SpäťÚvod / Články / Rodina ... / pre rodičov... / Festival LUMEN 2014
Zabili sme rodinu?Deň detí 2014

Festival LUMEN 2014

2. jún 2014 / Anastázia Strečková

Vytlačiť Vytlačiť
Festival LUMEN 2014

Už tradične otvorí Festival Lumen 6. a 7. júna 2014 kultúrne leto v Trnave. Ponúkne účastníkom zaujímavý program na viacerých miestach.

Pre rodiny s deťmi je opäť ZDARMA k dispozícii Detský kútik na Radničnom nádvorí s atrakciami a detskými predstaveniami:

  • nafukovacie atrakcie a omaľovánky,
  • Mama klub,
  • jazyková škola Your Choice,
  • privíta vás aj Mr. Happy...
  • v PIATOK - večerné čítanie pre deti o 17:30
  • v SOBOTU od 13:30 do 15:00 maľovanie na tvár; o 15:30 detské predstavenie O lenivom lyšiakovi; o 17:00 O pyšnej margarétke.
  • vhodné je aj občerstvenie v Rehoľnej kaviarni ktorá je tiež na nádvorí,

Prednášky a workshopy sa už tradične uskutočnia v sobotu v troch časových blokoch: od 9:00, 11:00 a 13:00 na rôznych miestach v Trnave (každý účastník dostane mapku).

Vystúpia aj členovia združenia ZAOSTRI NA RODINU - manželia Šarközyovci, ktorí sa podelia o svojou skúsenosť s prijatím postihnutého dieťaťa do svojej rodiny:

  • Predstavte si, že čakáte vytúžene dieťa. 3D ultrazvuk potvrdil, že to bude zdravý chlapec. Tehotenstvo prebieha ideálne, tešíte sa na deň "D". Súrodenci vyberajú vhodné meno. Všetko ide podľa plánu až do momentu, kým vám lekár na pôrodnej sále neoznámi, že vaše práve narodené DIEVČATKO je vážne choré. Diagnózy pribúdajú a každá nová informácia o jej zdravotnom stave vás viac a viac napĺňa bezmocnosťou. Dá sa s Bohom vyjednávať o živote dieťaťa? Môže byť dieťa s postihnutím darom? Ako hlboko musí človek klesnúť, aby sa dostatočne odrazil pre výzvy, ktoré dostal?  O týchto a mnohých iných otázkach, na ktoré hľadajú stále odpoveď, vám porozprávajú Eva a Ľuboš.

Viac info o prednáškach TU

 

Púť do Santiaga

Santiago de Compostela a putovanie na toto miesto sa stáva v posledných rokoch čoraz väčším fenoménom. Putujú svätci, hriešnici, mladí, starí, rodičia, deti, kňazi, režiséri, herci… Každý z nich z Compostely prichádza iný, plný zážitkov a myšlienok.

Kamil Žiška - režisér, ktorý stál aj pri prvých ročníkoch Festivalu Lumen, sa rozhodol podeliť o svoje zážitky z jeho putovania. Na pomoc a do diskusie si prizval hostí, ktorí túto púť taktiež absolvovali a počas príjemného diskusného večera budú konfrontovať svoje zážitky, podelia sa o pocity, ktoré prežívali a tiež o to, ako púť zmenila ich životy, kam ich posunula…

Súčasťou tohto večera je hudobný doprovod, o ktorý sa postará trio v zložení Filip Hittrich (basgitara), Jakub Hittrich (bicie) a Kamil Žiška (kláves).

Hostia:

  • Michal Štofej - bývalý frontman trnavskej formácie Hudba z Marsu, aktuálne sa venuje skupine Dynamo Team, ktorá prerazila aj v USA.
  • Juraj Ezechiáš - zriaďovateľ, riaditeľ, učiteľ, manažér, údržbár.... neštátnej základnej umeleckej školy Pablo na Zámočníckej ulici v Trnave.
  • Jozef a Katarína Nádaskí – manželia, ktorí putovanie do „Compostely“ zvládli spoločne.

 

Kapely a sprievodný program

Zo zahraničných kapiel vystúpi napríklad ruská formácia NUTEKI, ďalej holandská Draw The Parade a britské zoskupenie Twelve 24. Ostatné zahraničné kapely organizátori priebežne zverejňujú na stránke www.fln.sk alebo na Facebook stránke festivalu.

Návštevníci určite ocenia aj zaujímavý program v XL zóne. V Kine Hviezda sa predstaví známe improvizačné zoskupenie Tri Tvorivé Tvory (3T). V kultúrnom dome DKO je pripravený projekt Godzone, Tanečné divadlo ATak a ani tento rok nebude chýbať Marián Čekovský so svojimi hosťami v talkshow ČEKY POINT.  Ďalším hudobným hosťom XL zóny bude aj slovenská kapela Komajota. Súčasť XL zóny tvorí aj 30 prednášok a workshopov na rôzne zaujímavé témy. Lístky do XL zóny si v predpredaji za 6€ môžete zakúpiť na tejto stránke: http://www.fln.sk/tickets/

Na hlavnom pódiu na Trojičnom námestí, ktoré stále zostáva ZDARMA sa predstavia aj slovenské kapely The Elements, Jenos Brothers, NoXcuse, Signum Regis a víťaz súťaže Festival Lumen Challenge 2014 kapela Almost Good z Čiech.

Festival Lumen 2014 sa uskutoční 6. a 7. júna v Trnave: na Trojičnom námestí, v Kine Hviezda a Kultúrnom dome.

Autor: Anastázia Strečková
Zdroj: www.fln.sk
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako vychovať neisté dieťa

4. február 2013 / pre rodičov...

Ako vychovať neisté dieťa

Predpokladáme že nikto sa neusiluje vštepovať do svojho dieťaťa neistotu. Keby to tak bolo - šlo by skutočne o patologický jav. Vieme však rozlíšiť tie prvky...

Ideme do škôlky

14. február 2013 / pre rodičov...

nástup do mš

V týchto dňoch ste možno viacerí absolvovali zápis vášho dieťatka do materskej školy. Rozhodnutie v akom veku, kam, na aký čas je čisto individuálne. O...

O pomoci, pokore a pýche

18. marec 2013 / pre rodičov...

nadácia Polis - Kuffa

V každom dni sme konfrontovaní s novými udalosťami - ktoré tu ešte neboli, a je potrebné na ne reagovať. Ako to robia iní? Ako to robí psychologička Soňa...

Poď, ideme upratovať!

27. marec 2013 / pre rodičov...

upratovanie 1

Ako zvládnuť upratovanie s deťmi? Pozrime sa čo navrhuje Petra. Upratovanie hračiek pravdepodobne nie je najobľúbenejšia činnosť detí. Ak aj vy patríte k tým,...

N