SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Vianočné pečenie (8. 12. 2015)
Nádej a modré trenky (7. 12. 2015)Láska je tvorivá (9. 12. 2015)

Vianočné pečenie (8. 12. 2015)

8. december 2015 / Dominika Rajská, Martin Slíž

Vytlačiť Vytlačiť
Vianočné pečenie (8. 12. 2015)

Bol to celkom náročný deň. Hoci som mala dovolenku a naplánovaných milión aktivít od upratovania cez nákup až k vianočným tvorivým aktivitám, Pán Boh sa rozhodol inak. Deti ochoreli a tak jediná moja cesta von z domu smerovala do lekárne po „vykašliavacie sirupy“. Upratovanie nehrozilo, navyše mi každú chvíľu volali z práce kvôli akýmsi nedorozumeniam. Keď deťom klesla teplota, mohla som si na chvíľku vydýchnuť. Iba na chvíľku. V návale novej energie sa deti dožadovali predvianočných aktivít. Zdobiť! Piecť! Písať!

Predvianočné upratovanie v skriniach deti zamietli skôr, ako som ho stihla navrhnúť. Zdobiť rozbombardované obydlie som odmietla zasa ja. Písať treba na pohľadnice, ktoré sme ešte nevyrobili a pre aktuálny nedostatok výkresov sme sa k tomu tak skoro ani nemali dostať. Voľba padla na pečenie. Aspoň bude vôňa. Ale nebolo to také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdalo.

Keďže kuchyňa nie je môj dôverný priateľ, neoplývali sme veľkými zásobami a dievčatá postupne začali poznamenávať: „Mami, nemáme dosť múky, doplnila som to krupicou! Máme len štvrť šálky práškového cukru, ale je tu kryštálový, môžem ich skombinovať? To máme fakt len dve vajcia? Mlieko došlo, môžeme tam pridať ešte vodu? Kde je prášok do pečiva? Do kelu, ani ten nemáme? Dáme sódu bikarbónu? Mami, chcela som aby to pekne voňalo, tak vianočne, dala som tam punčové korenie, nevadí?“

Stála som v kúte, vyčítala som si, že som predošlý večer podľahla lenivosti a nešla som na nákup, sledovala som dcérky a tŕpla. Ten „produkt” v miske: nezačne kypieť a valiť sa po zemi, ako lievancové cesto v rozprávke Byl jednou jeden král? Veď miešanie kryštálového a práškového cukru bolo pri našom pečení tou najkonzervatívnejšou inováciou. Deti sa však tak bavili, mali v sebe pri práci toľko radosti, spolupracovali a komunikovali s takou vzájomnou láskou, až sa môj stres z premárnených posledných doma nájdených surovín postupne premieňal na odovzdaný pokoj. Veď v najhoršom prípade si pochutí pes. A deti si aspoň trochu užijú predvianočnej radosti.

Keď bol koláč v trúbe a začal rozvoniavať, navrátila sa mi nádej. Musím uznať, že bol úžasný. Voňavý, naplnený zvonivým smiechom a korenený láskou. Škoda že nebol trvanlivý a nemohol vyčkať vianočné sviatky. No aj adventné koláče majú svoj význam. Predovšetkým, ak je ich hlavnou ingredienciou láska.
 

Upečme si:

Babkin maslový závin

Cesto: 600 g polohrubej múky, 60 g práškového cukru, 2 ks žĺtka, 50 g kvasníc, 2 dcl mlieko, 250 g maslo.

Maková plnka: 300 g maku, hrozienka, 1 dcl rumu, citrónová kôra, 300g kryštálového cukru, 1,5 dcl vody. Z cukru a vody uvaríme cukrový sirup (na niť). Do maku zamiešame horúci sirup a pridáme 1 dcl rumu a asi 3 prúžky citrónovej kôry.

Orechová plnka: 300 g mletých orechov, pomarančová kôra, 300 g krištálového cukru, 1,5 dcl vody. Do orechov zamiešame horúci cukrový sirup a asi 3 prúžky pomarančovej kôry.

Príprava závinu: Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme kvasnice, pripravíme kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtka, prešľaháme a pridáme rozpustené maslo. Všetko pridáme do múky a šľahačom (lepšie však ručne) spracujeme cesto. Vyformujeme 4 rovnaké bochníčky a necháme 30 min. odstáť. Naplníme plnkou.

Plnku si rozdeľte na rovnaké časti (ak by bolo niekde plnky veľa, závin praskne). Makovú plnku po natretí ešte posypeme hrozienkami. Hotový závin potrieme 3 krát rozľahaným celým vajcom a 1 krát žĺtkom. Dáme na 40-45 minút piecť do vyhriatej rúry (160 stupňov).

Zdroj: https://racianskyspolok.wordpress.com/2013/12/09/upecte-si-vonavy-makovnik-a-orechovnik-podla-stareho-racianskeho-receptu-foto/

 

Božie slovo + biblický komentár

Boh poslal anjela Gabriela do galilejského mesta, ktoré sa volá Nazaret, k panne zasnúbenej mužovi z rodu Dávidovho, menom Jozefovi. A meno panny bolo Mária.

Anjel prišiel k nej a povedal: „Zdravas‘, milosti plná, Pán s tebou.“

Ona sa nad jeho slovami zarazila a rozmýšľala, čo znamená takýto pozdrav.

Anjel jej povedal: „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu meno Ježiš. On bude veľký a bude sa volať Synom Najvyššieho. Pán, Boh, mu dá trón jeho otca Dávida, naveky bude kraľovať nad Jakubovým rodom a jeho kráľovstvu nebude konca.“

Mária povedala anjelovi: „Ako sa to stane, veď ja muža nepoznám?“

Anjel jej odpovedal: „Duch Svätý zostúpi na teba a moc Najvyššieho ťa zatieni. A preto aj dieťa bude sa volať svätým, bude to Boží Syn. Aj Alžbeta, tvoja príbuzná, počala syna v starobe. Už je v šiestom mesiaci. A hovorili o nej, že je neplodná! Lebo Bohu nič nie je nemožné.“

Mária povedala: „Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova.“

Anjel potom od nej odišiel.  (Lk 1, 26-38)

 

Advent je čas, keď je možné si viac uvedomovať, zažívať, pričiniť sa, aby sa Slovo stalo Telom.

Dnes slávime sviatok "Nepoškvrnené počatie Panny Márie". Mária má najlepšie know how a treba povedať, že jediné platné!

Od čias Krista sme všetci milostí plní - samozrejme v možnosti. Teda či si túto možnosť zvolíme (byť plní milosti). Na včerajšom príklade porazeného vieme, ako je možné "otehotnieť" Životom ktorý je silnejší ako smrť. Stretnúť Krista, ktorý očisťuje, rozširuje obzory, vďaka ktorým sa vidí človek v totálne iných "farbách". Presne ako syn Boží!

Mária na toto stretnutie zareaguje svojím "Áno". To áno nie je len povedané, je žité, je realizované, stáva sa. Mária v ňom prijíma a dáva Telo tomu kto "je" a čo "je" Život.

Ako dlho trvá naše tehotenstvo? Či?

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.


     






















    

Autor: Dominika Rajská, Martin Slíž
Fotografia: Mydlovci
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Advent s rodinou 2014

21. november 2014 / advent s rodinou

Advent s rodinou 2014

Aj v tomto roku ponúkame v projekte ADVENT S RODINOU pár inšpirácií ako nahromadiť bohatstvo, ktoré sa naplno prejaví nielen pod stromčekom, ale zostane...

Zjedli sme ho (2. 12. 2014)

2. december 2014 / advent s rodinou

Zjedli sme ho (2. 12. 2014)

Áno, nevydržali sme... Zjedli sme darovaný čokoládový adventný kalendár! Deti vyjedli čokoládky až neostalo takmer nič... Boli sme jednoducho...

Čaro spoločného čítania (3. 12. 2014)

3. december 2014 / advent s rodinou

Čaro spoločného čítania (3. 12. 2014)

Mnoho pre nás už nepotrebných vecí putuje od nás k rôznym ľuďom, ktorí aj keď sami majú málo, dokážu dávať ďalej… tým...

N