rozpravka@zaostri.sk
Všetky zapojené rodiny odmeníme.

Prihláste sa k odoberaniu tematickeho newslettra,

a emailom vás upozorníme na každú novú uverejnenú rozprávku.


 


 

Projekt podporila Nadácia pre deti Slovenska z nadačného fondu Deti v bezpečí. 

 

 

 

 

Ďakujeme!

Autor: Matej a Maruška Mydlovci
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Vytvorme si rozprávočku

25. január 2016 / rozprávkami k bezpečnosti

Vytvorme si rozprávočku

Aj vy doma vymýšľate pre deti nové a nové príbehy? Áno? Nie? Akokoľvek - hľadáme rodiny, ktoré majú chuť si to vyskúšať. ...

Rozprávková škola bezpečnosti

7. január 2016 / rozprávkami k bezpečnosti

Rozprávková škola bezpečnosti

Rozprávkový svet je dieťaťu veľmi blízkym, lebo vie doň projektovať seba (ja som tá Anička z rozprávky, ktorá si ublíži ak sa poreže). Pozývame preto...

Vymyslíme rozprávočku

16. marec 2016 / rozprávkami k bezpečnosti

Vymyslíme rozprávočku

Vedeli ste, že najviac smrteľných úrazov detí na Slovensku sa udeje v domácom prostredí? Doma – tam, kde by to malo byť pre nás...

Beťárik Peťko a jeho dobré srdce

7. apríl 2016 / rozprávkami k bezpečnosti

Beťárik Peťko a jeho dobré srdce

Kde bolo tam bolo, v jednej krásnej krajine, v malebnom satelitnom mestečku za siedmimi veľkými svetelnými križovatkami a siedmimi kruhovými objazdmi, tam kde sa staval mestský...

N