SpäťÚvod / Články / Naše projekty / duchovné cvičenia / Najvyšší čas otvoriť sa životu
Čo robiť?Život v prospech druhých

Najvyšší čas otvoriť sa životu

19. december 2023 / pápež František

Vytlačiť Vytlačiť
Najvyšší čas otvoriť sa životu

Vatikán, 19. december 2014

 

Cirkev nech je matkou, nie podnikateľkou - vyzval pápež František pri rannej homílii. Posledná omša v kaplnke Domu sv. Marty, ktorú rímsky biskup slúžil za účasti veriacich z rímskych farností v roku 2014. Pápež položil dôraz na "nové stvorenie" predstavované narodením Ježiša, ktorý všetko tvorí novým.

Petrov nástupca sa v liturgických čítaniach zameral na postavy dvoch žien, ktoré boli neplodné, ale Božím zásahom sa stali matkami. V knihe Sudcov (13,2-7.24-25a) je to Manoachova žena, matka Samsona, a v Lukášovom evanjeliu (1,5-25) Alžbeta, matka Jána Krstiteľa. "V Izraelskom ľude" - začal pápež František - "bola bezdetnosť takmer prekliatím a v Biblii nachádzame množstvo žien, ktoré nemali deti a stali sa matkami zázračným Božím pričinením. Cirkev tieto zázraky pripomína práve pred blížiacim sa Narodením Pána. Tieto znamenia poukazujú na neschopnosť ľudstva urobiť krok vpred a privádzajú k zamysleniu nad ľudskou neplodnosťou."

"Pán je schopný dať z neplodnosti vzísť novému potomstvu, novému životu. A to je dnešné posolstvo. Keď je ľudstvo vyčerpané a nemôže ísť ďalej, prichádza milosť, prichádza Syn a Spása. A vyčerpané stvorenie prenecháva miesto novému stvoreniu ... "

"Toto druhé stvorenie vo chvíli, keď je Zem vyčerpaná, je posolstvom dneška - pokračoval pápež. Očakávame Toho, ktorý je schopný všetko stvoriť znovu, obnoviť všetko. Očakávame novosť Božiu. A to sú Vianoce, totiž novosť Boha, ktorý podivným spôsobom pretvorí stvorenie, všetko." František ďalej poukázal na skutočnosť, že Manoachova žena, Samsonova matka, rovnako ako Alžbeta, priviedli deti na svet pôsobením Pánovho Ducha. "Čo je teda oznámením oboch dnešných čítaní? "- Pýtal sa ďalej a vyvodil záver: "Aby sme sa otvorili Božiemu Duchu. My sami nezmôžeme nič. On môže urobiť všetko. "

"To ma tiež vedie k zamysleniu nad našou matkou cirkvou, a nad mnohú neplodnosťou, ktorú naša matka Cirkev má, keď sa pod ťarchou nádeje vkladanej do prikázaní, pod tým pelagianizmom, ktorý nosíme v kostiach, stáva neplodnou. Verí, že je schopná rodiť ... ale nejde to! Cirkev je matkou a stáva sa matkou jedine keď sa otvorí novosti Božej, sile Ducha. Keď sama sebe povie: »Robím všetko, ale som v koncoch a už nemôžem ďalej,« vtedy prichádza Duch."

Toto konštatovanie potom pápež rozvinul, zamýšľal sa nad prejavmi neplodnosti cirkvi a vyzval na otvorenie sa plodnosti vo viere:

"Dnes je tiež deň modlitby za našu matku cirkev kvôli mnohej neplodnosti v Božom ľude. Neplodnosti egoizmu a moci ... Keď cirkev verí, že môže všetko, že ovláda svedomie ľudí, ide cestou farizejov a saducejov, cestou pokrytectva. Taká cirkev je neplodná. Modlime sa! Nech tieto Vianoce otvoria našu cirkev Božiemu daru, aby sa nechala prekvapiť Duchom Svätým. Nech je cirkvou, ktorá plodí deti, matkou cirkvou. Matkou. Častokrát si myslím, že cirkev je niekde skôr podnikateľkou než matkou."

"Ak vidíme tieto dejiny neplodnosti Božieho ľudu a mnohé príbehy cirkevných dejín, ktoré priniesli Cirkvi neplodnosť, prosme s pohľadom upretým k jasličkám Pána o milosť plodnosti pre cirkev, aby bola predovšetkým matkou ako Mária" - končil pápež František rannú homíliu v Dome sv . Marty - takto pred rokom.

 



 

 



Autor: pápež František
Fotografia: Adrika Nováková
Zdroj: www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=21243
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Čo obnoví rodinu?

18. február 2013 / duchovné cvičenia

teologie těla pro začátečníky

Ak budúcnosť ľudstva stojí na manželstve a rodine, je nutné aby aj manželstvo a rodina prešli obnovou. Táto obnova nespočíva v tvorbe akéhosi iného či...

Nebo je stretnutie

28. november 2023 / duchovné cvičenia

Nebo je stretnutie

Pri čítaní evanjelia dnešného dňa nám až behá mráz po chrbte, keď si predstavíme že by sme toto všetko mali zakúsiť na vlastnej...

Tri podmienky slobody

8. november 2023 / duchovné cvičenia

Tri podmienky slobody

Aby sme správne chápali evanjeliá, treba ich čítať v pôvodnom jazyku a v aktuálnom historickom kontexte ich vzniku. Málo kto z nás však na to má...

Približovali sa k nemu hriešnici

5. november 2020 / duchovné cvičenia

Približovali sa k nemu hriešnici

Včera sme počuli radikálne podmienky slobody voči Ježišovi - zbavenie sa falošnosti, rodinných pút, svojej povesti a oslobodenie sa od vlastnenia majetku a tak vziať kríž....

N