SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Tajný život v našej skrini (4. 12. 2015)
Vianočný pozdrav netradične (3. 12. 2015)Maličkí majú prednosť (5. 12. 2015)

Tajný život v našej skrini (4. 12. 2015)

4. december 2015 / Dominika Hajkovská, Martin Slíž

Vytlačiť Vytlačiť
Tajný život v našej skrini (4. 12. 2015)

Život v malom, taký akurát pre človeka s výškou do 120 cm sa odohráva v našej vstavanej skrini.

Pred pár rokmi v nej mali chlapci svoje auto a dnes to pochytilo dievčatá - zariadiť si v skrini “dom”. Opustiť jej útroby musel kôš plný neožehlených vecí, aby sa tam vmestila detská prútená stolička a dve dievčenské telíčka… a ešte dáždnik :)

Fantázia pracuje naplno a keď im starší brat s veľavravným úsmevom prezradí, že keď bol malý on, našiel v skrini tajný rebrík… viac netreba. S čelovkami nastavenými na maximálny výkon prehľadávajú skriňu centimeter po centimetri, aby nakoniec sklamane skonštatovali, že rebrík je asi vyššie, ako zatiaľ dočiahnu. Ale zastrájajú sa, že keď budú veľké, určite ho nájdu…

Potichu sa z nich teším a hľadám zmysluplné výhovorky, prečo ja ten rebrík tiež neviem nájsť. Nechcem im ani pošepkať, že keď budú veľké ako ja, už nebudú hľadať veci tam, kde nezvyknú byť a aj skriňu budú používať len na odkladanie vecí…

”Ak nebudete ako deti…” asi si znovu musím prečítať Malého princa a schovať sa do skrine… aby som ten rebrík do kráľovstva raz našla… :)

 

 

Zahrajme sa:  Tri prasiatka - The three little pigs

Máme radi rôzne spoločenské hry, najmä teraz, keď sa vonku nedá tráviť toľko času, alebo keď nás premôžu rôzne choroby. Pri vekovom rozpätí našich detí (13 - 3 roky) nie je ľahké nájsť hru, ktorú by sme si mohli zahrať (takmer) všetci.

Vďaka našim priateľom z Ihryska sa k nám domov zatúlala hra Tri prasiatka a konečne si ju plnohodnotne užila aj predškoláčka, aj siedmak (samozrejme, trojročná vždy hrala s niekým vo dvojici).

Hra je postavená na klasickej hre o troch prasiatkach, ktoré si stavajú domy a o zlom vlkovi, ktorý aby ich mohol zožrať, im tie domy postupne sfukuje.

V hre si domy postavíte pomocou kociek, ktoré vám umožnia vyberať si materiál aj druh stavby. Rôzne domy (slamený, drevený, tehlový) majú rôznu “výdrž”, ak ich vlk chce sfúknuť, ale aj hodnotu, ktorá sa spočítava na konci hry. Vyhráva ten hráč, ktorý má najvyšší počet bodov.

Samozrejme, najväčšou “zábavou” bolo sfukovanie domčekov súperovi, ale napriek tomu nikto sa nehneval, neurazil a spoločnú zábavu sme si užili všetci, vrátane rodičov…

A aké spoločenské hry letia práve u vás?
 

 

Božie slovo + biblický komentár

Keď Ježiš odchádzal, išli za ním dvaja slepci a kričali: „Syn Dávidov, zmiluj sa nad nami!“

Keď potom vošiel do domu, slepci prišli k nemu. Ježiš sa ich opýtal: „Veríte, že to môžem urobiť?“

Oni mu odpovedali: „Áno, Pane.“

Tu sa dotkol ich očí a povedal: „Nech sa vám stane, ako ste uverili.“ A oči sa im otvorili.

Ježiš im pohrozil: „Ale nech sa to nik nedozvie!“

No oni šli a rozprávali o ňom po celom kraji.  (Mt 9, 27-31)

 

A už to tu máme: v evanjeliách je veľmi často synonymom slova "viera" slovo "vidieť".

Slepci "vidia" v Ježišovi syna Dávidovho. U židov byť synom niekoho znamená omnoho viac, ako v našej kultúre. Nejde len o to, že niekto je biologickým otcom dieťaťa, ale že sa mu podobá vo všetkom - sťaby kópia.

Keď teda hovoria Ježišovi "syn Dávidov" - vyjadrujú že Ježiš bude ako Dávid - násilný, bojovný, že obnoví Izraelské kráľovstvo - že bude Mesiášom pre Izrael ako kráľ Dávid.

Ježiš je však Boží syn, nie syn Dávidov. Ježiš ich uzdravuje, aby videli v ňom Božieho Syna, ktorý prišiel pre všetkých - nielen pre Izrael, aby svetu zvestoval skutočnú tvár Boha, ktorá bola znetvorená náboženskými predstaviteľmi.

Ježiš "nalomenú trstinu nedolomí a hasnúci knôtik nedohasí..." Boh - Láska sa ponúka človeku a kto Ho (Ju) prijme stáva sa Božím synom a dcérou, lebo sa začína podobať na Otca. Milovaný miluje.
 

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.


     






















    

Autor: Dominika Hajkovská, Martin Slíž
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Anjeli v hlávke (30. 11. 2015)

30. november 2015 / advent s rodinou

Anjeli v hlávke (30. 11. 2015)

“Mamka, mňa anjeli v hlávke stále nahovárajú, aby som ti povedala jedno škaredé slovo,”, šepoce mi Hanka pod perinou pri večernom uspávaní....

(Ne) chváľte ma! (2. 12. 2015)

2. december 2015 / advent s rodinou

(Ne) chváľte ma! (2. 12. 2015)

Naozaj som mala zo seba dobrý pocit. Popri návale pracovných povinností som stihla pre rodinu pripraviť adventnú aktivitu, uviazať veľký adventný veniec, napiecť a...

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

N