SpäťÚvod / Články / Naše projekty / koučing / Čo je koučing?

Čo je koučing?

25. marec 2022

Vytlačiť Vytlačiť
Čo je koučing?
 
My ľudia stále čosi hľadáme.... dalo by sa jedným slovom povedať že šťastie. A máme o tom šťastí aj predstavu...
 
- A predsa to, čo (ľudia) hľadajú, by sa mohlo nájs ť v jedinej ruži alebo v troške vody ... (Malý princ)
 
Koučing je technika kladenia šikovných otázok, vďaka ktorým si koučovaný môže mnoho skutočností uvedomiť. Prečo je k tomuto uvedomeniu potrebný kouč? My ľudia sme trochu stereotypní. Radi sa pozeráme na seba, skutočnosti, ľudí, veci tak, ako sme sa to naučili a hovoríme si "to už poznám". A predsa existujú ďalšie možnosti ako sa na seba, skutočnosti, ľudí a veci pozerať a rozumieť im - tak ako nikdy predtým s efektom nového "aha" efekt. A pritom sa kouč len pýta, nenavrhuje, neradí, nevysvetľuje - pomáha odkrývať neuvedomené... Koučing verí, že veľmi veľa z toho, čo k šťastiu človek potrebuje už je v ňom.
"Aký malý krok spravíš smerom k svojmu cieľu?" - koučing nepochybuje o tom, že jediný, kto má svoje šťastie vo svojich rukách je človek sám a teda, že má dosť síl a dosť "know how" aby sa k svojmu cieľu dostal. Kouč kladie otázky aby aj toto - cesta a sila kráčať po nej, vyšli na svetlo. Koučing zobúdza zodpovednosť za osobné šťastie.
Nech je cieľ veľký alebo malý, ak k nemu človek urobí maličký krok, posunul sa k jeho dosiahnutiu. To je cieľ koučovacieho rozhovoru.
 
Akoby mohla táto veta Malého princa: "A predsa to, čo (ľudia) hľadajú, by sa mohlo nájs ť v jedinej ruži alebo v troške vody..."  Ako by mohla byť pravdivá? Ako by to mohlo fungovať, aby sa v jednej ruži, alebo v troške vody našlo to,  čo sa hľadá?
 
Želáme Ti veľa šťastia!
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
N