SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Predplatené nebo? (11. 12. 2015)
Kedy, keď nie teraz? (10. 12. 2015)Najlepší deň (12. 12. 2015)

Predplatené nebo? (11. 12. 2015)

11. december 2015 / Dominika Hajkovská, Katka Klenovičová, Martin Slíž

Vytlačiť Vytlačiť
Predplatené nebo? (11. 12. 2015)

Počas nedeľnej bohoslužby vošiel do kostola starší muž. Bolo zjavné, že jeho oblečenie i on sám sa už dávno s vodou nestretli.

Chvíľu postával pri dverách, ale keď miništranti prechádzali kostolom s prútenými košíkmi na milodary, takmer sa rozbehol, aby ich tesne pred oltárom zastihol a vhodil za hrsť mincí, ktoré rozštrngotali aj všetky ostatné. So sklonenou hlavou, stískajúc v rukách pletenú zelenú čiapku sa pokojne vrátil naspäť k dverám.

Staršia pani, sediaca neďaleko neho sa postavila a ponúkla mu svoje miesto. Odmietol, ale zdalo sa, že ho to potešilo.

Päťdesiatnik stojaci hneď vedľa mňa sa naklonil k svojmu synovi a s úsmevom mu šepol: “Ako bežal, asi si myslí, že si tým predplatí nebo!” Spokojný so svojím vtipom sa veselo zasmial.

Zabolelo ma to.

Jednak za toho krívajúceho pána s čiapkou v rukách, jednak za mňa samú.

Lebo aj ja ľudí ľahko hodnotím. Lebo tiež som si všimla jeho “odlišnosť” a sledovala jeho kroky. Lebo ešte stále nie je pre mňa celkom v poriadku vidieť v chráme bezdomovca či žobráka. A bojím sa, že aj miesto na sedenie by som mu ponúkla zo slušnosti, nie z lásky.
 

 

Tvorivé vianočné pozdravy

Vianoce sa blížia a je najvyšší čas rozmýšľať nad vianočnými pozdravmi. Najkrajšie sú tie vlastnoručne vyrobené s deťmi. Rozhodli sme sa, že tento rok pošleme pozdravy aj tým členom rodiny, s ktorými sme menej v kontakte.

Na obrázkoch (viac nižšie v galérii) môžete vidieť niekoľko inšpirácií na vlastnoručne urobené kreatívne Vianočné pozdravy.

Použiť môžete farebné papiere, farby, dekoračné lepiace pásky, lepidlo a vlnu, a veľmi pekné sú aj obrázky vyrobené pomocou odtlačkov prstov namočených vo farbe a dotvorených fixkou/štetcom.

Ďalšou možnosťou je odfotiť sa celá rodina nápaditým spôsobom, fotografie vytlačiť, na zadnú stranu napísať prianie a poslať. Prípadne použiť internetovú poštu.

Prajeme veľa radosti pri tvorení!
 

 

 

Božie slovo + biblický komentár

 

Ježiš povedal zástupom: „Komuže prirovnám toto pokolenie? Podobá sa deťom, čo vysedávajú na námestí a pokrikujú na svojich druhov: ‚Pískali sme vám, a netancovali ste; nariekali sme, a neplakali ste.‘

Prišiel Ján, nejedol a nepil, a hovoria: ‚Je posadnutý zlým duchom.‘ Prišiel Syn človeka, je a pije, a hovoria: ‚Hľa, pažravec a pijan, priateľ mýtnikov a hriešnikov!‘ No múdrosť ospravedlňujú jej skutky.“ (Mt 11, 16-19)

 

Toto je dôvod pohoršenia a blažení tí, ktorí sa na Ježišovi nepohoršia.

Všetci pravoverní (ach, tí pravoverní) očakávali spravodlivého (spravodlivý = dokonalo plniaci zákon) mesiáša, aby okolo seba zhromaždil spravodlivých a on - predpokladaný mesiáš - sa zahadzuje s nespravodlivými.

Čo presvedčí pravoverného?

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.


     






















    

Autor: Dominika Hajkovská, Katka Klenovičová, Martin Slíž
Fotografia: internet
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

14. december 2014 / advent s rodinou

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

Bol to taký spontánny nápad - oplatky nám každoročne pečú naše obe babky. Vždy nám dodajú plné krabice. Ale atmosféra pečenia oplatok v krabici...

Advent s rodinou 2014

21. november 2014 / advent s rodinou

Advent s rodinou 2014

Aj v tomto roku ponúkame v projekte ADVENT S RODINOU pár inšpirácií ako nahromadiť bohatstvo, ktoré sa naplno prejaví nielen pod stromčekom, ale zostane...

N