SpäťÚvod / Články / Naše projekty / duchovné cvičenia / Čo vychádza z ľudského srdca ...
Proroka si všade uctia, len nie v jeho vlasti... priblížilo sa Božie kráľovstvo

Čo vychádza z ľudského srdca ...

7. február 2024 / Alberto Maggi, OSM

Vytlačiť Vytlačiť
Čo vychádza z ľudského srdca ...

Biblický komentár k dnešnému evanjeliu:

 

Mk 7,14 - 23

Čo z človeka vychádza, to poškvrňuje človeka. Lebo znútra, z ľudského srdca, vychádzajú zlé myšlienky, smilstvá, krádeže, vraždy, cudzoložstvá, chamtivosť, zlomyseľnosť, klamstvo, necudnosť, závisť, rúhanie, pýcha, hlúposť. Všetky tieto zlá vychádzajú znútra a poškvrňujú človeka.

 

Potom Ježiš opäť zvoláva zástup a oslovuje všetkých.

Hovorí „počúvajte ma“.

Je to pozvanie pozorne počúvať, nielen počúvať, ale aj pochopiť, a Ježiš robí niečo vážne, niečo také vážne, že potom bude musieť utiecť do zahraničia. „Človeka nemôže poškvrniť nič, čo vchádza doň zvonka.“ A kniha Levitikus?

Kniha Levitikus obsahuje mnoho kapitol, ktoré poukazujú na to, čo je nečisté, a vstupom do človeka znemožňuje spoločenstvo s Bohom. Evanjelista tu dáva komentár, ktorý sa nachádza len v Markovom evanjeliu a je veľmi vážny: „Tým vyhlásil všetky jedlá za čisté“. To znamená, že Ježiš popiera knihu Levitikus, Ježiš popiera Božie Slovo. To, čo je obsiahnuté v knihe Levitikus so zoznamom všetkých čistých a nečistých jedál, nezodpovedá vôli Božej. To je tak závažné, že Ježiš potom bude musieť utiecť do Týru.

Podľa Ježiša to, čo určuje vzťah s Bohom, nie je pre človeka niečo vonkajšie, ani sa to netýka kultu, ale sú to všetky zlé postoje, ktoré ubližujú druhým. Ježiš tu vymenúva dvanásť postojov, všetky proti človeku a žiadny proti náboženstvu.

Prvým je – nie smilstvá, ako sa prekladá – ale „prostitúcie“ a pod prostitúciami nemáme na mysli len vykonávanie prostitúcie, ale to keď človek predáva seba samého pre kariérny postup, predáva seba pre úspech, pre svoje ambície a podobne.

Existuje dvanásť postojov, žiadny z nich sa netýka Boha. Keď sa vytváral zoznam, ktorý si bolo potrebné zapamätať, prvý a posledný bod boli najdôležitejšie, lebo práve tie zostali v pamäti najlepšie. Prvým je „prostitúcie“, posledným „hlúposť“.

Hlúpy v evanjeliách je ten, kto žije len pre seba. Tí, ktorí myslia len na svoj zisk a nevšímajú si potreby a požiadavky iných. Preto pre Ježiša rozdiel medzi čistým a nečistým nepochádza od Boha, ale nečistota vyplýva zo zlého vzťahu človeka k iným ľuďom.

Autor: Alberto Maggi, OSM
Zdroj: studibiblici.it
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Čo obnoví rodinu?

18. február 2013 / duchovné cvičenia

teologie těla pro začátečníky

Ak budúcnosť ľudstva stojí na manželstve a rodine, je nutné aby aj manželstvo a rodina prešli obnovou. Táto obnova nespočíva v tvorbe akéhosi iného či...

Tri podmienky slobody

8. november 2023 / duchovné cvičenia

Tri podmienky slobody

Aby sme správne chápali evanjeliá, treba ich čítať v pôvodnom jazyku a v aktuálnom historickom kontexte ich vzniku. Málo kto z nás však na to má...

Približovali sa k nemu hriešnici

5. november 2020 / duchovné cvičenia

Približovali sa k nemu hriešnici

Včera sme počuli radikálne podmienky slobody voči Ježišovi - zbavenie sa falošnosti, rodinných pút, svojej povesti a oslobodenie sa od vlastnenia majetku a tak vziať kríž....

Bohatstvo slúži

10. november 2023 / duchovné cvičenia

Bohatstvo slúži

Ak mám bohatstvo a viem sa s ním deliť – robím si priateľov. Používam ho správne, som ten, ktorý pochopil, že život nemám pre seba ale pre druhých. Som...

N