SpäťÚvod / Články / Odporúčame / slovo, video, pieseň / S mladými a pre mladých
Dobrota na dosahZáklad stability v rodine - SLOBODA

S mladými a pre mladých

31. január 2015 / Anastázia Strečková

Vytlačiť Vytlačiť
S mladými a pre mladých

Dnes si celá saleziánska rodina s radosťou spomína na Don Bosca (1815 - 1888), odvážneho a dynamického kňaza, ktorý kráčal s mladými a sníval o veľkej rodine, v ktorej každému bude záležať na tom, aby sa mladí v živote našli a stali sa "dobrými občanmi a dobrými kresťanmi".

Jeho sen sa stal skutočnosťou - saleziáni sú dnes v 132 krajinách sveta a saleziánska rodina má 30 zložiek, ktoré rôznym spôsobom reagujú a odpovedjú na potreby mladých v rôznych kultúrach sveta.

Podobne ako to robieval kedysi Don Bosco, tak aj dnes hlavný predstavený saleziánov na začiatku nového roka predstavuje novú inšpiráciu - ako konkrétne byť s mladými a pre mladých.

K heslu už tradične patrí aj plagát. Ten tohtoročný predstavuje dona Bosca s mladými v situácii určitej neistoty.

Salezián Bruno Ferrero komentuje plagát slovami:

Sen Janka Bosca z deviatich rokov by dnes vyzeral asi takto. S mladými v neistote medzi nebom a zemou, akoby zavesenými a bez nejakého skutočného oporného bodu, stabilného bodu, ktorý by poskytol minimum istoty, potrebné pre rozbehnutie sa do života.

Dnešná otázka je – kde sú dospelí? Zasypaní výhodami, ktoré si nahromadili, vyčerpaní, pesimisti, nemajú takmer nič, čo by odovzdávali.

Deti a mladí sa tak musia zariadiť sami, často zavesení na facebooku, bez minulosti a bez budúcnosti, opustení a chudobní. Panna Mária ukazuje Jankovi Boscovi, že toto je pole jeho práce. A on ide tam, kde sú mladí. Saleziánska rodina je dnes pozvaná žiť ako don Bosco, s mladými a pre mladých.

 

 

Odporúčame aj krátky 2-min. príhovor hlavného predstaveného don Ángela Fernándeza Artime venovaný saleziánskej rodine na Slovensku.

Autor: Anastázia Strečková
Zdroj: www.saleziani.sk
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Poklady pod snehom

20. december 2014 / slovo, video, pieseň

Poklady pod snehom

Vzrušujúci Vianočný príbeh pre mladšie aj staršie deti ako aj ich rodičov. Ponúkame na každý večer až do Vianoc jednu epizóu príbehu Poklady pod...

Poslušnosť či zodpovednosť?

4. február 2013 / slovo, video, pieseň

Novačková Jana

Je jedno akými spôsobmi učíme a vychovávame naše deti? Stačí, "že ich to naučíme"? Psychologička Jana Nováčková hovorí, že to...

Ako zaujať?

4. február 2013 / slovo, video, pieseň

Ako zaujať?

"Neviem ako, ale podarilo sa mu zaujať moju pozornosť." Hovorí chlapec, ktorý sa v roku 1858 stretol s Jánom Boscom, a ktorého život sa odvtedy úplne zmenil. Don...

Nepotrebujem ruky a nohy...

18. marec 2013 / slovo, video, pieseň

Nick Vujici

Nick Vujicic od narodenia nemá ruky a nohy. Ako dieťa prežil veľa utrpenia v škole, kde ho deti týrali a vysmievali sa mu. Pokúsil sa vziať si život - v desiatich rokoch sa chcel...

N