SpäťÚvod / Články / Odporúčame / Samota a znovuzrodenie
S mladými a pre mladýchDRAKOBIJEC - moja cesta

Samota a znovuzrodenie

4. február 2015 / Štefan Moravčík

Vytlačiť Vytlačiť
Samota a znovuzrodenie

Je tomu už skoro rok, čom sa rozhodol odísť mimo ruchu postmoderny, odísť hľadať svoj vnútorný pokoj a smer, odísť do divočiny na samotu. Veď ako sa spieva v jednej piesni - môžete ho zohnať len pod rukou nádherné ticho hôr. Je to snáď prorocká pieseň, ktorá hovorí o veľkej túžbe človeka po tichu.

Bolo to v čase, keď som býval v komunite saleziánov v BB a absolvoval druhý rok rozlišovania povolania. Cítil som, že Boh ma stvoril pre niečo iné - pre raj. Zistil som, že na (čistote) pravých mužoch stojí rodina Cirkvi, i tá svetská rodina. Spoločnosť je spoločnosť bez Otcov, spoločnosť bez mužov.

Moje srdce túžilo znovuobjaviť v srdci Williama Wallaca, ktorý bojuje za vyššie dobro. Túžilo odísť do divočiny ako Tristan vo filme Legenda o Vášni, aby som našiel "dobrú smrť". Pomocou bratov saleziánov som sa dostal ku chate v obci Mýto pod Ďumbierom. Dokonalá chata pre muža - malá, vykurovanie v piecke, voda z potoka, latrína.. Vzal všetko potrebné a vydal sa na víkend na samotu.

Samota. Budíte sa skoro ráno a chodíte i skôr spať. Noc je rušená zimou, ktorá vás ťahá za nohy, a dáva vám najavo, že je čas priložiť do piecky. Celý víkend pozeráte pasce na myši, či ste nejaku chytili. Vodu z potoka si na piecke prevárate a kúpate sa celý v potoku. Obchod je viac ako polhodinu cesty od Vás, ak nerátate predražený penzión na začiatku chatárskej oblasti. Čo ti to má dať?

Vzal som si tie najpotrebnejšie veci - nôž, bibliu, zápisník, knihu na duchovnú obnovu, pivo, fajku, ruženec. Mobil som nepotreboval, iba na fotenie, ale okrem 2 fotiek som ich nespravil viac a tak ostal v batohu.

Boh nás stvoril ako mužov - v tichu raja. Stvoril nás do drsných podmienok a chce, aby sme sa do toho raja vrátili. Možno nemusíme žiť na dedine ani v horách, ale ten raj nájdeme v našich srdciach.

Víkend ktorý som strávil kálaním dreva, robením najjednoduchších jedál v podobe hrianok v peci a párkov, čítaní duchovnej literatúry, robení si zápiskov, modlení breviára a ruženca, to bol práve ten víkend, ktorý by som za nič na svete nevymenil. Je to sila Božej prítomnosti, ktorá sa Vám dáva poznať cez Vaše vnútorné ticho. Je to sám Boh, ktorý sa s Vami vydáva na cestu objavovania muža. V samote sa človek stretáva s človekom. V tichu konfrontuje iba samého seba - a to je to obohacujúce.

Po roku sa plánujem v marci opäť vrátiť a ísť do samoty. Nájsť samého seba, násjť nové cesty v živote, nájsť Božiu vôlu v mojom živote. Muži! Vstaňte zo svojho pohodlia a staňte sa mužmi! Vaša rodina, Vaši blízki a Vaša manželka sa Vám poďakujú! Nie je nič lepšie pre dušu a srdce muža, než liek divočiny a ticha.

(v prílohe originál foto môjho "denného" vybavenia)

Autor: Štefan Moravčík
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ľaváci a ich výchova

27. september 2012 / knihy

Ľaváci a ich výchova

Zhruba každé desiate dieťa je ľavák. Narodí sa do sveta, ktorý je uspôsobený pre pravákov. Može to so sebou prinášať v prvom rade radosť, ale i...

Děti a pět jazyků lásky

27. september 2012 / knihy

Děti a pět jazyků lásky

Ako učiteľka sa pri svojej práci stretávam s rôznymi deťmi. Päť jazykov lásky pre deti mi pomohlo lepšie pochopiť, prečo sú deti, ktoré sa nevedia dočkať...

Poklady pod snehom

20. december 2014 / slovo, video, pieseň

Poklady pod snehom

Vzrušujúci Vianočný príbeh pre mladšie aj staršie deti ako aj ich rodičov. Ponúkame na každý večer až do Vianoc jednu epizóu príbehu Poklady pod...

Od bezbrannosti k partnerstvu

29. január 2013 / knihy

Od bezbrannosti k partnerstvu

V 90. rokoch vznikla iniciatíva VIA IURIS, ktorá stála pri ľuďoch ohrozených právnymi kľučkami "mocných". Aj dnes, po 20-tich rokoch stojí stále...

N