SpäťÚvod / Články / Rodina ... / pre rodičov... / Sexuálna výchova či sexuálny tréning?
Indiánske meno pre syna25. marec 2014 - Deň počatého dieťaťa

Sexuálna výchova či sexuálny tréning?

14. marec 2014 / Martin Ližičiar / Petra Babulíková

Vytlačiť Vytlačiť
Sexuálna výchova či sexuálny tréning?

Naše skutky sú zrkadlom nášho charakteru a hodnôt, ktoré nám dávajú zmysel.

K sexuálnej výchove v školách máme rôzne postoje ktoré vychádzajú práve z našich hodnôt ktoré nám dávajú zmysel.

Mnohým dáva zmysel, aby dieťa malo natrénovaný sex včas... oveľa skôr než ho začne praktizovať. A naopak mnohým to zmysel absolútne nedáva.

Či už patríme do jednej alebo druhej skupiny, pozrime čo hovorí o zdravom postoji k sexualite detský psychiater Max Kašparů.

 


Dnes to vyzerá tak, akoby bola spoločnosť posadnutá sexom. Nerieši sa len v médiách, ale už aj napríklad v Európskom parlamente. Vnímate to tak?

Áno, je to tak. Ako vysvetlenie použijem názor známeho a slávneho rakúskeho psychoterapeuta Viktora Frankla, ktorý povedal: "Keď spoločnosť stráca zmysel svojej existencie, v túžbe nájsť liek proti emocionálnej prázdnote - vrhne sa zúrivo na sex." Frankl zdôrazňuje, že spoločnosť začína pretvárať sex, ktorý bol do tej doby niečím skoro posvätným, k niečomu, čím by nikdy nemal byť - odpoveďou na vnútornú prázdnotu človeka. Hovorí tiež, že človek má vo svojom vnútri dve základné ľudské potreby: potrebu dôvernej lásky a potrebu bezpečia. Ani jedno, ani druhé nejde nahradiť sexom.

...

 

Urýchľuje včasná informovanosť detí nástup do intímneho života?

Nejde to vylúčiť. Záleží na tom, aká kvalitná bola súčasne mravná a etická výchova tohto dieťaťa, akým hodnotám ho rodičia naučili a ako bolo formované jeho svedomie a charakter.

Nedávno som čítal v jedných českých novinách sťažnosti učiteľov základných škôl, že deti v prvej a druhej triede si nevedia zaviazať topánky a niektoré ani nevedia jesť v školskej jedálni príborom. Krátko na tom som čítal správu, že sa uvažuje o sexuálnej výchove už v materských škôlkach. Deti sa síce nebudú vedieť naobedovať a zaviazať si šnúrky, ale už v predškolskom veku budú poznať techniku navliekania kondómu.

Keby u nás žil Hamlet, musel by povedať, že niečo zhnitého je v štáte českom. Vzhľadom na to, že vietor fúka zo západu, podobných noviniek sa čoskoro dočkáte aj na Slovensku.

 

Ako môžu tieto skoré informácie ovplyvniť ich budúce vzťahy, manželstvá a rodiny?

Hovorí sa tomu síce sexuálna výchova, ale podľa mňa je to sexuálny tréning. Rozdiel medzi výchovou a tréningom je jasný. Tréning robí výborného futbalistu, reprezentanta, ktorý dostane "Zlatý míč", ale zostáva človekom, ktorý nie je schopný žiť v manželstve. Tréning vypiple výborného hokejového brankára na ľade, ale nenaučí ho kultivovanému chovaniu mimo ihriska. Obaja trénovali, ale neboli vychovávaní.

To, čomu sa hovorí sexuálna výchova v školách, beriem za sexuálny tréning, pretože výchova kultivuje dušu. Zjemňuje ľudské srdce. Skvalitňuje medziľudské vzťahy. A v tom, čomu sa hovorí sexuálna výchova, nič také nie je.

Takže - nech sa tvorcovia tohto nápadu na mňa nehnevajú, ale mám dojem, že týmto spôsobom sa skôr "vychováva" kvalitná prostitútka, ako výborná matka pre deti.

...

 

Celý rozhovor s Maxom Kašparů...

Autor: Martin Ližičiar / Petra Babulíková
Zdroj: www.cestaplus.sk/cestaplus/clanok/sexualna-vychova-deti-max-kasparu
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Hodnoty stále v trende

29. január 2014 / pre rodičov...

Hodnoty stále v trende

Televízny žurnalista Peter Hahne z Berlína očakáva zmenu trendu v postoji k hodnotám. „Najmä u mladých ľudí vidíme túžbu po manželstve, rodine a...

Ako vychovať neisté dieťa

4. február 2013 / pre rodičov...

Ako vychovať neisté dieťa

Predpokladáme že nikto sa neusiluje vštepovať do svojho dieťaťa neistotu. Keby to tak bolo - šlo by skutočne o patologický jav. Vieme však rozlíšiť tie prvky...

Ideme do škôlky

14. február 2013 / pre rodičov...

nástup do mš

V týchto dňoch ste možno viacerí absolvovali zápis vášho dieťatka do materskej školy. Rozhodnutie v akom veku, kam, na aký čas je čisto individuálne. O...

O pomoci, pokore a pýche

18. marec 2013 / pre rodičov...

nadácia Polis - Kuffa

V každom dni sme konfrontovaní s novými udalosťami - ktoré tu ešte neboli, a je potrebné na ne reagovať. Ako to robia iní? Ako to robí psychologička Soňa...

N