SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Maličkí majú prednosť (5. 12. 2015)
Tajný život v našej skrini (4. 12. 2015)Straty a nálezy (6. 12. 2015)

Maličkí majú prednosť (5. 12. 2015)

5. december 2015 / Dominika Hajkovská, Maroszovci, Martin Slíž

Vytlačiť Vytlačiť
Maličkí majú prednosť (5. 12. 2015)

“Majíííčkááá hóm, húský pááásiem, tancovaja by hóóóm, až sa tjááásjééém…” ozýva sa soprán našej trojročnej v celom supermakete. Ale naozaj v celom. Sediac v nákupnom vozíku, používajúc rožok ako mikrofón, užíva si silu svojho hlasu a všetky pesničky, na ktoré si spomenie, si naozaj vychutnáva.

Rovnaké je to na ulici, v autobuse, u lekára, kdekoľvek. Ak má chuť spievať, spieva. Ak chce tancovať, tancuje. Ak si práve spomenie na svoje imaginárne deti (o nich niekedy nabudúce), strávime pri regále s hračkami pol hodinu, pretože každé z detí musí zobrať na ruky a zdvihnúť, aby dobre videlo. A pred činžiakom oberáme z kríkov jahody (áno, v decembri a áno, z ríbezľových).

Je zlatá, keď ma zahŕňa do svojich hier ako rovnocenného parťáka, aj keď musí vidieť, že na to nemám. Učí ma.

Som v rozpakoch, ale snažím sa aspoň snažiť. Zbieram jahody. Vodím za ruku imaginárne deti. A veľmi ju obdivujem. Jej spontánnosť, nezošnurovanosť, čistý a úprimný pohľad na všetko a všetkých.

A modlím sa, aby jej srdce zostalo takéto svieže navždy, lebo maličkí majú prednosť…
 

 

Nápad: Betlehem z odpadového materiálu

Minulý rok sme aj my objavili vo vydavateľstve Don Bosco perfektnú vystrihovačku „A urobíme si Betlehem.“ Koncept je ten, že každý večer si deti vystrihnú a zlepia jednu postavičku a spolu si prečítame príbeh.

Bol však už pomerne pokročilý advent a nestihli by sme to, tak sme knižku odložili na ďalší rok, a rozhodli sme sa, že koncept okopírujeme a spravíme si vlastný, hipsterský Betlehem z odpadového materiálu.

Pôvodná snaha bola spraviť každý večer do Vianoc jednu postavičku, ale v realite to, samozrejme, vyzeralo inak – Betlehem sme robili vo väčších vlnách, lebo sa nám nechcelo každý večer rozťahovať farby, štetce atď... :-)

Dokonca sme do Vianoc nestihli ani slona a ťavu, tých sme spravili až medzi sviatkami... ale hipsterský Betlehem to predsa znesie, nie? Navyše, vo farnosti, odkiaľ je manželka, je taký zvyk, že troch kráľov so slonom a ťavou pridávajú do Betlehema až na Troch kráľov (!), takže stále sme boli popredu.
 

 

Božie slovo + biblický komentár

Ježiš chodil po všetkých mestách a dedinách, učil v ich synagógach, hlásal evanjelium o kráľovstve a uzdravoval každý neduh a každú chorobu.
Keď videl zástupy, zľutoval sa nad nimi, lebo boli zmorené a sklesnuté ako ovce bez pastiera. Vtedy povedal svojim učeníkom: „Žatva je veľká, ale robotníkov málo. Preto proste Pána žatvy, aby poslal robotníkov na svoju žatvu.“
Zvolal svojich dvanástich učeníkov a dal im moc nad nečistými duchmi, aby ich vyháňali a uzdravovali každý neduh a každú chorobu. Týchto dvanástich Ježiš vyslal a prikázal im: „Choďte k ovciam strateným z domu Izraela! Choďte a hlásajte: ‚Priblížilo sa nebeské kráľovstvo.‘ Chorých uzdravujte, mŕtvych krieste, malomocných očisťujte, zlých duchov vyháňajte. Zadarmo ste dostali, zadarmo dávajte.“
  (Mt 9, 35-10, 1. 5a. 6-8)

 

Ježiš chodil po všetkých mestách a dedinách aby uzdravoval, pomáhal, bol blízko pri tých čo sú sklesnutí - stratení. Toto znamená Božie kráľovstvo - slobodná voľba slúžiť. Všetky ostatné kráľovstvá sú založené na moci, prestíži a bohatstve.

Preto je Božie kráľovstvo alternatíva.

“Choď, predaj čo máš, rozdaj chudobným ...."
"Choď a rob podobne...."
"Choďte k ovciam strateným z domu ...."
"Choďte a naučte sa čo znamená milosrdenstvo chcem a nie obetu...."

Koľko teórie treba kým sa človek dá do pohybu?
 

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.


     






















    

Autor: Dominika Hajkovská, Maroszovci, Martin Slíž
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

14. december 2014 / advent s rodinou

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

Bol to taký spontánny nápad - oplatky nám každoročne pečú naše obe babky. Vždy nám dodajú plné krabice. Ale atmosféra pečenia oplatok v krabici...

Advent s rodinou 2014

21. november 2014 / advent s rodinou

Advent s rodinou 2014

Aj v tomto roku ponúkame v projekte ADVENT S RODINOU pár inšpirácií ako nahromadiť bohatstvo, ktoré sa naplno prejaví nielen pod stromčekom, ale zostane...

N