SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Lyžiarske okuliare (20. 12. 2015)
Vidia nás (19. 12. 2015)Na pošte (21. 12. 2015)

Lyžiarske okuliare (20. 12. 2015)

20. december 2015 / Dominika Hajkovská, Anastázia Strečková, Martin Slíž

Vytlačiť Vytlačiť
Lyžiarske okuliare (20. 12. 2015)

Kráčajúc po ulici snažím sa nevšímať zvedavé pohľady okoloidúcich i veselé úsmevy. Dosť je aj tých, ktorí sa priamo spýtajú: “Aha, lyžiar, veď je august, nestratil si lyže?” a podobné duchaplné otázky.

Môj takmer dvojročný syn totiž našiel staručké lyžiarske okuliare, ktoré odvtedy nezložil z hlavy. Nosí ich na očiach, zdvihnuté na čele, občas zavesené na krku. Márne sme mu to vysvetľovali, okuliare sa stali súčasťou jeho osobnosti na takmer celý rok. A nosil ich naozaj všade - do kostola, k lekárovi, na nákupy, ihrisko… A vôbec nechápal, prečo v nich púta pozornosť.

Neplánoval lyžiarsku budúcnosť, proste žil prítomnú chvíľu, ku ktorej potreboval lyžiarske okuliare. Preto, aby mohol byť sám sebou, v realite, nie vo fantázii.

Aj ďalší syn si našiel podivnú záľubu - všade chodí s kuchynskými chňapkami na rukách, ale kuchárom vraj nebude. On je teraz bojovník… Nebolo pre mňa ľahké nechať ich tak, rešpektovať detské “bláznovstvo” a byť “mimo” očakávaného. Všetko ale odišlo z jedného dňa na druhý presne tak, ako prišlo.

Niekedy, keď je život náročnejší, menej kĺzavý, rada snívam a plánujem, čo bude, až… 
Stratím sa a ťažko sa vraciam. Prítomnosť nechávam nepovšimnutú.

Asi sa skúsim obzrieť po tých lyžiarskych okuliaroch…

 

Rodinný kalendár

Asi pred pätnástimi rokmi mi priatelia darovali kalendár. Dodnes ho mám zavesený na stene (hoci som medzitým prešla dvomi sťahovkami).

Dnes ma boli navštíviť moji priatelia s malými deťmi - a kalendár ich tak zaujal, že sa ho dali čítať, listovať... podrobne si ho celý prezreli. 

Tak predsa - hovorím si - ten kalendár má v sebe skutočne akési čaro ...

Vyrobte si aj vy svoj vlastný rodinný kalendár... 

Je to jednoduché

  • potrebujeme čistý stôl, 12 výkresov, a hromadu materiálu na kreslenie, lepenie... čokoľvek čo doma nájdeme (zídu sa aj drobné mušle z letnej dovolenky)
  • každý člen rodiny si vezme výkres a rozhodne sa ktorý mesiac pripraví... 
  • a potom sa už len tvorí.... rozprávame sa ... spomíname.... plánujeme ... ale hlavne - sme spolu :)

 

 

Božie slovo + biblický komentár

 

V tých dňoch sa Mária vydala na cestu a ponáhľala sa do istého judejského mesta v hornatom kraji. Vošla do Zachariášovho domu a pozdravila Alžbetu.

Len čo Alžbeta začula Máriin pozdrav, dieťa v jej lone sa zachvelo a Alžbetu naplnil Duch Svätý. Vtedy zvolala veľkým hlasom:

„Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod tvojho života. Čím som si zaslúžila, že matka môjho Pána prichádza ku mne? Lebo len čo zaznel tvoj pozdrav v mojich ušiach, radosťou sa zachvelo dieťa v mojom lone. A blahoslavená je tá, ktorá uverila, že sa splní, čo jej povedal Pán.“ (Lk 1, 39-45)

 

My, nasledovníci Krista, nie sme ľud "knihy" - ako sa hovorí o židoch, moslimoch a žiaľ aj o kresťanoch. Sme nasledovníci Osoby. Sme synovia a dcéry milosrdného Otca. Máme s ním priamy vzťah - pretože nás miluje.

Kiežby sme porozumeli zvestovaniu, ktoré nám sprostredkúvajú evanjeliá! "Emanuel = Boh s nami!" 

Kiežby sme dovolili, aby sa sila tohto zvestovania stala životom, ktorý nekončí! "Blažená si - šťastná v plnosti - že si uverila..."

(Nemáme inú možnosť ako urobiť krok do viery. Len vďaka nemu môžeme pochopiť zmysel našej existencie.)

 

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.


     




















 


Autor: Dominika Hajkovská, Anastázia Strečková, Martin Slíž
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

14. december 2014 / advent s rodinou

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

Bol to taký spontánny nápad - oplatky nám každoročne pečú naše obe babky. Vždy nám dodajú plné krabice. Ale atmosféra pečenia oplatok v krabici...

Advent s rodinou 2014

21. november 2014 / advent s rodinou

Advent s rodinou 2014

Aj v tomto roku ponúkame v projekte ADVENT S RODINOU pár inšpirácií ako nahromadiť bohatstvo, ktoré sa naplno prejaví nielen pod stromčekom, ale zostane...

N