SpäťÚvod / Články / Naše projekty / duchovné cvičenia / Príkaz na zabitie (VI.)
Príkaz na zabitie (V.)Šunka s chrenom

Príkaz na zabitie (VI.)

11. apríl 2020 / Alberto Maggi, OSM

Vytlačiť Vytlačiť
Príkaz na zabitie (VI.)

Úryvky biblického komentára otca Alberta Maggiho k evanjeliu Veľkého piatku (Jn 18, 1 – 19, 42), šiesta časť:

 

 

 

Biela sobota

Pri skladaní Kristovho tela z kríža zaráža neprítomnosť učeníkov, ktorí pod krížom boli ochotní skončiť ako ich učiteľ.

Aj keď umelci všetkých čias vo svojom umení stvárňovali skladanie z kríža (stačí sa pozrieť na Michelangelovu Pietu), Ježišovo telo nesnímajú ani matka, ani Mária Magdaléna, ani milovaný učeník. Učeníci, ktorí sú schopní nasledovať Učiteľa až pod kríž, neoplakávajú mŕtveho, ale pokračujú v nasledovaní Krista. Tí, ktorí neboli schopní nasledovať ho počas jeho života, teraz vzdávajú úctu mŕtvemu, ale tí, ktorí ho nasledovali ako živého, nehľadajú medzi mŕtvymi toho, ktorý je Živý (Zjv 1,17).

Smrť, ktorú predstavuje hrob, je spochybnená skutočnosťou, že tento sa nachádza v záhrade, ktorá je symbolom nezničiteľného života.

Príprava je skončená, ale Veľká Noc sa nebude oslavovať, nakoľko Ježiš je skutočným veľkonočným Baránkom. Rozprávanie o umučení končí Ježišovým menom, tým menom, ktoré náboženský vodcovia nechceli nikdy vysloviť, menom, ktoré završuje spásu.

Ježišovo pochovanie nie je koncom evanjelia, ale začiatkom dobrej zvesti, že smrť bola definitívne zničená: "smrť pohltilo víťazstvo" (1 Kor 15, 54).

 

Jn 19, 31-42

Keďže bol Prípravný deň, Židia požiadali Piláta, aby ukrižovaným polámali nohy a sňali ich, aby nezostali telá na kríži cez sobotu, lebo v tú sobotu bol veľký sviatok. 

Prišli teda vojaci a polámali kosti prvému aj druhému, čo boli s ním ukrižovaní.  No keď prišli k Ježišovi a videli, že je už mŕtvy, kosti mu nepolámali, ale jeden z vojakov mu kopijou prebodol bok a hneď vyšla krv a voda. 

A ten, ktorý to videl, vydal o tom svedectvo a jeho svedectvo je pravdivé. On vie, že hovorí pravdu, aby ste aj vy uverili.  Toto sa stalo, aby sa splnilo Písmo: "Kosť mu nebude zlomená."  A na inom mieste Písmo hovorí: "Uvidia, koho prebodli." 

Potom Jozef z Arimatey, ktorý bol Ježišovým učeníkom, ale tajným, lebo sa bál Židov, poprosil Piláta, aby mu dovolil sňať Ježišovo telo. A Pilát dovolil.

Išiel teda a sňal jeho telo. Prišiel aj Nikodém, ten, čo bol kedysi u neho v noci. Priniesol asi sto libier zmesi myrhy s aloou. Vzali Ježišovo telo a zavinuli ho do plátna s voňavými olejmi, ako je u Židov zvykom pochovávať. 

V tých miestach, kde bol ukrižovaný, bola záhrada a v záhrade nový hrob, v ktorom ešte nik neležal. Tam teda uložili Ježiša, lebo bol židovský Prípravný deň a hrob bol blízko.

 

Silencium

 


 

Celebrant: modlime sa

Otče, ty miluješ život,

Ty nechceš, aby ľudia umierali,

ale aby žili večne s tebou v tvojom kráľovstve lásky pokoja a radosti.

Tvoj Syn Ježiš dokázal, že kto daruje svoj život, nestratí ho, ale znovu získa v plnosti.

Daj, aby tvoj Svätý Duch nasmeroval naše životy pre dobro druhých a premenil každého z nás na chlieb života a víno pre radosť všetkých ľudí.

O to ťa prosíme ...

 

Spoločenstvo: pieseň

Príď Duchu Svätý

 


 

Pokračovanie TU.

Predchádzajúca časť TU.

 


 

 

 

PRÍKAZ NA ZABITIE

Usmrtenie Krista podľa Jána

Preklad a biblický komentár Jn 18-19

 

ukážka

CHCEM OBJEDNAŤ

viac o knihe TU

Autor: Alberto Maggi, OSM
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Šunka s chrenom

9. apríl 2023 / duchovné cvičenia

Šunka s chrenom

Na záver obradov veľkonočnej vigílie kňaz s prekvapením zvolal do polorozídeného davu: "Aha, tak predsa ešte na niečo sme zabudli," dvíhajúc...

Príkaz na zabitie (V.)

10. apríl 2020 / duchovné cvičenia

Príkaz na zabitie (V.)

Úryvky biblického komentára otca Alberta Maggiho k evanjeliu Veľkého piatku (Jn 18, 1 – 19, 42), piata časť: Veľký piatok Príkaz na...

Čo obnoví rodinu?

18. február 2013 / duchovné cvičenia

teologie těla pro začátečníky

Ak budúcnosť ľudstva stojí na manželstve a rodine, je nutné aby aj manželstvo a rodina prešli obnovou. Táto obnova nespočíva v tvorbe akéhosi iného či...

Nebo je stretnutie

28. november 2023 / duchovné cvičenia

Nebo je stretnutie

Pri čítaní evanjelia dnešného dňa nám až behá mráz po chrbte, keď si predstavíme že by sme toto všetko mali zakúsiť na vlastnej...

N