SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Víkend pred nami (4. 12. 2014)
Čaro spoločného čítania (3. 12. 2014)Nočná hra (5. 12. 2014)

Víkend pred nami (4. 12. 2014)

4. december 2014 / Dominika, Martin

Vytlačiť Vytlačiť
Víkend pred nami (4. 12. 2014)

 

Konečne bez rôznych koncertov, kurzov, nutných nákupov zimného ošatenia a podobných aktivít. Už dva týždne vopred sa naň tešíme a v duchu sa modlíme, nech ho nič neprekazí, nech si ho konečne užijeme. Plánujeme dlho spať, spoločný výlet, návštevu opery s baletom pre deti...

 

Vytúžený víkend pred nami.

A u nás doma 6 kusov zo siedmich vyradených z bežnej prevádzky kvôli rôznym chorobám. Niektorí už „dobiehajú", iní preberajú štafetu v kýchaní a kašľaní, alebo aspoň bruchabolení... V konečnom dôsledku nepoužiteľní pre akékoľvek outdoorové aktivity.

Sme z toho (rodičia) trochu namrzení, predsa len, trčať celý víkend zatvorení v byte nie je bohviečo, hlavne keď to s deťmi "šije" (odpadávajú až pri teplote 39 a viac).

 

Je pondelok.

Nádherný víkend za nami. Okrem nevyhnutného nákupu základných potravín sme nevystrčili nos z dverí. Liečili sme sa. Z chorôb, ale aj nedostatku času. Varili sme si hektolitre čaju, ale zohrievala nás najmä stála prítomnosť tých druhých. Nič zvláštne sme nerobili.

Ocko s chlapcami varil sobotný obed, dievčatá chystali adventný veniec. Trochu sme upratovali. Hrali sme Dostihy a sázky. Pozerali sme rozprávku. Čítali sme si. Hrali sme sa. Veľa sme sa rozprávali, aj o Vianociach, advente, našich túžbach, zážitkoch. 

Boli to dni o Vianočnom tajomstve, ktoré najkrajšie vedia vysvetliť tí najmenší. Nepotrebujú na to ani odbornú literatúru, ani hodiny katechizmu. Proste Ježiš sa narodil preto, lebo chcel byť čo najviac s nami a chcel nás potešiť :).

Vďakabohu, že nás vírusy takto prepadli. Nikam sme sa nenáhlili, dva dni sme strávili len my ako rodina a bolo to nádherné. Ani sa mi nezdalo, že nám takýto čas tak chýba.

Neviem ako, ale odrazu tu bol ten pokoj a stíšenie, po ktorom som tak so začiatkom adventu túžila - aj v byte plnom detí. Myslím, že tieto liečivé víkendy si začneme plánovať pravidelne...

 

Božie slovo + biblický komentár

Ježiš povedal svojim učeníkom: „Nie každý, kto mi hovorí: ‚Pane, Pane,‘ vojde do nebeského kráľovstva, ale iba ten, kto plní vôľu môjho Otca, ktorý je na nebesiach.

A tak každý, kto počúva tieto moje slová a uskutočňuje ich, podobá sa múdremu mužovi, ktorý si postavil dom na skale. Spustil sa dážď, privalili sa vody, strhla sa víchrica a oborili sa na ten dom, ale dom sa nezrútil, lebo mal základy na skale.

A každý, kto tieto moje slová počúva, ale ich neuskutočňuje, podobá sa hlúpemu mužovi, ktorý si postavil dom na piesku. Spustil sa dážď, privalili sa vody, strhla sa víchrica, oborili sa na ten dom a dom sa zrútil; zostalo z neho veľké rumovisko.“ ( Mt 7, 21. 24 - 27 )

 

Ježiš vyhlasuje, že neprišiel založiť žiadne nové náboženstvo – nejde mu o teóriu.

Ponúka sa – stačí mu, ak ho človek príjme vo svojom – trebárs dome, ako Zachej, mýtnik Matúš, Magdaléna, Lazár, Šimon – Peter, Marta a Mária...

To čo majú všetky spomínané osoby spoločné je ich obrátenie – zmena životného štýlu na ten, ktorý sa dá charakterizovať ako „zameraný na človeka“ – presne ako u Ježiša. Všetko ostatné je ilúzia ak nie hlúposť podobná tej že „postaviť si dom na piesku“... kto by to robil? Či?

 

Podnety:

Kedy u nás v rodine vládne „pokoj, pohoda"?

Čo našu rodinnú pohodu najčastejšie narúša, kazí?

Je špeciálne niekto z rodiny nositeľom pokoja?

Aké aktivity si dokážeme spoločne ako rodina, alebo aspoň väčšina užiť?

 

Nápady:

Možno aj vás doma uväznili nejaké tie chorôbky. Čo tak využiť čas a spoločne si prezrieť fotky z celého roka? Určite sa objaví mnoho spomienok, ktoré niekde driemali a spolu s vašou živou prítomnosťou a teplým čajom vytvoria tú najliečivejšiu rodinnú pohodu.


Zahrajme sa:

Napíšeme mená všetkých prítomných na lístočky a tie vhodíme do vrecka. Hráči si ich ťahajú jednotlivo. Tú osobu, ktorú si vytiahnu, musia popísať - môžeme to robiť slovne ako opis sochy, alebo tak že v tichosti sa postavíme aby sme danú sochu stvárnili.

V tejto hre sa človek dozvie ako na ľudí pôsobí alebo čo je pre neho typické (postoj, gesto, výraz, zlozvyk). Nemalo by sa poukazovať na zovňajšok (oblečenie, postavu, dĺžku vlasov). 

Zdroj hry: www.hranostaj.cz

 

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.

 


Autor: Dominika, Martin
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Nočná hra (5. 12. 2014)

5. december 2014 / advent s rodinou

Nočná hra (5. 12. 2014)

Keď mali naše dievčatá 3 a 5 rokov, zažili prvýkrát nočnú hru s viacerými deťmi. Vymysleli a zorganizovali ju oteckovia. Pre deti to bolo veľmi...

Advent s rodinou 2014

21. november 2014 / advent s rodinou

Advent s rodinou 2014

Aj v tomto roku ponúkame v projekte ADVENT S RODINOU pár inšpirácií ako nahromadiť bohatstvo, ktoré sa naplno prejaví nielen pod stromčekom, ale zostane...

Čaro spoločného čítania (3. 12. 2014)

3. december 2014 / advent s rodinou

Čaro spoločného čítania (3. 12. 2014)

Mnoho pre nás už nepotrebných vecí putuje od nás k rôznym ľuďom, ktorí aj keď sami majú málo, dokážu dávať ďalej… tým...

Rada provokujem... (30. 11. 2014)

30. november 2014 / advent s rodinou

Rada provokujem... (30. 11. 2014)

Jednou z mojich obľúbených provokácií počas adventu je to, čo vidíte na obrázku ... Áno, vidíte správne, keď "nič"...

N