SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Rada provokujem... (30. 11. 2014)
Pečieme perníky (7. 12. 2014)Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Rada provokujem... (30. 11. 2014)

30. november 2014 / Slavomíra Brigantová, Martin Slíž, Anastázia Strečková

Vytlačiť Vytlačiť
Rada provokujem... (30. 11. 2014)

Jednou z mojich obľúbených provokácií počas adventu je to, čo vidíte na obrázku ...

Áno, vidíte správne, keď "nič" nevidíte.

...

Tu v Amerike - kde teraz žijem a študujem - s vianočnou výzdobou naplno začíname už prvú Adventnú nedeľu ... všade kam sa pozriete, všetky domy aj ulice sú vyzdobené. Postavičky, blikačky, venčeky, stromčeky ... všetko to svieti.

A potom hneď po "Thanksgiving" prídu Vianoce. Rovnými nohami.

Tak ja - ako obyčajné dievča z dediny, som zobrala postavičky z Betlehema a všetkým v našom dome kde bývam vysvetľujem, že "čakáme". Jozef a Mária sú na ceste ...

Toto čakanie s otázkami mojich nových priateľov tu - toto je pre mňa Advent. Veľmi pekné, skutočne...

Prajem Vám, aby dobrodružstvo čakania, prípravy, nadšenia a radosti pre Toho, na Ktorého čaká celá história... 

...bolo zdrojom ustavičného tešenia sa hlbokej radosti. 

Lebo ten náš dobrý Boh, je verný Boh. Nad všetky naše očakávania :)

(Slávka Brigantová)

Podnety

·         Prečo prichádza do maštaľky, kde je taká tma a chlad ... ?

·         Prečo prichádza ako maličké dieťatko?

·         A ako to bolo keď sa narodil náš Miško, Hanka, Paľko... ?

·         Ako sme ho prijali... ako sme sa pripravovali na jeho príchod?

 

 

Božie slovo + biblický komentár

Ježiš povedal svojim učeníkom: „Majte sa na pozore, bdejte, lebo neviete, kedy príde ten čas. Je to tak, ako keď človek odcestuje: opustil svoj dom, svojim sluhom odovzdal moc, každému určil prácu a vrátnikovi prikázal bdieť.

Bdejte teda, lebo neviete, kedy príde pán domu: či večer, či o polnoci, či za spevu kohúta alebo ráno. Aby vás nenašiel spať, keď príde nečakane!

A čo hovorím vám, hovorím všetkým: Bdejte!“  ( Mk 13, 33-37 )

 

Bdejte – doslova – buďte hore – nespite! .... kedy príde ten čas!

Gréčtina rozlišuje medzi  časom „chronos“ – ktorý vyjadruje (chronologické) plynutie času  a „kairos“ ktorý  sa vzťahuje k príležitosti, k vhodnému okamihu, ktorý keď človek prešvihne „má smolu“...., príležitosť je preč, viac sa nevráti.

Čo chce Ježiš povedať? (Boží) Život a láska nám každý deň prichádzajú v ústrety aby sme ich prijali. Každý deň v novej originálnej forme. Existuje však nebezpečenstvo, že budeme natoľko roztržití mnohými skutočnosťami že si túto príležitosť (kairos) ani nevšimneme.

Pán v podobenstve nedelegoval hocijakú moc ale svoju – ba skôr ako moc „svoju autoritu“ – t.j. dar svojho Ducha. Teda svojim sluhom v podobenstve pán dáva autoritu a určil im prácu (úlohu).

Je jeden Duch no s mnohorakými prejavmi. Boží život a láska sú darom ktoré sa ponúkajú človeku aby ich človek prijal a preformuloval v tvorivosti do novej originálnej formy a tak sa sám stal darom...

(Zdroj z taliančiny TU, preklad zdrojového textu TU)

 

Nápady

Ak v našej rodine čakáme ďalší prírastok - môžeme situáciu využiť na to, aby sme ďalšiemu členovi rodiny pripravovali miesto.

(Ak práve nečakáme prírastok, môžeme sa pripravovať na "tajnú návštevu" ... na moment KAIROS. Nevieme kto a kedy príde... ale keď príde, chceme aby mal u nás doma miesto... :) , tj aby sme boli pripravení.


Deti môžu kresliť svoje návrhy na prestavbu detskej izby. Tiež môžu vytvoriť miesto vo svojej skrinke na nové veci pre bábätko. Alebo vyrábať nové hračky... alebo chystať pesničku na privítanie...

Často aby sme vytvorili nové miesto, je potrebné zbaviť sa vecí, ktoré už nepotrebujeme a zavadzajú nám. Ideálny čas na "revíziu". Chlapci môžu zohnať 2-3 banánové krabice a spoločne do nich môžeme vkladať všetko to, čoho sme ochotní sa vzdať - od už nepoužívaného kuchynského riadu, cez oblečenie až po hračky.

Krabice potom môžeme dať našim priateľom ktorí sa venujú chudobným (my napr. viac krát do roka darujeme hromadu vecí našim priateľom do Telgártu), alebo krabice odnesieme do najbližšej charity.
 

Zahrajme sa

Každý člen rodiny prinesie 3 predmety ktorých sa rozhodol počas "upratovania" vzdať. Všetky predmety od všetkých položíme na spoločný stôl.

Každý povie pár slov k svojmu predmetu - aké spomienky sa mu naň spájajú alebo prečo sa rozhodol darovať /vzdať sa ho.

Potom všetko zakryjeme veľkou plachtou. Najmladší člen rodiny (alebo koho vylosujeme) vyberie jeden predmet a ostatní hádajú čí je (kto ho tam položil) a aj čo k nemu povedal.

 

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.

 


 

Autor: Slavomíra Brigantová, Martin Slíž, Anastázia Strečková
Fotografia: Slávka
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Príležitosť nevrátiš...

3. december 2023 / duchovné cvičenia

Príležitosť nevrátiš...

Biblický komentár Alberta Maggiho k dnešnej - prvej adventnej nedeli: Mk 13, 33-37 Ježiš povedal svojim učeníkom: „Majte sa na pozore, bdejte, lebo neviete, kedy...

Zjedli sme ho (2. 12. 2014)

2. december 2014 / advent s rodinou

Zjedli sme ho (2. 12. 2014)

Áno, nevydržali sme... Zjedli sme darovaný čokoládový adventný kalendár! Deti vyjedli čokoládky až neostalo takmer nič... Boli sme jednoducho...

Čaro spoločného čítania (3. 12. 2014)

3. december 2014 / aktivity, nápady

Čaro spoločného čítania (3. 12. 2014)

Mnoho pre nás už nepotrebných vecí putuje od nás k rôznym ľuďom, ktorí aj keď sami majú málo, dokážu dávať ďalej… tým...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

N