SpäťÚvod / Články / Odporúčame / knihy / To keby sme vedeli... pred svadbou
Keď otec nie je v rodineTalenty a zdravé sebavedomie

To keby sme vedeli... pred svadbou

19. jún 2014 / Dominika Hajkovská

Vytlačiť Vytlačiť
To keby sme vedeli... pred svadbou

V posledných (horúcich) dňoch ma celkom príjemne osviežila útlejšia knižka od známeho spisovateľa rodinných, manželských a výchovných publikácii Garyho Chapmana [1]: To keby sme vedeli pred svadbou!

Autor hneď v úvode konštatuje, že väčšina z nás venuje oveľa viac času príprave na svoje budúce povolanie (zamestnanie), ako príprave na manželstvo. Jeho druhým východiskovým bodom je, že nikto nevstupuje do manželstva s tým, že sa chce rozviesť. Naopak, túžime mať vzťah na celý život…

V domácnosti mojich rodičov nebol nikdy špinavý záchod. Nikdy mi nenapadlo, že by ho bol niekto čistil. Dodnes netuším, či to robieval otec, alebo mama. V živote som nevidel nikoho čistiť WC.

Dva týždne po svadbe som sa zapísal na postgraduálne štúdium a začali sme s Karolyn bývať na internáte. Byt, ktorý nám pridelili, bol síce malý, ale čistý a útulný. Asi o tri týždne neskôr som si všimol, že záchodová misa je špinavá a sú na nej tmavé škvrny. (V tom čase som už vedel, že WC treba čistiť, veď som napokon študoval na vysokej škole.)

Zmienil som sa o probléme Karolyn a ona odvetila: ”Viem o tom. Bola som zvedavá, kedy ho vyčistíš.” “Vyčistím?!” zhrozil som sa. “Myslel som, že to urobíš ty. Ja neviem, ako sa čistí WC.” “Tak poď, nech ti to ukážem,” povedala. “Nemôžeme si jednoducho kúpiť nejaký prostriedok, ktorý ho bude automaticky pri každom spláchnutí čistiť?” spýtal som sa

            Predtým, ako som sa oženil, by mi nikdy ani len nenapadlo, že by som sa raz mohol stať čističom toaliet

            Dovoľte mi, aby som sa vás spýtal niečo osobné. Kto bude podľa vás vo vašej domácnosti čistiť WC?

Iste, manželský vzťah nestojí na čistote vášho WC… ale už trochu “oťukaní” manželia mi dajú za pravdu, že len taká “nepodstatná” vec, akou je rozdelenie domácich povinností dokáže narobiť vo vzťahu poriadne “dusno”.

Chapman takýchto “dusivých” oblastí vytypoval dvanásť (od predstavy večne pretrvávajúcej romantickej lásky cez vzťah k rodičom a svokrovcom, odpustenie, ospravedlnenie, financie až po sex i spiritualitu).

Jednoduchým, priateľským a humorným jazykom s množstvom príkladov z praxe poradcu i svojho vlastného života sprevádza možnými úskaliami vzťahu tak, že mu jednoducho uveríte a presvedčí vás, že nie je zlé myslieť na tieto veci už pred svadbou.

Ak vás knižka osloví tak ako mňa, uvítate na konci každej kapitoly zopár podnetov k diskusii (s partnerom, ale kľudne aj len tak, sám pred sebou). Pokračovať môžete ďalšími otázkami z dodatku Budovanie zdravého predmanželského vzťahu.

Napriek tomu, že od mojej svadby uplynulo už viac ako dvanásť rokov, kniha sa mi čítala veľmi príjemne a v mnohom som sa naozaj nechala inšpirovať aj teraz, po rokoch spoločného života… Najmä podnety pre diskusiu s partnerom sú istotne nadčasové a myslím že u mnohých aj dlhoročných manželov stále aktuálne.

Posledné týždne mám pocit, že tieto horúce mesiace prajú láske o čosi viac ako iné, aspoň vonku to tak vyzerá:) Ak sa aj vo vašom okolí roztrhlo vrece s láskami, ktoré to myslia úplne vážne, kniha To keby sme vedelipred svadbou! isto bude dobrým (a prezieravým) darom pre pár i jednotlivca pri akejkoľvek príležitosti (a snúbenci by ju mohli dostať ako povinné čítanie :))

 

Gary Chapman: To keby sme vedeli... pred svadbou! Porta libri, 2010



[1] autor bestselleru Päť jazykov lásky

Autor: Dominika Hajkovská
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ľaváci a ich výchova

27. september 2012 / knihy

Ľaváci a ich výchova

Zhruba každé desiate dieťa je ľavák. Narodí sa do sveta, ktorý je uspôsobený pre pravákov. Može to so sebou prinášať v prvom rade radosť, ale i...

Děti a pět jazyků lásky

27. september 2012 / knihy

Děti a pět jazyků lásky

Ako učiteľka sa pri svojej práci stretávam s rôznymi deťmi. Päť jazykov lásky pre deti mi pomohlo lepšie pochopiť, prečo sú deti, ktoré sa nevedia dočkať...

Od bezbrannosti k partnerstvu

29. január 2013 / knihy

Od bezbrannosti k partnerstvu

V 90. rokoch vznikla iniciatíva VIA IURIS, ktorá stála pri ľuďoch ohrozených právnymi kľučkami "mocných". Aj dnes, po 20-tich rokoch stojí stále...

Otec, máš na to!

18. február 2013 / knihy

otec máš na to 1

Čo by mal vedieť každý otec? Odpovedať na základné otázky svojich detí. A ktoré sú to? Akú skrytú otázku vám každý deň kladie...

N