SpäťÚvod / Články / Tipy na výlet / Zimná vyhliadka na Karpaty z Veľkej Homole
KatarínkaRoháčske plesá

Zimná vyhliadka na Karpaty z Veľkej Homole

1. november 2013 / nasienka

Bratislavský kraj / Pezinok

Vytlačiť Vytlačiť
Zimná vyhliadka na Karpaty z Veľkej Homole

Cieľom našej trojhodinovej nenáročnej cesty je rozhľadňa na Veľkej Homoli. Vydáme sa na ňu zo Zochovej chaty - kde je možné odparkovať auto. K povinnej zimnej výbave turistu patrí termoska s horúcim čajom a tiež návleky pre prípad, že by ste sa trochu brodili snehom. Ten však turisti na vyznačených cestách udupú a cesta je tak pekne priechodná.

Približná dĺžka výletu (km alebo čas): 3 hod.
Odhad prevýšenia (m): 254 m
Zvládnu to deti veku: všetky
Možnosť zahnať cestou hlad: na Zochovej chate - cca 2 reštaurácie
Detské zaujímavosti: posedenie a hojdačky na Modranskej babe
Dospelácke zaujímavosti: gril, Traja jazdci, Tisove skaly, hvezdáreň, rozhľadňa

Zo Zochovej chaty vyrážame po žltej značke. Prechádzame cez les okolo drevených chatiek, usadlosti a po menej ako hodine prichádzame na Čermákovú lúku. Najčarovnejšia je v lete. Priamo z lesa totiž vyjdete na nádherné zelené miesto s pokosenou trávou, novovybudovanými ohniskami a grilmi, posedením, hojdačkou a pitným prameňom Modranská baba. Rodinky si sem chodia opekať a vyšantiť sa so svojimi deťmi s loptou.

Z Čermákovej lúky sa dá vybehnúť na blízku Skalnatú (704 m. n. m.) za cca 40 min., a potom sa vrátiť na lúku za 30. Na Veľkú Homolu sa z lúky vydáme ďalej po zelenej značke.

Terén je príjemný, z lesa vychádzame na otvorené miesta, z ktorých môžeme obdivovať hru prírody. V diaľke už vidíme náš cieľový kopec a na ňom dvadsať metrov vysokú rozhľadňu. Stretávame bežkárov. Sťažujú sa na turistov, ktorí im chôdzou rozrývajú vyjazdené pásiky, a takto im poriadne komplikujú prechod terénom. Na cestičke je miesta dosť pre všetkých, ak by ste teda zbadali stopy lyží, vyhnite sa im.

Tak to už býva, pred cieľom treba vždy zabojovať. V záverečných metroch nás čakajú dva strmé stupáky. Človek s dobrou kondičkou ich zvládne jedna radosť, žiadnym problémom však nebudú ani pre slabších turistov a deti. Sme hore. Nalievame si čaj pod prístreškom, ktorí tu vybudovali turisti z Modry. Tešíme sa na výhľad, ktorý nás tam hore čaká.

Počasie na horách je premenlivé, no ak od rána jasný a slnečný deň, výhľad by vám nemalo nič pokaziť. Pri ideálnych podmienkach uvidíte z rozhľadne panorámu Malých Karpát, Považský Inovec, Tríbeč a aj rakúske Alpy. K Zochovej chate sa potom asi za hodinku pohodovým krokom dostaneme po červenej značke.

Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Dukliansky priesmyk

Prešovský kraj / Svidník, Dukla
21. január 2013 / Tipy na výlet

Dukliansky priesmyk

Tento výlet odporúčame, najmä ak vás i deti zaujíma dejepis a druhá svetová vojna, alebo máte doma samých bojovných chlapov:) Ak sa vyberiete s...

Farma Hrašovík

Košický kraj / Hrašovík
1. február 2013 / Tipy na výlet

Farma Hrašovík

Nachádzame sa 4 km od Košíc v obci Hrašovik. Ponúkame jazdenie na koni pre deti aj dospelých, začiatočníkov a pokročilých. Naučíme Vás nielen...

Na zrúcaninu s rodinou

Banskobystrický kraj / Šášovské podhradie
1. máj 2013 / Tipy na výlet

Na zrúcaninu s rodinou

Skutočne nenáročný výlet pre rodinu aj s malými deťmi ponúka v plnej paráde zrúcaninu Šášovského hradu, strmé vyhliadky, možnosť...

Katarínka

Trnavský kraj / Dechtice - Katarínka
1. november 2013 / Tipy na výlet

Katarínka

Navštíviť Katarínku, znamená vstúpiť do ticha a vidieť ovocie práce, ktorou tu prispeli tisícky mladých ľudí od roku 1994, kedy bola...

N