SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Tak už to prišlo (17. 12. 2015)
Meno pre každého (16. 12. 2015)Klopkačky (18. 12. 2015)

Tak už to prišlo (17. 12. 2015)

17. december 2015 / Dominika Hajkovská, Martin Slíž

Vytlačiť Vytlačiť
Tak už to prišlo (17. 12. 2015)

Tak už to prišlo. Tajne som dúfala, že nás to akýmsi zázrakom obíde. Ten úžasný čas, keď vyrieknutie slovíčka NIE z úst rodiča účinkuje ako mávanie červenou šatkou pred očami rozzúreného býka…

“Nie, nééé, niééé” takmer so všetkým nesúhlasí naše najmladšie dieťa. Skúšam milo, skúšam motivovať, skúšam srandovať, namotať aj obkecať… ale nie, toto bude tvrdý oriešok… Pribúda rev na plné ústa. Fúúú, ani utiecť nemám kam, sme samé dve v nemocničnej izbe.

A tak volím ignoranciu. Do ruky beriem knihu a tvárim sa, že to poštuchovanie malou nožičkou do môjho chrbta vôbec nevnímam…

Po čase fňukanie a kopkanie prestáva. Nenápadne sa otáčam… za mojím chrbtom spí anjelským spánkom ešte pred chvíľou rozzúrený tiger :) ... je nádherná, dokonalá bytosť. Snažím sa vpečatiť si do pamäte tento obraz a v duchu prosím o silu a trpezlivosť pre seba i pre ňu.

Nie vždy je ľahké vidieť za kuklou motýľa…

 

Tip: Zima na okne

Túto jednoduchú výzdobu zvládnete ľavou zadnou a ešte aj veľmi rýchlo.

Postačí vám obyčajný kancelársky papier, nožnice a obojstranná priesvitná lepiaca páska.

Vločky striháme z papiera poskladaného rôznymi spôsobmi a zastrihnutého napr. do tvaru kruhu (konkrétne návody napr. tu: snehové vločky z papiera), ale pokojne sa nechajte viesť fantáziou, nedá sa tu veľa pokaziť (ak neprestrihnete spoje :)

Krajinku si vymyslite vlastnú, my sme chceli zasneženú, keďže vonku niet po snehu ani chýru. No a potom už len spoločne lepiť… a upratať :)
 

 

Božie slovo + biblický komentár

.
Rodokmeň Ježiša Krista, syna Dávidovho, syna Abrahámovho.

Abrahám mal syna Izáka, Izák Jakuba, Jakub Júdu a jeho bratov, Júda Faresa a Záru z Tamary. Fares mal syna Ezroma, Ezrom Arama. Aram mal syna Aminadaba, Aminadab Násona, Náson Salmona, Salmon mal syna Bóza z Rachaby, Bóz Obeda z Rút. Obed Jesseho a Jesse kráľa Dávida.
Dávid mal syna Šalamúna z Uriášovej ženy. Šalamún mal syna Roboama, Roboam Abiáša, Abiáš Azu, Aza Jozafata, Jozafat Jorama, Joram Oziáša. Oziáš mal syna Joatama, Joatam Achaza, Achaz Ezechiáša. Ezechiáš mal syna Manassesa, Manasses Amona, Amon Joziáša, Joziáš Jechoniáša a jeho bratov za babylonského zajatia.

Po babylonskom zajatí Jechoniáš mal syna Salatiela, Salatiel Zorobábela, Zorobábel Abiuda, Abiud Eliakima, Eliakim Azora. Azor mal syna Sadoka, Sadok Achima, Achim Eliuda. Eliud mal syna Eleazara, Eleazar Matana, Matan Jakuba. Jakub mal syna Jozefa, manžela Márie, z ktorej sa narodil Ježiš, nazývaný Kristus.

Všetkých pokolení od Abraháma po Dávida bolo štrnásť, od Dávida po babylonské zajatie štrnásť a štrnásť od babylonského zajatia po Krista. (Mt 1, 1-17)

 

V Ježišovom rodokmeni sú mená žien - neslýchané, neprípustné, škandalózne!!!

Neskôr, keď je Ježiš uznávaným majstrom, má vo svojom sprievode ženy - neslýchané, neprípustné, škandalózne!!!

Správu o nádeji života, ktorý je mocnejší ako smrť odovzdávajú prvé ženy - neslýchané, neprípustné, škandalózne!!!

A dalo by sa povedať ešte iné a viac.

Kto je tento Boh, ktorého vidíme v Ježišovi? Kto je tento Ježiš, v ktorom vidíme Boha? Čo sa zobúdza v žene, keď je vyvolená? Aký pokoj, sebaprijatie, energia a aká múdrosť? Čo sa zobúdza v mužovi, keď je slobodný vidieť ďalej a viac, ako len to, čo sa vidí a počuje?

Boh volí ženu a muža pozýva k slobode. Aby mohol byť človek úplný - celý.

Dokážu tí, ktorí stretli Krista - ženy a muži - byť konkrétnou láskou?

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.


     






















    

Autor: Dominika Hajkovská, Martin Slíž
Fotografia: Kaja Kováčová
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

14. december 2014 / advent s rodinou

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

Bol to taký spontánny nápad - oplatky nám každoročne pečú naše obe babky. Vždy nám dodajú plné krabice. Ale atmosféra pečenia oplatok v krabici...

Advent s rodinou 2014

21. november 2014 / advent s rodinou

Advent s rodinou 2014

Aj v tomto roku ponúkame v projekte ADVENT S RODINOU pár inšpirácií ako nahromadiť bohatstvo, ktoré sa naplno prejaví nielen pod stromčekom, ale zostane...

N