SpäťÚvod / Články / Naše projekty / duchovné cvičenia / Príležitosť nevrátiš...
Nebo je stretnutieTerénne úpravy

Príležitosť nevrátiš...

3. december 2023 / Alberto Maggi, OSM

Vytlačiť Vytlačiť
Príležitosť nevrátiš...

Biblický komentár Alberta Maggiho k dnešnej - prvej adventnej nedeli:

 

Mk 13, 33-37

Ježiš povedal svojim učeníkom: „Majte sa na pozore, bdejte, lebo neviete, kedy príde ten čas. Je to tak, ako keď človek odcestuje: opustil svoj dom, svojim sluhom odovzdal moc, každému určil prácu a vrátnikovi prikázal bdieť.

Bdejte teda, lebo neviete, kedy príde pán domu: či večer, či o polnoci, či za spevu kohúta alebo ráno. Aby vás nenašiel spať, keď príde nečakane!

A čo hovorím vám, hovorím všetkým: Bdejte!“

 

Ježiš oznámil zničenie Jeruzalema, symbolu náboženských inštitúcií, ktorý síce umožnil spojenie s Bohom, ale aj znemožnil Bohu ukázať ľudstvu kým On vlastne je – Láskou. Ježiš nás uisťuje, že každá forma moci, každá forma režimu je predurčená na neúspech. Preto žiada učeníkov o spoluprácu.

Práve tu, v evanjeliu podľa Marka v kapitole 13, 33 hovorí: ”Majte sa na pozore, bdejte“, doslovne „buďte v strehu“, „lebo neviete, kedy príde ten čas!” V gréčtine sa čas určuje dvoma spôsobmi. Jedným je kairos, ktoré sa použilo v tomto prípade, a druhým chronos, s koreňom slova chronológia. Chronos je čas uplynulý, zatiaľ čo kairos je príhodný okamih.

Čo nám Ježiš chce povedať? Život a láska, ktoré stretávame každodenne, nadobudnú novú formu, originálnu a kreatívnu. Je tu však risk, že kvôli iným veciam, ktoré odvádzajú našu pozornosť, túto príležitosť prešvihneme. A tá príležitosť sa už nevráti. V tomto spočíva dôležitosť kairos, príhodného okamihu, ktorý sa udeje a už sa nevráti.

Ježiš pokračuje:Je to tak, ako keď človek odcestuje: opustil svoj dom, svojim sluhom odovzdal moc,” Ale to nie je celkom tak. On odovzdal moc, alebo skôr autoritu. Ježiš nemá sluhov. V texte  jasne hovorí, že neprišiel, aby mu slúžili, ale aby on slúžil. Preto odovzdal autoritu, dar Ducha Svätého, ktorý umožňuje robiť božské veci. Prenesene na Ježiša, odpúšťanie hriechov, sprostredkovanie života a obvinenie, ako to urobil v chráme. Preto Ježiš odovzdal svoju autoritu služobníkom “každému určil prácu”. Čo to znamená? Je len jeden Duch Svätý, ale jeho úlohy rôzne. Ako sme sa už zmienili, život a lásku máme privítať a premeniť ju podľa seba do novej podoby, originálnej a kreatívnej.

Preto iba jeden Duch animuje spoločenstvo, ale úlohy sú rôzne. “Vrátnikovi prikázal bdieť”  Vrátnikovou úlohou bolo dozerať na bezpečnosť všetkých v dome. Trikrát sa opakuje slovo “bdejte” a znova sa trikrát zopakuje v Getsemanskej záhrade. Vieme, že číslo tri symbolizuje plnosť. A toto bdenie znamená zjednotiť sa v skúške, prijať nevyhnutne prenasledovanie, ktoré oznámenie pádu všetkých foriem moci, so sebou prinesie.

Prirodzene, ohrozenie moci niekedy nie je pokojné, naopak, uvoľňuje nenávisť a násilie. A preto nás Ježiš pozýva: Bdejte teda, lebo neviete, kedy príde pán domu”. A potom podľa rímskeho zvyku rozdelí noc na štyri časti. Podľa toho môžeme usúdiť, že jeho posolstvo sa týka celého ľudstva, nielen Židov.

”Aby vás nenašiel spať, keď príde nečakane!” Nebude čas na zmenu alebo opravy. Presne to sa však stalo v Getsemanskej záhrade, kde ho učeníci opustili. Učeníci, ktorých si on sám vybral a ktorí boli ochotní za neho zomrieť.

Preto sa spoločenstvo, pamätajúce si zlyhanie v zjednotení s Ježišom, má pripraviť na nevyhnutné prenasledovanie, ktoré so sebou dobrá zvesť prinesie.

“A čo hovorím vám, hovorím všetkým: Bdejte!” Preto sa úloha domovníka, zodpovedného za bezpečnosť všetkých v dome, prenáša na každého jednotlivca v celom kresťanskom spoločenstve.

Preklad: Katarína Staffas (Bergerová)

 

 



 

V slovenskom jazyku si u nás môžete zakúpiť knihu Alberta Maggiho:

 

Príkaz na zabitie

 

predajná cena 7,90 €,

cena v ŠOPE ZAOSTRI 7,11 € (ušetríte 10%)

počet strán 128, formát 140 x 210

väzba brožovaná, šitá

hmotnosť 170 g

ISBN 978-80-971853-1-2

EAN 9788097185312

e-kniha len za 4,00 €

ukážky z knihy

CHCEM OBJEDNAŤ

 

 



 

 

 

 

Podobenstvá ako kamene

rok vydania: 2017

predajná cena 7,90 €

cena v ŠOPE ZAOSTRI 7,11 € (ušetríte 10%)

počet strán 120, formát 140 x 210

väzba brožovaná, šitá

hmotnosť 170 g

ISBN 978-80-89931-01-9    EAN 9788089931019

e-kniha len za 5,90 €

ukážky z knihy

CHCEM OBJEDNAŤ

 

 



 

Autor: Alberto Maggi, OSM
Fotografia: Viačeslav Mišenko
Zdroj: www.studibiblici.it
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Čo obnoví rodinu?

18. február 2013 / duchovné cvičenia

teologie těla pro začátečníky

Ak budúcnosť ľudstva stojí na manželstve a rodine, je nutné aby aj manželstvo a rodina prešli obnovou. Táto obnova nespočíva v tvorbe akéhosi iného či...

Nebo je stretnutie

28. november 2023 / duchovné cvičenia

Nebo je stretnutie

Pri čítaní evanjelia dnešného dňa nám až behá mráz po chrbte, keď si predstavíme že by sme toto všetko mali zakúsiť na vlastnej...

Tri podmienky slobody

8. november 2023 / duchovné cvičenia

Tri podmienky slobody

Aby sme správne chápali evanjeliá, treba ich čítať v pôvodnom jazyku a v aktuálnom historickom kontexte ich vzniku. Málo kto z nás však na to má...

Približovali sa k nemu hriešnici

5. november 2020 / duchovné cvičenia

Približovali sa k nemu hriešnici

Včera sme počuli radikálne podmienky slobody voči Ježišovi - zbavenie sa falošnosti, rodinných pút, svojej povesti a oslobodenie sa od vlastnenia majetku a tak vziať kríž....

N