SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Svadba s Michalom archanjelom (12. 12. 2014)
Nejde nám telka (10. 12. 2014)Čas na príbehy... (13. 12. 2014)

Svadba s Michalom archanjelom (12. 12. 2014)

12. december 2014 / Dominika, Martin, Nasťa

Vytlačiť Vytlačiť
Svadba s Michalom archanjelom (12. 12. 2014)

“Keď prídem do neba, vydám sa tam za archanjela Michala”, prehlási moja takmer päťročná ratolesť.

Nebo, peklo, smrť sú momentálne jej obľúbenou témou. Má mnoho otázok, mnoho predstáv a vôbec nechce prijať moje neisté odpovede: “Vieš, to je také tajomstvo, len si myslíme, ako by to mohlo byť…”

“Ja sa do neba teším, lebo tam bude určite plná izba lega… a možno aj transformerov” o chvíľu - trošku váhavo - ju doplní jej o málo starší brat.

“A ja tam ešte budem mať živého psíka, však musia byť v nebi aj zvieratká, lebo inak by ľudia neboli šťastní?”, pýta sa znova sestra, zamyslene hladkajúc svojho plyšového maznáčika.

A tak sa rozprávame o tom, čo koho v nebi asi čaká. Všetko je tak konkrétne, tak jasné… 

Nič ma nemôže pohoršiť pri predstave neba u týchto maličkých. Žijú tu a teraz a sú šťastní a naplnení v prítomnom momente až tak, že to prirovnávajú k nebu… A mne je veru táto predstava bližšia, ako čokoľvek iné… hádam som aj ja ostala trochu maličká :)

 

Podnety:

  • Čo v našej rodine (spoločne či každého osobne) nám počas minulého roka prinieslo na chvíľu “nebo”? Prečo? Vieme a môžeme si to zopakovať?
  • Čo nás robí šťastnými - aké chvíle, aktivity, stretnutia, ľudia?
  • Ako môžeme druhým pomôcť, umožniť prežívať tieto pocity častejšie?
  • Ako by sme si také “nebo” mohli urobiť v našej rodine tak, aby sa všetci cítili šťastní a naplnení?

 

Božie slovo + biblický komentár

Ježiš povedal zástupom: „Komuže prirovnám toto pokolenie? Podobá sa deťom, čo vysedávajú na námestí a pokrikujú na svojich druhov: ‚Pískali sme vám, a netancovali ste; nariekali sme, a neplakali ste.‘

Prišiel Ján, nejedol a nepil, a hovoria: ‚Je posadnutý zlým duchom.‘ Prišiel Syn človeka, je a pije, a hovoria: ‚Hľa, pažravec a pijan, priateľ mýtnikov a hriešnikov!‘ No múdrosť ospravedlňujú jej skutky.“ (Mt 11, 16-19)

V kontexte dnešného evanjelia sa žiada zacitovať aj: „Boha nikto nikdy nevidel. Jednorodený syn, ktorý je v lone Otca, ten o ňom priniesol zvesť.“ (Jn 1, 18)

Preto všetky naše predstavy o Bohu by mali byť opravené ak sú v rozpore s Ježišovým evanjeliom. Ježiš sa totiž nespráva ako Boh. Ale Boh sa správa ako Ježiš – Ježiš je Bohom.

V Ježišovi sa Boh stal človekom a všetko ľudské sa stalo Božím...

 

Zahrajme sa: ČMÁRAME

Potrebujeme:

- veľký papier,

- ceruzky/pastelky

- hrubšie farebné fixy.

Prvý krok: rodina si sadne okolo stola na ktorom leží čistý veľký papier, každý dostáva svoju ceruzku/pastelku a jeho úlohou je čmárať po papieri. Môžeme zvoliť rôzne štýly - napr. že čmárame "štafetovo", tj osoba po mojej pravici čmára dovtedy, kým ja nepoviem STOP a ja môžem čmárať dovtedy, kým osoba po mojej ľavici nepovie STOP atď.

Druhý krok: keď už máme dostatočne počmáraný papier, odložíme ceruzku/pastelky a každý dostane jednu hrubšiu fixu. Pozeráme na čmáraninu a usilujeme sa v tej spleti čiar nájsť skrytý obrázok - kto nájde, obtiahne ho hrubou fixou aby sme ho lepšie videli všetci.

Hra je o tvorivosti, schopnosti prijať iný pohľad/názor, o postrehu a rýchlosti... a všeličom inom :). 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.


     





    

 

PS: autor titulnej fotky Peter Cagala rád fotí a riadi sa heslom: Nájdem krásu vo Vašej jednoduchosti. www.petercagala.com, www.cagi.dphoto.com

Autor: Dominika, Martin, Nasťa
Fotografia: Peter Cagala Photography, Bohunka Poulter
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Čas na príbehy... (13. 12. 2014)

13. december 2014 / advent s rodinou

Čas na príbehy... (13. 12. 2014)

Skorá tma a sychravé počasie nás nútia viac času tráviť doma, spolu. Leto bolo rozmarné, túlali sme sa kade tade, stretávali sa až neskoro večer, keď sme už...

Oci? Zahráme si divadlo? (11. 12. 2014)

11. december 2014 / advent s rodinou

Oci? Zahráme si divadlo? (11. 12. 2014)

"Jasne! ... ale kde ho máme?" ... obzerá sa okolo seba ocko a skladá noviny aj s nedočítaným článkom na stôl. "Ja viem, ja viem..." zvolá...

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

N