SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Oci? Zahráme si divadlo? (11. 12. 2014)
Môj muž učí naše dcéry odvahe (9. 12. 2014)Nejde nám telka (10. 12. 2014)

Oci? Zahráme si divadlo? (11. 12. 2014)

11. december 2014 / Anastázia Strečková, Martin Slíž

Vytlačiť Vytlačiť
Oci? Zahráme si divadlo? (11. 12. 2014)

"Jasne! ... ale kde ho máme?" ... obzerá sa okolo seba ocko a skladá noviny aj s nedočítaným článkom na stôl.

"Ja viem, ja viem..." zvolá nadšene Lucka a rýchlo uteká pre krabicu s bábkovým divadlom. Keď sa dozvedia aj ostatní čo sa chystá, hneď sú tam všetci. Skláňajú sa nad starou krabicou a pomaly vyberajú bábky tak aby ich nepoškodili. Každý má plno nápadov ktorú rozprávku by si mali zahrať. Dohoda je ťažká, až nemožná. 

Opäť situácia, kedy musí niekto rázne rozhodnúť...

Keď sa deti už trochu "vyrečnia" ale najmä keď sa im už spoločne podarilo všetko povyberať z krabice a porozkladať po stole, otec nenápadne prehovorí:

"Hm, hm a kde je tá najdôležitejšia bábka pre dnešnú rozprávku?"

Deti sa pretekajú ostošesť a vkladajú otcovi do rúk svoju obľúbenú postavičku: "Aha, pozri oci, tu je - Janko a Marienka", ... "Oci, oci - zahraj nám dnes o Snehulienke... prosím"... Otec sa však nedá odbyť a ďalej hľadá - až to predsalen zaujme aj deti a pýtajú sa: "Oci? A čo hľadáš? Veď toto sú všetky bábky, ktoré máme."

Otec ďalej hľadá. Deti rýchlo utekajú zachrániť situáciu k mamke: "Mami, chýbajú nám bábky v divadle... nevieš kde by mohli byť?" Ale ani mamka nevie. Deti smutne a nechápavo hľadia na stôl plný divadelných rekvizít a známych rozprávkových postavičiek.

A presne o to ocinovi išlo :), dosiahnuť tento záujem detí.

V okamihu, keď na neho pútavo hľadia všetky detské oči, ešte chvíľu sa tvári že hľadá a potom bezmocne zloží ruky na stole a smutne hovorí. "Tak to mi je fakt ľúto, vôbec nemáme bábky na dnešnú rozprávku! Nemôžem Vám ju zahrať!"

Ale pozornosť detí je už tak napnutá, že sa nedajú tak ľahko odradiť. Preto idú vec vyriešiť. "A aká je to rozprávka oci? Tak si postavičky vyrobíme aby si nám ju mohol zahrať - čo budeme potrebovať?"

A už je dobre. "Výborne" - hovorí otec chváliac šikovnosť detí "vy ste ale šikovní, to je výborný nápad. Vytvoríme si postavičky ktoré budeme potrebovať. A kým ich budeme spoločne vyrábať... môžete hádať o aký príbeh ide. Jediné čo vám trošku napoviem bude to, že to nebude rozprávka, ale skutočný príbeh ktorý sa stal jednému vášmu kamarátovi." 

"Igorovi?" spýtavo sa pýta malý Mirko. Otec sa usmeje "Ale notak - veď to by bolo veľmi ľahké keby som vám prezradil jeho meno. Nie, už vám nič nepoviem. Ideme sa pustiť do práce a určite to čoskoro uhádnete."

 

Podnety:

Pracovať s predstavivosťou dieťaťa a citlivo zachovávať tajomstvo očakávania je istým druhom umenia. Nie vždy sme v ňom ako rodičia dobrí, ale všetci sa asi zhodneme v tom, že pre dieťa ide o dôležité okamihy a preto sa usilujeme v tejto zručnosti podrásť. 

  • Čo, aký okamih, podnet, činnosť - dokáže vtiahnuť pozornosť všetkých našich detí, kedy nám pozorne načúvajú a spýtavo hľadia "čo sa bude diať"?
  • Sme ako rodičia dobrí "herci"? Čo všetko dokážeme pred svojimi deťmi zahrať - a čo ešte potrebujeme natrénovať?
  • Ktoré rozprávky majú naše deti najradšej? Aj vieme čo konkrétne na danom príbehu tak veľmi milujú? Rozprávame sa s nimi o tom? 

Pre autentické "znovuobjavenie" alebo "znovupochopenie" vianočného príbehu odporúčame rodičom románový príbeh Stín Otce - příběh o Josefovi z Nazaretu.

Kniha zaujímavo vykresľuje charakter Jozefa aj Miriam, pre ktorých bolo všetko, do čoho boli pozývaní veľkým prekvapením. Zároveň spolu s nimi môžeme kráčať krajinou v ktorej žili, stretať ľudí s ktorými oni boli v kontakte a najmä počúvať hlas ich srdca, ktorý bol citlivý na pravdu - tichý hlas láskavého Otca... napriek tomu že žili v atmosfére mnohých pravidiel Starého Zákona.

V knihe sa tak môžeme stretnúť s osobami, ktoré dávajú svoju vlastnú odpoveď tomu, čo prichádza, často aj napriek tomu, čo sa v danej kultúre očakávalo. Boli a sú skutočne odvážni!

 

Božie slovo + biblický komentár

Ježiš povedal zástupom: „Veru, hovorím vám: Medzi tými, čo sa narodili zo ženy, nepovstal nik väčší ako Ján Krstiteľ. Ale ten, kto je v nebeskom kráľovstve menší, je väčší ako on.

Od dní Jána Krstiteľa podnes trpí nebeské kráľovstvo násilie a násilníci sa ho zmocňujú. Lebo všetci Proroci i Zákon prorokovali až po Jána: A on sám – ak to chcete prijať – je Eliáš, ktorý má prísť.

Kto má uši, nech počúva!“ (Mt 11, 11-15)

Ján ohlasoval Mesiáša tradície – takého čo si holohumnicu vyčistí a plevu spáli. Toho ktorý už - už prikladá sekeru ku koreňom stromu...

Ale Ježiš nič z toho nerobí – naopak pohanovi vzkriesi dcéru, uzdravuje a .... hovorí že Boh necháva vychádzať slnko na zlých i dobrých rovnako.

Ján má krízu: „si to ty, čo má prísť alebo máme čakať na iného....?“

Ján nie je trstina – ktorá sa skloní pod každým poryvom vetra (ako Herodes) a tiež sa neoblieka do luxusných šiat ako tí čo patria do kráľovského dvora a vtierajú sa svojmu „chlebodarcovi“. Ján nemá strach Herodesa kritizovať – preto sedí...

Ján je veľkým mužom a Ježiš to slávnostne vyhlasuje „V pravde vám hovorím, medzi narodenými zo ženy niet väčšieho ako Ján Krstiteľ“ a dodáva „najmenší v kráľovstve nebeskom ...“ teda v komunite ktorú Ježiš prišiel inaugurovať „je väčší ako on.“

(Spracované podľa zdroja)

 

Nápady:

K dnešnému článku nás pôvodne inšpirovalo toto video.

 

Ak počas vianočných sviatkov sa deti budú stretať s príbehom narodenia malého Ježiška - v dňoch adventu máme príležitosť, aby sme si rozprávali skutočné príbehy našich priateľov.

Môžu to byť naši starí rodičia, alebo naši kamaráti, alebo príbeh o tom ako sa spoznali ocino a mamina a podobne. Cieľom je voviesť deti aj do sveta skutočných príbehov. Aby potom Vianočný príbeh sme mohli viac vnímať ako skutočný a nie ako "rozprávku"...


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.


     





    

Autor: Anastázia Strečková, Martin Slíž
Fotografia: www.starozitnosti.hyperinzerce.cz
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Svadba s Michalom archanjelom (12. 12. 2014)

12. december 2014 / advent s rodinou

Svadba s Michalom archanjelom (12. 12. 2014)

“Keď prídem do neba, vydám sa tam za archanjela Michala”, prehlási moja takmer päťročná ratolesť. Nebo, peklo, smrť sú momentálne jej obľúbenou...

Môj muž učí naše dcéry odvahe (9. 12. 2014)

9. december 2014 / advent s rodinou

Môj muž učí naše dcéry odvahe (9. 12. 2014)

Jeden zimný večer sme si spomenuli, že sme ešte neboli vonku a už bola tma. Dievčatá mali nové baterky, a tak si manžel povedal, že ich vezme von po tme a tie baterky...

Nejde nám telka (10. 12. 2014)

10. december 2014 / advent s rodinou

Nejde nám telka (10. 12. 2014)

Máme doma veľa spotrebičov. Niektoré nám dobre slúžia a niektoré nás oberajú o čas. Hlavne tie s diaľkovým ovládaním. Možno aj teraz v...

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

N