SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Oheň z Betlehema (18. 12. 2014)
Dostihy a sázky (16. 12. 2014)Tréner (19. 12. 2014)

Oheň z Betlehema (18. 12. 2014)

18. december 2014 / Dominika, Martin

Vytlačiť Vytlačiť
Oheň z Betlehema (18. 12. 2014)

Môj manžel je skaut srdcom i dušou. Aj keď momentálne nestíha skautovať oficiálne, jeho nápady a aktivity dosť ovplyvňujú náš malý rodinný oddiel.

Do našej rodiny tak napríklad priniesol vianočný rituál zapaľovania sviece ohňom z Betlehema, ktorý som ja nepoznala. Na Štedrý deň doobeda prinesie domov v lampášiku z kostola plamienok, zapálený v Ježišovom rodisku. A odkedy nám začali pribúdať deti, berie ich všetky so sebou.

Pred šiestimi rokmi sme sa presťahovali. Síce v rámci sídliska, ale do iného činžiaku.

Na vtedajšie Vianoce to už bol polrok, čo sme tu bývali a trochu poznali aj niektorých susedov. Dvaja starší chlapci (mali 5 a 4 roky v tom čase) išli spolu s ockom na Štedrý deň doobeda pre Betlehemské svetlo do nášho kostola. Opatrne ho priniesli, zapálili sme si sviecu a aj nejaké záložné zdroje, keby niečo...

Manželovi napadlo, že chlapci by mohli ponúknuť plamienok aj susedom, možno ich to poteší. Najprv som ich odhovárala (v našej rodine som - niekedy na škodu veci - ja tá rezervovanejšia), ale po prísľube, že ocko pôjde s nimi, sa chlapci vydali na cestu.

Tak trochu tajne som načúvala na chodbe... Postupne klopali na dvere, slušne sa pozdravili a ponúkli „Betlehemské svetlo". Takmer všetci susedia sa potešili, plamienok si zobrali a (čo nebolo v pláne), chlapcov obdarovali vianočnými koláčikmi, ovocím či inou drobnosťou.

Tí prišli domov (všetci traja) celí rozžiarení. Verím, že aj preto, lebo si prežili, aké to je, niekoho nečakane obdarovať. Videli, ako malé svetielko dokáže rozžiariť veľkého človeka.

Odvtedy prešlo zopár rokov, ale náš vianočný rituál sa každý rok opakuje. Akurát naše deti chodia k susedom bez ocka... a už piati. A susedia sa ich už pár dní pred Vianocami pýtajú, či im zase prinesú svetlo, lebo sviečku už majú nachystanú...

 

Podnety:

  • Aké rituály máte v rodine vy?
  • Kto sa ich zúčastňuje?
  • Ako ich vnímajú vaše deti?
  • Akým „svetlom" by ste mohli osloviť aj vaše najbližšie okolie?

 


Betlehemské svetlo je od 14. decembra 2014 aj na slovensku.

Mapa a harmonogram roznášania

Betlehemského svetla na Slovensku

 

 


Božie slovo + biblický komentár

S narodením Ježiša Krista to bolo takto: Jeho matka Mária bola zasnúbená s Jozefom. Ale skôr, ako by boli začali spolu bývať, ukázalo sa, že počala z Ducha Svätého.

Jozef, jej manžel, bol človek spravodlivý a nechcel ju vystaviť potupe, preto ju zamýšľal potajomky prepustiť.

Ako o tom uvažoval, zjavil sa mu vo sne Pánov anjel a povedal: „Jozef, syn Dávidov, neboj sa prijať Máriu, svoju manželku, lebo to, čo sa v nej počalo, je z Ducha Svätého. Porodí syna a dáš mu meno Ježiš; lebo on vyslobodí svoj ľud z hriechov.“

To všetko sa stalo, aby sa splnilo, čo Pán povedal ústami proroka: „Hľa, panna počne a porodí syna a dajú mu meno Emanuel,“ čo v preklade znamená: Boh s nami.

Keď sa Jozef prebudil, urobil, ako mu prikázal Pánov anjel, a prijal svoju manželku. (Mt 1, 18-24)

Jozef je muž spravodlivý. Tak ako Zachariáš a jeho žena Alžbeta. Prímenie „spravodlivý“ znamená, že zachováva Mojžišov zákon. Preto sa zaoberá myšlienkou, že Máriu potajme prepustí – mohol by ju – podľa zákona, totiž udať ako nevernú a tak by skončila pod hŕbou kamenia „spravodlivo“ potrestaná.

Kým napr. Zachariáš Bohu neuverí – keď sa mu v anjelovi zjaví so zvesťou o narodení Jána – Jozef Bohu uverí.

Duch víťazí nad literou, láska nad spravodlivosťou alebo aj „spravodlivosťou“.

(Spracované podľa zdroja: versione stampabile in formato pdf)

(Rozšírený biblický komentár v slovenčine TU)

 

Nápady:

Takto úplne jednoducho si spoločne s deťmi môžeme vyrobiť lampášiky (či už žiariace Betlehemským svetlom, alebo len takým obyčajným).

 

Tip 1 - stačí primerane veľký papier (k veľkosti fľaše od detskej výživy alebo niečoho podobného, kde sa dovnútra zmestí kahanček) a skladať a strihať, skladať a strihať... kým nebudeme s ornamentami spokojní. Stavme sa, že nenájdeme dva rovnaké:)

Tip 2 - na sklenené poháre deti nakreslia rôzne motívy farbami na sklo a dovnútra namiesto kahančeka môžeme vliať priamo vosk zo stopených opotrebovaných sviečok... pričom nezabudneme vložiť aj knôtik samozrejme. Okolo hrdla upevníme drôtik ako držadlo.

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.


     





    

Autor: Dominika, Martin
Fotografia: www.svetlo.skauting.sk; Eva Šarkozyová, Letitia te Tiba
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako sa nerozviesť (20. 12. 2014)

20. december 2014 / advent s rodinou

Ako sa nerozviesť (20. 12. 2014)

Odkedy bývame v dome, pribudlo nám na dvore zopár zvierat. A po niekoľkých rokoch spolunažívania môžem povedať, že nás veľa učia o živote. A zvlášť...

Kadiaľ sa ide na černice? (17. 12. 2014)

17. december 2014 / advent s rodinou

Kadiaľ sa ide na černice? (17. 12. 2014)

Mali sme s manželom to šťastie, že sme v našej mladosti stretli saleziánov a saleziánky, ktorí nám pomohli, a stále mladým pomáhajú nájsť...

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

N