SpäťÚvod / Články / Naše projekty / OTCaSY - otcovia a synovia / Výprava otcov so synmi ? To dáš…
Cyklovýletík po práciPokračujeme v boji s Drakom

Výprava otcov so synmi ? To dáš…

29. júl 2015 / Juraj, OTCaSY BB

Vytlačiť Vytlačiť
Výprava otcov so synmi ? To dáš…

…alebo zažime vlastné „S tebou mě baví svět“ :-)

Týmto článkom chceme povzbudiť všetkých, ktorí uvažujú o príprave výpravy so synmi. Možno sa to na úvod zdá náročné, lebo s tým človek napríklad nemá skúsenosť. Rozhodli sme sa podeliť s tou našou skúsenosťou takým spôsobom, aby to bolo užitočné aj pre vás. Je množstvo možností ako urobiť dobrú výpravu, my ponúkame jeden zo spôsobov, ktorý sa nám osvedčil. Ak ťa tento článok zaujme, ale potrebuješ ešte v niečom poradiť, neváhaj sa obrátiť na nás priamo emailom : juraj@otcasy.sk .

Základom je – otcovia robte výpravu spoločne. Na všetkom sa spolu dohodnite. Nech je to vaše spoločné dielo.

Hlavný organizátor

Je dôležité, aby mala výprava hlavného organizátora, ktorý zastrešuje prípravu celej výpravy.  Ostatne role sa pridelia spoločne postupne. Organizátorom výpravy je človek, ktorý je výpravou nadšený a žije ňou. Preto mu nerobí problém zobrať na seba toto bremeno a obetavo urobiť trochu viac ako ostatní. Organizátor však nie je človek, ktorý všetko vie a ani sa nestavia do role scenáristu, dramaturga a režiséra v jednej osobe. Jeho rola je svoje nadšenie preniesť aj na ostatných, nájsť dalších protagonistov a potom zapĺňať všetky hluché miesta, myslieť na detaily, organizovať plánovacie stretnutia, povzbudzovať tvorivosť a komunikáciu pri plánovaní. Organizátor organizuje plánovacie stretnutie a snaží sa aktívne zapojiť do prípravy všetkých otcov. Ak nemáš skúsenosť s organizovaním výpravy a netrúfaš si na to sám, dohodnite sa, že budete organizátori dvaja.

Ak je jasný organizátor, jeho prvou úlohou je zvolať partiu :-) Ak organizátor zatiaľ nie je jasný, ktokoľvek (napríklad ten, ktorý priniesol nápad) môže zorganizovať úvodné stretnutie chlapov.

 

1. Stretnutie: postavenie základov výpravy

Na tomto úvodnom stretnutí si treba položiť otázky a hľadať k nim odpovede. Cieľom stretnutia je sa zladiť či a čo vlastne chceme. Každý by mal odchádzať s jasnou predstavou výpravy:

  • akú výpravu chceme?
  • pre koho je výprava určená (vek)?
  • len otcovia so synmi alebo aj iní synovia bez otcov?
  • je obmedzený počet?
  • aká bude náročnosť výpravy ?
  • aký rozsah ? deň, dva, spanie ?
  • aký bude hlavný scenár výpravy ? (Bude to napr 90% turistika, alebo 60% hry v prírode…)
  • ktorí otcovia majú predbežne záujem
  • zvolíme cieľ výpravy (môže byt riešené aj neskôr).
  • ak výprava s ubytovaním, je dobré sa dohodnúť čo najskôr, aby sa dalo rezervovať.
  • dohodnúť sa na termíne (toto je spravidla najťažší bod stretnutia). Odporúčame kvôli počasiu dohodnúť aj jeden náhradný termín.
  • kto bude organizátor výpravy ?

 

2.Stretnutie: rozdelenie úloh

Na tomto stretnutí je už aspoň predbežne jasné kto sa výpravy zúčastní a je možné si rozdeliť úlohy a roly. Tiež je potrebné finálne sa dohodnúť na trase (ak ešte nebola dohodnutá) a dohodnúť sa na nosnom motíve výpravy.

Kľúčové je rozdeliť si roly. Všetko nesmie stáť a padať na organizátorovi a to nielen z praktického hľadiska, ale aj kvôli tomu, aby chlapci zažili na výprave zapojeného každého jedného otca. Veľmi často sa nám stalo, že otec sa v danej roly našiel a priniesol omnoho viac ako len splnenie si základných povinností.

Ako vybrať roly pre jednotlivých organizátorov? No niečo pôjde ľahšie, na niečom sa dohodnete a možno niektorú rolu vypustíte ak sa nenájde jej zastrešovateľ.  Nám sa na viacerých výpravách osvedčili tieto roly (samozrejme môžu byť aj spojené): – organizátor – navigátor a ubytovanie – zdravotník – hudobník – dušpastier – animátor – kuchár – pravá ruka

Každú rolu získava jeden otec. Neznamená to, že všetko bude robiť on, ale že je on jeden zodpovedný za výsledok.  V niektorých roliach si otec väčšinou vystačí sám, ale je dôležité, aby sa do výkonu a prípravy každej role zapojili aj ostatní. Jednotlivé roly:

Pokračovanie článku, resp. celý článok si stiahneš tuAko_pripravit_vypravu

Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

O pomoci, pokore a pýche

18. marec 2013 / OTCaSY - otcovia a synovia

nadácia Polis - Kuffa

V každom dni sme konfrontovaní s novými udalosťami - ktoré tu ešte neboli, a je potrebné na ne reagovať. Ako to robia iní? Ako to robí psychologička Soňa...

Prečo som tu a kam idem?

27. marec 2013 / OTCaSY - otcovia a synovia

stavba

Príhovory, prednášky či kázne Maroša Kuffu - farára zo Žakoviec už mnohí poznáme. Často v nich hovorí o ceste k zmyslu života, o...

Ako vznikli OTCaSY

22. január 2014 / OTCaSY - otcovia a synovia

Ako vznikli OTCaSY

Sme skupina otcov (autori myšlienky OTCaSY) ktorí majú synov vo veku do 15 rokov. Ako naši synovia rástli, uvažovali sme čo potrebujú (zo strany otca) aby dozreli v mužov...

Torta nakreslená do cementu

27. január 2014 / OTCaSY - otcovia a synovia

Torta nakreslená do cementu

So skupinkou mužov rôzneho veku sme sa viezli na korbe auta s cementom, ktorý sme boli zobrať vo fabrike. Jeden z nich, asi štyridsiatnik, sa pochválil, že má dievča. Keď som ho...

N