SpäťÚvod / Články / ZAOSTRI v roku 2012
Vianoce 2013ZAOSTRI v roku 2013

ZAOSTRI v roku 2012

24. január 2014

Vytlačiť Vytlačiť
ZAOSTRI v roku 2012

Predstavte si - ste celý deň v práci.

Popoludní ešte pár stretnutí, krúžkov, nákup, zvážanie detí zo školy na krúžky a z krúžkov zase domov...

... a k večeru sa už tešíte na to, ako po zdolaní celodenného kolobehu prídete domov, dáte si spolu večeru a podozvedáte sa ako sa dnes mala manželka, čo zažili vaši synovia a čo krásne objavili dcéry. 

Prichádza však prekvapenie - kľúče nepasujú. Stojíte skutočne pred dverami vlastného bytu, ale kľúče nepasujú. A okrem toho - doma vás nikto nečaká a ani nikto domov nepríde... ...čistý šok!

Pravdu povediac - neviem si to predstaviť. A pritom vieme, že mnohým z nás, žijúcim celkom blízko, sa niečo podobné skutočne stalo. Rodina sa rozpadla. Percentá sú jasné - štatistika z roku 2011 hovorí, že zo 100 uzavretých manželstiev sa 48 rozvedie.

Kto teda v dnešnom svete ešte myslí na rodinu? Na jej rozvoj, podporu, stabilitu? Kto sprevádza manželov v ich úsilí vytvárať a budovať vlastnú rodinu? Myslím si, že sa skôr na rodinu zabúda. Je chápaná viac ako inštitúcia - a nie ako organický prvok, ktorý má svoje dynamické potreby. Zo strany štátu je podpora rozvoja rodiny skôr sporadická a istotne nie je systémová.

Povedali sme si, že trochu budeme vypĺňať toto prázdne miesto. Usilujeme sa investovať do rozvoja rodiny vo všetkých jej oblastiach - vo vzťahoch partnerských, rodičovských, súrodeneckých, v riešení konfliktov, v rozvoji talentov, vo vytváraní priestoru pre rozvoj a angažovanosť každého člena rodiny.

Podobne ako vo vlastných rodinách vychovávame deti k prevzatiu vlastnej zodpovednosti, robíme tak aj v ZAOSTRI - realizujeme aktivity a projekty zapájaním do spolupráce aj ďalšie rodiny. V roku 2013 sa spoločne s inými rodinami napríklad tešíme na ich príspevky do nového autorského textu ktorý pripravujeme: "Rituály v rodine". Každá rodina ich má predsa veľa a spravidla sú okamihmi, na ktoré sa členovia rodiny tešia.

Predstavte si - prichádzate z práce... manželka a deti vás vítajú pri dverách, rozvoniava večera a všetci sa tešia že ste spolu doma.

Prajem dobrú chuť k životu v rodine a k životu s rodinami!

Juraj Hajkovský,
predseda o.z. ZAOSTRI NA RODINU 

 

Toľko príhovor predsedu. Ďakujeme všetkým za spoluprácu a podporu v roku 2012. 

Zverejňujeme plné znenie výročnej správy za rok 2012.

Detailnejší vhľad do nášho projektu DC 2012

Podobné články

Hedviga prepáč

22. apríl 2014 / z domova...

Hedviga prepáč

Žijeme v krajine, v ktorej sa Hedvige Malinovej - Žákovej stalo, že ju v jeden večer prepadli a zbili. Prišla to oznámiť na políciu. Od tej chvíle je Hedviga prenasledovaná...

Vianoce 2013

23. december 2013 / www.zaostri.sk

Vianoce 2013

Priatelia, ďakujeme Vám za dôveru v roku 2013. Prajeme krásne Vianočné sviatky vo Vašich rodinách. Čas strávený spoločne má cenu zlata. Čas a...

ZAOSTRI v roku 2013

13. február 2014 / www.zaostri.sk

ZAOSTRI v roku 2013

Na konci roka zvykneme pripraviť u nás doma spoločne s deťmi veľký obraz. Najskôr vyberáme z rodinných fotiek a tie, ktoré nám pripomínajú...

Naučme sa...

23. január 2017 / www.zaostri.sk

Naučme sa...

Dnes krátky manuál o tom, ako pridať obrázok do svojho automatického podpisu - konkrétne v službe Gmail. Adresátov a partnerov s ktorými komunikujeme môžeme...

N