SpäťÚvod / Články / Odporúčame / knihy / Kniha o dobre
Kniha o pastieroviVýchova dievčat/chlapcov

Kniha o dobre

17. január 2015 / Anastázia Strečková; Marianna Bobrovská

Vytlačiť Vytlačiť
kniha o dobre

Nadväzuje na Knihu o pastierovi.

Stretávame sa tu opäť s postavami z pastierskeho príbehu, no prevláda posolstvo rozprávania o pôrodnej babici Alžbete a o jej ceste k odhaleniu základných životných právd.

Nadčasový príbeh plný životných ponaučení. Podobenstvá, alegórie a kréda sa tu prelínajú a spoločne vyznievajú do poznania, že dobro, pravda a láska nikdy nevysychajú.

Preložené z anglického originálu The Well That Never Runs Dry (HarperCollins Publishers, New York).

 


 

Aj v Knihe o dobre sa dá dobro nájsť a je tam opísaných viacero spôsobov, ako možno druhým prejaviť dobro, ktoré má každý vo svojom srdci. Hovorí sa tu o tom, ako treba rozlišovať a tiež odolávať nástrahám zla. Nosnou témou celej knihy je láska.
 
Musím však povedať, že rovnako ako Kniha o pastierovi, tak aj Kniha o dobre sa mi čítala dosť ťažko. Nie, že by kniha bola napísaná zložito, ale nedokázala ma vtiahnuť do deja. Kniha je zmesou kresťanstva a panteizmu, takže som musela dosť veľa filtrovať. Vyrušovalo ma, že Alžbeta si od synka mala naplniť lampu olejom pokoja a stať sa ucelenou bytosťou. Určite by bolo vhodnejšie ak by to bolo nasmerované na Boha (veď iba Boh dokáže dať pokoj ľudskej duši).
 
Podobne mi vadilo aj to, ako si žobráčka pýtala radu od vetra a vody "svojich častých radcov". Myslím, že keby bola kniha viac zameraná na Boha, lepšie by sa mi čítala.
Hoci aj Kniha o pastierovi aj Kniha o dobre používa veľa citátov z Biblie, mala som pocit, že tu tie slová pôsobia akosi mŕtvo, avšak pri čítaní Biblie mám pocit, že ide o živé slovo. 
 
Osobne by som na rodinné čítanie odporúčala skôr knihu Bez Boha na svete od Kristíny Royovej.
 
Pre tých, ktorí chcú prehĺbiť svoj duchovný život by som zase odporúčala knihu Stagnácia alebo napredovanie od Benedicta J. Groeschela.
 
Pre romantickú ženskú dušu zase Perla z Moabu od autorky Tessa Afsharová.
 
Toto je len pár kníh, ktoré ma dokázali osloviť.
 
Samozrejme, som rada, že som si Knihu o dobre mohla prečítať (požičali mi zo ZAOSTRI, keďže je už vypredaná), aj keď mám k nej výhrady, našla som tam kus dobra a inšpirácie do života.
 
 
Marianna
Autor: Anastázia Strečková; Marianna Bobrovská
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ľaváci a ich výchova

27. september 2012 / knihy

Ľaváci a ich výchova

Zhruba každé desiate dieťa je ľavák. Narodí sa do sveta, ktorý je uspôsobený pre pravákov. Može to so sebou prinášať v prvom rade radosť, ale i...

Děti a pět jazyků lásky

27. september 2012 / knihy

Děti a pět jazyků lásky

Ako učiteľka sa pri svojej práci stretávam s rôznymi deťmi. Päť jazykov lásky pre deti mi pomohlo lepšie pochopiť, prečo sú deti, ktoré sa nevedia dočkať...

Od bezbrannosti k partnerstvu

29. január 2013 / knihy

Od bezbrannosti k partnerstvu

V 90. rokoch vznikla iniciatíva VIA IURIS, ktorá stála pri ľuďoch ohrozených právnymi kľučkami "mocných". Aj dnes, po 20-tich rokoch stojí stále...

Otec, máš na to!

18. február 2013 / knihy

otec máš na to 1

Čo by mal vedieť každý otec? Odpovedať na základné otázky svojich detí. A ktoré sú to? Akú skrytú otázku vám každý deň kladie...

N