SpäťÚvod / Články / Odporúčame / knihy / Odpustila som vrahom môjho manžela
Otcovské ranyMatka a dcéra, blízke aj vzdialené

Odpustila som vrahom môjho manžela

15. jún 2015

Vytlačiť Vytlačiť
Odpustila som vrahom môjho manžela

Kniha pozostáva z niekoľkých kapitol. V úvodnej sa krátko načrtáva história Cascie a jej spoločensko - politické prostredie. Druhá kapitola je venovaná miestnej komunite augustiniánov, pretože svätosť Rity nemožno dobre pochopiť bez vplyvu augustinánskej charizmy. V ďalších kapitolách je podaný a zároveň reflektovaný jej konkrétny život, po ktorom je uvedený aj jej prvotný krátky životopis s najznámejšími mimoriadnymi udalosťami (tzv. kvietky, v taliančine fioretti). V závere je tiež vyjadrené a objasnené jej hlavné posolstvo odpustenia, zmierenia a pokoja, ktoré je stále tak veľmi aktuálne a potrebné.

Pre tých, ktorí zatiaľ nemali možnosť ísť si uctiť svätú Ritu a nenavštívili miesta jej pôsobenia, kniha vo svojom závere ponúka 16 strán farebných fotografií z Cascie

Knihu si môžete zakúpiť v kníhkupectve rosa.sk cez online shop

Úžasné svedectvo manželky, matky, vdovy, augustiniánskej mníšky a svätej nemožných vecí - tak je všeobecne známa, milovaná a uctievaná svätá Rita z Cascie.

„Takýto druh životopisu na Slovensku chýbal. Nádherný príbeh lásky, odpustenia a zázrakov, ale aj bolesti a utrpenia. Spolu s manželkou máme veľmi blízko k augustiniánskej spiritualite, takže rozhodnutie priniesť tento titul nám bolo blízke“,hovorí riaditeľ kníhkupectva Zachej.sk, Jozef Ring. „Na vydaní knihy a preklade sme úzko spolupracovali s Rehoľou sv. Augustína, ktorá pôsobí v Košiciach,“ dodáva.

Rita sa narodila v kresťanskej rodine. V šestnástich rokoch sa vydala za mladíka dobrého srdcom, ale hnevlivej povahy. Mali spolu dvoch synov. Jednoduchým, zbožným životom, naplno venovaným rodine, napomáhala aj manželovi k jeho obráteniu a k čestnému životu. Podarilo sa. Vtom prišla do jej života silná rana. Manžela zavraždili pre rodové spory.

Rita mala vôľu vrahom odpustiť a zabudnúť. Rodina jej manžela si žiadala pomstu. Rita však dokázala úplne odpustiť všetkým tým, čo jej spôsobili túto bolesť. Synovia, naopak, ovplyvnení prostredím a rodinou, boli pohnutí k pomste. Rita nechcela ďalšie násilia a utrpenie. Prosila Boha za oboch jej synov, aby sa nepošpinili krutosťami a nestrhla ich konanie nenávisť. Boh jej ponúkol jediné, hoci veľmi bolestivé východisko. Duše oboch chlapcov zachránil. Zomreli jeden za druhým krátko po otcovej smrti na záhadnú chorobu. Rita, vdova a osamelá, upokojila duše a dokázala dosiahnuť uzmierenie pre obidve rodiny, v sile modlitby a lásky.

Až potom mohla konečne uskutočniť dávnu túžbu a vstúpiť do augustiniánskeho kláštora sv. Márie Magdalény v Cascii, kde žila 40 rokov, slúžiac Bohu a blížnym s ušľachtilou radosťou a pozornosťou voči ich ťažkostiam. V jej prítomnosti sa udialo aj veľa zázrakov. Posledných 15 rokov Rita nosila na čele stigmu jedného z tŕňov Kristovej koruny, dopĺňajúc na vlastnom tele to, čo chýba Kristovmu utrpeniu.

 

Čo môže povedať príbeh svätej Rity dnešnej spoločnosti či rehoľníkom? „Sv. Rita prináša dnešnému svetu svedectvo odpustenia, zmierenia a pokoja medzi rodinami. Sila jej svedectva pochádza z pohľadu na ukrižovaného Krista , ktorý sa stal pre ňu znamením nádeje a lásky. Pre nás, augustiniánov, sa stala príkladom pokory a odvahy. Malá žena s milosrdným srdcom v manželstve i v zasvätenom živote“, odpovedal na otázku prior Rehole augustiniánov páter Juraj Pigula.

 

Na preklade knihy sa podieľal augustinián páter Miroslav Zárik:

Pri preklade som si uvedomoval úžasnú charizmu a silu, ktorú sv. Rita vyžaruje a ktorú dodáva každému z nás“, hovorí páter Zárik.

 

Pozn.: Príbeh sv. Rity je aj filmovo spracovaný so slovenským dabingom (2 DVD. celkový čas: 2×103 min)

 

Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ľaváci a ich výchova

27. september 2012 / knihy

Ľaváci a ich výchova

Zhruba každé desiate dieťa je ľavák. Narodí sa do sveta, ktorý je uspôsobený pre pravákov. Može to so sebou prinášať v prvom rade radosť, ale i...

Děti a pět jazyků lásky

27. september 2012 / knihy

Děti a pět jazyků lásky

Ako učiteľka sa pri svojej práci stretávam s rôznymi deťmi. Päť jazykov lásky pre deti mi pomohlo lepšie pochopiť, prečo sú deti, ktoré sa nevedia dočkať...

Od bezbrannosti k partnerstvu

29. január 2013 / knihy

Od bezbrannosti k partnerstvu

V 90. rokoch vznikla iniciatíva VIA IURIS, ktorá stála pri ľuďoch ohrozených právnymi kľučkami "mocných". Aj dnes, po 20-tich rokoch stojí stále...

Otec, máš na to!

18. február 2013 / knihy

otec máš na to 1

Čo by mal vedieť každý otec? Odpovedať na základné otázky svojich detí. A ktoré sú to? Akú skrytú otázku vám každý deň kladie...

N