SpäťÚvod / Články / Aktuality / zapoj sa... / Preži pôstne dobrodružstvo s deťmi v Stredoafrickej republike
Dotazník o rodineBez vzdelania sú bezbranné

Preži pôstne dobrodružstvo s deťmi v Stredoafrickej republike

19. február 2015 / Savio o. z.

Vytlačiť Vytlačiť
Galabadja - na klinike

 

„Mami, koľko stojí jogurt?“ spýtal sa ma počas nákupu môj 5-ročný syn.

„Okolo 50 centov,“ odpovedala som.

„Dal by som si jogurt, ale vzdám sa ho a pošleme peniažky deťom do Angoly,“ zvolal nadšený syn na celý obchod.

„Aj ja sa vzdám jogurtu a tiež pošleme peniaze do Angoly,“ pridala sa k bratovi 3-ročná dcérka.

 

Deti nás učia

Priznávam, že keď sa to stalo prvý krát, úplne ma to dojalo. Doma sme potom dali 1€ do našej „tehličkovej“ pokladničky, ktorú sme si založili na začiatku pôstu. Peniaze z nej boli určené na verejnú zbierku Tehlička 2014 a putovali do saleziánskeho centra Kala-Kala v Luande, hlavnom meste Angoly, ktoré poskytuje domov a vzdelanie pre chlapcov z ulice.

Celé sa to začalo pred rokom, keď sme s manželom premýšľali, ako by sme mohli spoločne ako rodina prežiť pôst. Ako sa pripraviť na Veľkú noc? Ako viesť deti k Bohu – k láske, záujmu o druhých, obetavosti, nezištnosti, štedrosti?

Vtedy som čítala o zbierke Tehlička na www.tehlicka.sk, ktorú už niekoľko rokov na Slovensku organizuje saleziánske občianske združenie SAVIO na podporu projektov pre deti ulice v krajinách ako Angola, Azerbajdžan, Južný Sudán, Keňa či na území Sibíri.

To je ono, napadlo mi, to je dobrá príležitosť. Rozhodli sme sa a naša rodina prežívala minuloročný pôst s deťmi v Angole.

Jednou z aktivít bola naša rodinná zbierka. Napríklad keď sa deti vzdali nejakej dobroty, tak sme v tej hodnote vhodili peniaze do pokladničky.

Okrem toho sme spoznávali Afriku, rozprávali sa o deťoch na ulici v Angole, o ich živote, modlili sme sa za nich aj za saleziánov a dobrovoľníkov, ktorí im pomáhajú. Bola to téma, ktorá deti aj nás skutočne chytila za srdce. Dokonca sme si urobili „výlet do Angoly“ – na pár dní sa naša detská izba premenila na africkú krajinu a my sme stanovali priamo medzi zebrami, žirafami a slonmi.

Najväčším zážitkom pre mňa bolo vidieť, ako sa srdcia našich detí stávajú citlivými pre iných, ako sa modlia za deti na ulici, ako sa dobrovoľne vzdávajú sladkostí, aby sme mohli dať peniaze do pokladničky, ako pýtajú peniaze aj od iných členov rodiny pre chudobné deti. Boli to aj pre nás rodičov povzbudivé momenty, keď naše deti samé od seba napísali list deťom do Angoly a nakreslili postele, ktoré si chlapci v centre kúpia za naše peniaze, aby mali kde spať.

Uvedomila som si, že toto chcem pre naše deti – aby nežili len pre seba, ale aby objavovali Boha v iných, aby otvárali svoje srdcia a mali radosť z dobra, ktoré môžu vykonať.

Opäť stojíme na prahu pôstu a naša rodina opäť ide do toho – tento rok do veľkého dobrodružstva s deťmi zo Stredoafrickej republiky, ktorá v uplynulých dvoch rokoch prešla vojenským prevratom. Mnoho ľudí zomrelo a veľa rodín prišlo o svoj domov. V saleziánskych centrách Damala a Galabadja v blízkosti hlavného mesta Bangui a v ich blízkom okolí našlo svoj dočasný domov 25 500 ľudí.

Najcitlivejšie vplýva táto situácia práve na deti, ktoré strácajú svoje istoty, rodiny, detstvo. Návrat do školy a základné vzdelanie spojené s praktickými zručnosťami je presne to, čo môže tieto deti zachrániť, lebo bez vzdelania sú bezbranné.

 

Tehlička aj u vás doma

Tehlička aj Vašej rodine ponúka možnosť stať sa dobrodincami – nech sa DOBRO deje pre deti v Stredoafrickej republike a taktiež vo Vašom srdci a vo Vašej rodine.

Zapojte sa do zbierky Tehlička aj Vy. Je to jednoduché!

 

Kliknite na tento odkaz a zaregistrujte sa.

 

Poštou Vám príde informačný materiál, nálepka na dvere a plagát pre rodiny. Organizátori zbierky Vám tiež budú pravidelne posielať mailom tému týždňa a návrh aktivít pre Vašu rodinu k danej téme.

Zuzana, dnes už členka tímu Tehlička 2015

www.savio.sk

Autor: Savio o. z.
Fotografia: misionessalesianas.org
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Rozhodnime o svojich 2%

21. apríl 2016 / zapoj sa...

Rozhodnime o svojich 2%

Každý daňovník môže rozhodnúť, komu venuje 2% (3%) zo svojich daní. Podporte tento rok ZAOSTRI NA RODINU ...

FestHry Trnava 2013...

29. január 2013 / zapoj sa...

FestHry Trnava 2013...

... ponúkajú možnosť aktívne stráviť spoločný čas. V dňoch 18. - 20. januára 2013 zaplnia stoly v Mestskej športovej hale v Trnave stovky spoločenských...

Tehlička pre deti v Južnom Sudáne (2017)

28. február 2017 / zapoj sa...

Tehlička pre deti v Južnom Sudáne (2017)

Dvanásty ročník zbierky TEHLIČKA, organizuje SAVIO, 28. 2. - 31. 7. 2017 Južný Sudán ... ozbrojené strety, ktoré začali v roku 2013 doposiaľ zanechali...

Mária Kráľovičová v spovednici Karla Lovaša

3. január 2014 / zapoj sa...

Mária Kráľovičová v spovednici Karla Lovaša

Stalo sa tradíciou, že v Trojkráľový večer brat Šavol (Karol Lovaš) privíta v Trnavskom divadle osobnosť umeleckej scény, aby s ňou viedol dialóg o živote....

N