SpäťÚvod / Články / Aktuality / z domova... / Spolu pre Keňu
FestHry 2017 - PopradTehlička pre deti v Južnom Sudáne (2017)

Spolu pre Keňu

23. február 2017 / SAVIO

Vytlačiť Vytlačiť
Spolu pre Keňu

 

BRATISLAVA / NAIROBI:

Štyri slovenské mimovládne organizácie: ADRA, eRko - Dobrá novina, Nadácia Integra a Savio, sa rozhodli spoločne pomôcť obyvateľom Kene, ktorých postihlo veľké sucho.

 

Vyhlásili preto výzvu na pomoc

s názvom SPOLU PRE KEŇU

(www.spoluprekenu.sk).

 

 

Prispieť na pomoc Keni možno darom prostredníctvom

darovacích stránok organizácií, od 23.2. do 9.3.2017.

 

Výzva prichádza len niekoľko dní po tom, ako Keňu navštívil prezident SR Andrej Kiska ako prvý slovenský prezident v histórii našej krajiny a po tom, ako kenská vláda vyhlásila kvôli mimoriadnemu suchu stav humanitárnej krízy.

 

Aktuálna situácia v Keni

Vo februári 2017 kenská vláda v dôsledku pretrvávajúceho sucha vyhlásila humanitárnu krízu v 23 postihnutých oblastiach zo 47. Počet ľudí bez dostatočného prístupu k jedlu sa zdvojnásobil z 1,3 milióna v auguste 2016 na 2,7 miliónov vo februári 2017. Takmer 357 300 detí, tehotných a dojčiacich žien trpí podvýživou (OCHA, 17. február 2017, http://reliefweb.int/disaster/dr-2014-000131-ken).

Vynechanie krátkeho obdobia dažďov, ktoré koncom roka 2016 neprišli, dnes núti ľudí prekonávať za vodou oveľa dlhšie vzdialenosti. V niektorých oblastiach musia kvôli vode prejsť až trikrát dlhšiu. Napríklad v Turkane, severozápadnom regióne krajiny, im predtým stačilo prejsť približne osem kilometrov, dnes aj viac než 20.

Sucho v krajine vedie aj k strate dobytka, čo sa zvlášť dotýka komunít, ktoré od neho závisia. Oblasti ako je už spomínaná Turkana, ale aj ďalšie oblasti ako Marsabit, Samburu a Mandera, hlásia vysoké počty uhynutých zvierat. Podľa UNICEF v dôsledku sucha prestalo takmer 175-tisíc detí navštevovať školy a predškolské zariadenia.

Mnohé rodiny musia pristúpiť k radikálnym riešeniam. Aby situáciu zvládli, musia vynechávať jedlo, alebo sa oň delia so svojimi zvieratami. Mnohí hľadajú iné pracovné príležitosti mimo poľnohospodárstva, predávajú svoj majetok vrátane zvierat, len aby si vedeli zabezpečiť jedlo.

 

Ako bude pomoc vyzerať?

Vyzbierané finančné prostriedky budú slúžiť na nasledovné:       

●   Zabezpečenie prístupu k vode pre komunity a zvieratá cez opravy studní a vodných zdrojov.

●   Dodanie zásobníkov vody zdravotným strediskám, ktoré sa nachádzajú v oblastiach vážne postihnutých suchom a sú bez vodného zdroja.

●   Poskytnutie jedla pre podvyživené deti predškolského veku vo vzdelávacích a zdravotníckych zariadeniach.

 

Kto bude humanitárnu pomoc realizovať?

Humanitárnu pomoc obetiam sucha bude z vyzbieraných finančných prostriedkov realizovať Caritas Lodwar, prípadne ďalšie overené partnerské organizácie z regiónu severnej Kene. 

Caritas Lodwar dlhodobo úzko spolupracuje s Dobrou novinou, zodpovedá za rozvojové a humanitárne aktivity Katolíckej diecézy Lodwar v kenskej Turkane. Diecéza, ktorá pokrýva celú administratívnu oblasť Turkany s rozlohou 77-tisíc kilometrov štvorcových, má viac ako 53-ročné skúsenosti so zmierňovaním dopadov sucha na obyvateľov regiónu.

Caritas Lodwar má dva odborné vodné tímy, ktorých úlohou je údržba a oprava vodných čerpadiel, ale aj inštalácia nových vodných zdrojov s dôrazom na čerpadlá na veterný a solárny pohon. Taktiež mobilizujú a školia komunity, aby sa priučili malým opravám čerpadiel, hygiene a finančne sa podieľali na údržbe svojho vodného zdroja.

Diecéza už niekoľko rokov spolupracuje s rozvojovým programom Dobrá novina slovenskej mimovládnej organizácie eRko.

 

Oblasť humanitárnej intervencie

Turkana patrí medzi púštne a polopúštne územia s odhadovaným počtom obyvateľov 1 256 162 ľudí. Je jednou z najchudobnejších oblastí Kene. Viac ako 90 percent obyvateľov Turkany žije pod hranicou chudoby. Drsné podmienky okolia, odľahlosť, biedna infraštruktúra a zlý prístup k základným službám ešte viac prehlbujú chudobu.

Turkana je oblasťou náchylnou na suchá, ktoré sú čoraz dlhšie. Dažde sú čoraz zriedkavejšie, nepravidelnejšiea až polovica ročného úhrnu (100 – 350 mm) spadne v priebehu 2-3 dní. Keďže rok 2016 nepriniesol takmer žiadne dažde, už začiatkom roku 2017 vyhlásila národná a miestna vláda, že súčasná situácia v oblasti je alarmujúca.

Súčasná priemerná vzdialenosť, ktorú musia prejsť k vodnému zdroju ľudia, ktorí pestujú ovocie a zeleninu a chovajú zvieratá, je 15 kilometrov. Pastieri musia prejsť niekedy až 28 kilometrov a vzdialenosti sa zväčšujú. Nedostatkom vody narastajú aj konflikty medzi miestnymi komunitami o vodné zdroje, v dôsledku ktorých prestávajú deti navštevovať školy.

 

Kontakt a bližšie informácie:

Marián Čaučík, riaditeľ Dobrej noviny,
tel. 0905 251 806, e-mail: maros@erko.sk

 

Kontakty na zúčastnené organizácie:

ADRA: Boďa Oravcová, boda.oravcova@adra.sk, tel. 0910 810 325

eRko: Marián Čaučík, maros@erko.sk, tel. 0905 251 806

Nadácia Integra: Erika Kremska, erika.kremska@integra.sk, tel. 0907 133 103

SAVIO: Adriana Kerestešová, kerestesova@savio.sk, tel. 0910 123 579

Autor: SAVIO
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako zaujať?

4. február 2013 / z domova...

Ako zaujať?

"Neviem ako, ale podarilo sa mu zaujať moju pozornosť." Hovorí chlapec, ktorý sa v roku 1858 stretol s Jánom Boscom, a ktorého život sa odvtedy úplne zmenil. Don...

Vynálezy

25. september 2013 / z domova...

Vynálezy

Festival vedy – Noc výskumníkov sa uskutočnil 27. septembra 2013 a už po siedmykrát priblížil slovenskej verejnosti tie najzaujímavejšie výsledky slovenskej vedy...

Ide zima - ako efektívne pomôcť?

11. november 2013 / z domova...

Ide zima - ako efektívne pomôcť?

V dňoch 14.-20.novembra 2013 (pondelok až streda okrem nedele) bude prebiehať potravinová zbierka pre ľudí v núdzi v 28 hypermarketoch a v 2 obchodných domoch Tesco....

Výchovná po zadku?

9. december 2013 / z domova...

Výchovná po zadku?

Na jar 2010 sme sa zapojili do petície proti plánu vlády trestne stíhať rodičov za „výchovnú po zadku“. Viacerí odborníci sa zhodujú s...

N