SpäťÚvod / Články / Naše projekty / duchovné cvičenia / Pôst - návod na použitie
Ak sa soľ zblázni...Ako vidí pôst sv. otec František

Pôst - návod na použitie

17. február 2021 / Alberto Maggi, OSM

Vytlačiť Vytlačiť
Pôst - návod na použitie

Popolcovou stredou začína pôst.

Na to, aby sme pochopili význam tohto obdobia sa nám oplatí zamyslieť nad rozdielnou liturgiou pred a po II. Vatikánskom koncile.

Pred liturgickou reformou bolo gesto s nanesením popola spojené so slovami "(Pamätaj, že) Prach si a na prach sa obrátiš" vychádzajúca z božieho "prekliatia" hriešnika, ktoré sa nachádza v knihe Genezis (Gen 3,19). A s týmto vážnym varovaním začínalo obdobie charakterizované ľútosťou, obetami a umŕtvovaním (odriekaním sa).

Teraz však nanášanie popola doprevádza evanjeliové pozvanie "Obráť sa a ver evanjeliu" vychádzajúc z prvých slov, ktoré povedal Ježiš v Evanjeliu podľa Marka (Mk 1, 15).  Je to pozvanie k zmene života, orientujúc svoju vlastnú existenciu - svoj život - smerom k dobru druhého a k priblíženiu sa k Ježišovej dobrej zvesti. Človek nie je prach a neobráti sa v prach, je Božím synom a teda má život, ktorý je večný, čiže nezničiteľný a preto schopný prekonať aj smrť.

V týchto dvoch rôznych teologických prístupoch sa nachádza význam pôstu.

Ježiš nikdy počas svojho účinkovania nepozýval k ľútosti, umŕtvovaniu a ešte menej k obetám. Vlastne, povedal úplný opak: Milosrdenstvo chcem a nie obetu" (Mt 12, 7). Obety sústreďujú človeka na neho samotného, na svoju vlastnú duchovnú dokonalosť, milosrdenstvo orientuje človeka na dobro svojho brata či sestry. Obety, ľútosti, umŕtvovania zameriavajú človeka na seba samotného a málo čo môže byť viac nebezpečné a smrteľné ako práve tento prístup.

Pavol z Tarzu, ktorý bol fanatickým a presvedčeným zástancom týchto praktík, po tom ako spozná Ježiša príde až do bodu, kde v Liste Kolosanom napísal:

Nech vás teda nik nesúdi pre pokrm ani pre nápoj ani pre sviatok, novmesiac alebo soboty.  ... Ak ste s Kristom odumreli živlom sveta, prečo sa, akoby ste ešte žili vo svete, podriaďujete nariadeniam: „Nechytaj, ani neokús, ani sa nedotýkaj!“? Veď to všetko sa má použiť, a tým zničiť - sú to ľudské príkazy a náuky. Vyzerá to ako múdrosť v predstieranej nábožnosti, poníženosti a prísnosti voči telu; ale nie je to nič čestné, iba na ukájanie tela. (Kol 2, 16 20-23)

Pavol pochopil veľmi dobre, že tieto praktiky zameriavajú človeka na neho samého v prelude nemožnej duchovnej dokonalosti, tak vzdialenej a nedosiahnuteľnej práve tak veľmi, ako je ľudská ambícia po nej. Práve pre toto Ježiš naopak pozýva k darovaniu seba samého, k okamžitému a konkrétnemu, práve tak veľkému ako je veľká schopnosť každého jedného z nás milovať.

Pôst nie je orientovaný na Veľký piatok, ale na Veľkú Noc zmŕtvychvstania. Práve pre toto nie je časom umŕtvovania, ale oživovania. Ide v ňom o nachádzanie nových, originálnych a doteraz nežitých foriem odpustenia, štedrosti a služby, ktoré pozdvihujú vlastnú schopnosť milovať a tak ju posúvajú do jednoty s láskou Žijúceho a tak umožňujú zažiť Veľkú noc ako plnosť svojho a Ježišovho života.

Pre toto sme v stredu dostali popolom znak kríža. Tradícia, ktorá pochádza zo zvyku roľníkov, ktorí odkladajú celú zimu popol z kachieľ/ohniska; a potom ku koncu zimy, ho roztrúsia na poli práve pre jeho vyživujúcu schopnosť a tým dávajú zemi novú energiu.

Práve toto je významom popola - prijatie Ježišovej dobrej správy ("Obráť sa a ver evanjeliu") je životne dôležitým elementom, ktorý vyživuje našu existenciu, pomáha odhaľovať nové spôsoby prejavovania lásky k druhým a dáva kvitnúť všetkým tým schopnostiam darovania sa, ktoré sú v nás ukryté a ktoré čakajú len na priaznivý moment, aby sa objavili.

Tak Vám prajem veľa síl a všetko dobré.

Alberto Maggi

(preklad: Hugo Gloss)

 

Foto: archív ŠpA DOMKA, Miro Podstavek

 



 

V slovenskom jazyku si u nás môžete zakúpiť knihu Alberta Maggiho:

 

Príkaz na zabitie

 

predajná cena 7,90 €,

cena v ŠOPE ZAOSTRI 7,11 € (ušetríte 10%)

počet strán 128, formát 140 x 210

väzba brožovaná, šitá

hmotnosť 170 g

ISBN 978-80-971853-1-2

EAN 9788097185312

e-kniha len za 4,00 €

ukážky z knihy

CHCEM OBJEDNAŤ

 

 



 

Autor: Alberto Maggi, OSM
Zdroj: www.studibiblici.it
Diskusia (7)
Ján 21.2.2015 10:42

dá sa pridať príspevok?

Ján 21.2.2015 10:44

Kresťan by nemal so všetkým súhlasiť. Prečo - uvediem zásadné chyby:

Ján 21.2.2015 10:48

ešte jeden pokus, nejako neberie enter br skúsim iné br a br.

Ján 21.2.2015 10:50

je to zle spravené - neberie žiadne znaky ako enter, lomítko, ctrl a enter atď... a :)

Ján 21.2.2015 10:53

Kresťan by nemal so všetkým súhlasiť. Prečo - uvediem zásadné chyby: (enter enter) výrok: Ježiš nikdy počas svojho účinkovania nepozýval k ľútosti, umŕtvovaniu a ešte menej k obetám. ... (enter) je HLÚPOSŤ. To všetko je zahrnuté v slovách ako pokánie, očistenie, prípadne milosť! Kto to napísal nechápe pokánie. Nechápe jeho význam, ani cieľ, ani dôsledky (pozitívne na dušu aj ducha). Lebo bez pokánia nie je možné vnútorné obrátenie, na očistenie treba slzy pokánia, a ovocie akýchkoľvek ľudských snách má slabé trvanie (hoci inšpirované Duchom). (enter) Naopak Pán Ježiš chce pokánie - celé Písmo je o pokání. Pokáním mnohé veci začínajú a končia v celom Písme. Pokánie nie je úplné bez ľútosti, bez umŕtvovania nie sme schopní pozdvihnúť nášho ducha - ostávame len telesní a teda nie duchovní. Ak sme telesní tak ani nie sme vlastne veriaci. Nájdeme veľa Ježišových slov na túto tému a veľa Pavlových tiež. Ale ten výrok čo sa tu uvádza nehovorí o téme pôstu... preto sa ním ani nebudem zapodievať - prirodzene mi to nestojí za to... . Pán Ježiš nám vlastne hovorí, že keď odíde, jeho učeníci sa budú postiť a teraz sa ešte nepostia, lebo je s nimi... tj ak si učeník-veriaci, musíš sa postiť, lebo Jeho učeníci sa BUDÚ postiť... ten človek-autor sa VEĽMI mýli. (nový odstavec :) ) výrok: Pôst nie je orientovaný na Veľký piatok, ale na Veľkú Noc zmŕtvychvstania. Práve pre toto nie je časom umŕtvovania, ale oživovania. ... Pôst nemá nič s Veľkým piatkom v takomto význame :( čo to ten človek píše? (ďalší odstavec) Takéto deinterpretácie nie sú ovocím Evanjelia, dokonca sa nedá s nimi Evanjelium praktizovať. Úplne odtrhnuté od 2000 ročného učenia Cirkvi a preto aj Ježišovej doby a Jeho vlastných slov. Celé úplne zle (článok). (odstavec resp enter enter :) ) Dúfam, že nám to pomôže neuveriť hlúpostiam, lebo tie majú zásadný vplyv na náš život. Toto nie je Živé Božie a preto len akýsi kváziprotestantský výmysel. Ich učenie je plné takých interpretácií, preto som to tak nazval. Nič proti protestantom, mám ich rád, aj keď sa môžu takto mýliť.

Ján 21.2.2015 10:59

PS na ten druhý odstavec - pôst je príprava na vzkriesenie ako píše autor, no pôvod je v Ježišovej príprave na Jeho účinkovanie. Jeho 40 dňový pôst. Zároveň naša príprava na naše poslanie, áno je vhodné v liturgickom roku to spojiť s Veľkou nocou. S tým súhlasím s miernymi výhradami.

Anastázia Strečková 21.2.2015 15:52

Pán Ján, ďakujeme za Váš názor a príspevok.

Preklady biblických komentárov Alberta Maggiho uverejňujeme už vyše roka v sekcii naše projekty/duchovné cvičenia.

Naším zámerom nie je nič iné než poskytnúť nové myšlienky k uvažovaniu a skúmaniu pravdy, ktorú hľadáme všetci.

K téme pôstu odporúčame aj biblický komentár Mt 4, 1-11 v článku KTO MÁ MOC, POKÚŠA http://zaostri.sk/sk/clanky/nase-projekty/duchovne-cvicenia/kto-ma-moc-pokusa

Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Čo obnoví rodinu?

18. február 2013 / duchovné cvičenia

teologie těla pro začátečníky

Ak budúcnosť ľudstva stojí na manželstve a rodine, je nutné aby aj manželstvo a rodina prešli obnovou. Táto obnova nespočíva v tvorbe akéhosi iného či...

Nebo je stretnutie

28. november 2023 / duchovné cvičenia

Nebo je stretnutie

Pri čítaní evanjelia dnešného dňa nám až behá mráz po chrbte, keď si predstavíme že by sme toto všetko mali zakúsiť na vlastnej...

Tri podmienky slobody

8. november 2023 / duchovné cvičenia

Tri podmienky slobody

Aby sme správne chápali evanjeliá, treba ich čítať v pôvodnom jazyku a v aktuálnom historickom kontexte ich vzniku. Málo kto z nás však na to má...

Približovali sa k nemu hriešnici

5. november 2020 / duchovné cvičenia

Približovali sa k nemu hriešnici

Včera sme počuli radikálne podmienky slobody voči Ježišovi - zbavenie sa falošnosti, rodinných pút, svojej povesti a oslobodenie sa od vlastnenia majetku a tak vziať kríž....

N