SpäťÚvod / Články / Aktuality / z domova... / Nová povinnosť pre rodičov od 1. 2. 2014
Prečo vymiera západná civilizácia?Rozvod? Ďakujem, neprosím...

Nová povinnosť pre rodičov od 1. 2. 2014

28. január 2014

Vytlačiť Vytlačiť
Nová povinnosť pre rodičov od 1. 2. 2014

Rodičia, viete všetko o svojej novej povinnosti?

Ide o povinnosť rodičov voči ÚPSVaR - nahlasovať ako je postarané o vaše dieťa ktoré je vo veku 3-6 rokov, ak sa oň z rôznych dôvodov práve nestaráte vy ako rodičia. V prípade žeby úrady zistili, že o Vaše dieťa nie je postarané, hrozí odobratie detských prídavkov.

1. Komu oznámiť, kto sa stará o moje dieťa?
Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste vášho bydliska.

2. Stačí to urobiť mailom alebo treba osobne?
Môžete to urobiť v písomnej forme, no stačí elektronicky. Z obsahu má byť jasné, ako a kde bude zabezpečovaná starostlivosť o vašu ratolesť po dovŕšení troch rokov, až kým nepôjde do školy.

3. Ako často sa musím úradu hlásiť?
Rozhodujúce je prvé oznámenie. Ak sa však neskôr zásadne zmení spôsob a miesto zabezpečenia starostlivosti o dieťa, musíte to úradu oznámiť.

4. Bude niekto kontrolovať, ako je o dieťa postarané?
Áno, bude to kontrolovať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, a to až dovtedy, kým dieťa nezačne chodiť do školy. Zvýšené kontroly však budú najmä v rodinách, ktoré neoznámili spôsob a miesto starostlivosti a kde možno objektívne predpokladať, že prídavok na dieťa neplní svoj účel.

5. Príde kontrola ku mne do bytu?
Záleží na situácii. Ak má dieťa navštevovať škôlku, úrad môže zisťovať v tomto zariadení, či tam naozaj pravidelne chodí. Ak nahlásite, že sa o dieťa staráte doma, úradník vám pravdepodobne zaklope priamo na dvere.

6. Čo hrozí, ak neoznámim, kto sa o dieťa stará?
Zákon o sankcii síce nehovorí priamo, no pri nesplnení oznamovacej povinnosti vyvoláte pochybnosti, či prídavok na dieťa vôbec plní svoj účel - a teda či naň máte naďalej nárok. V takom prípade úrad pozastaví vyplácanie prídavku, kým situáciu nepreverí. Ak je všetko v poriadku, vyplácanie obnoví s tým, že vám doplatí peniaze, ktoré ste nedostali. V opačnom prípade vám prídavok odníme.

 

Oficiálna správa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava:

K. 1.2.2014 nadobudne účinnosť novela zákona č. 600/2003 o prídavku na dieťa a o zmene a doplnení zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov.

Zákon upravuje viacero zmien, pričom ustanovuje aj novú povinnosť oprávnenej osoby.

"Oprávnená osoba podľa §2 ods. 1 písm. a) až c) a e) je povinná po dovŕšení troch rokov veku nezaopatreného dieťaťa oznámiť platiteľovi písomne alebo elektronickými prostriedkami so zaručeným elektronickým podpisom, akým spôsobom a kde bude zabezpečovaná starostlivosť o toto nezaopatrené dieťa do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, počas trvania nároku na prídavok a príplatok k prídavku; to neplatí, ak starostlivosť o nezaopatrené dieťa zabezpečuje rodič nezaopatreného dieťaťa alebo osoba, ktorej je nezaopatrené dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu a ak táto osoba poberá materské alebo rodičovský príspevok."

Uvedenú povinnosť si môžete splniť predložením vyplneného formulára

 

Foto: Lukáš Mak

Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Manželstvo ako dar

6. marec 2014 / z domova...

Manželstvo ako dar

Čo hovoria účastníci posledného realizovaného víkendu pre bezdetných manželov? Ahojte priatelia, spolu s manželom sme sa zúčastnili víkendu na...

Ako zaujať?

4. február 2013 / z domova...

Ako zaujať?

"Neviem ako, ale podarilo sa mu zaujať moju pozornosť." Hovorí chlapec, ktorý sa v roku 1858 stretol s Jánom Boscom, a ktorého život sa odvtedy úplne zmenil. Don...

Tehlička pre deti v Južnom Sudáne (2017)

28. február 2017 / z domova...

Tehlička pre deti v Južnom Sudáne (2017)

Dvanásty ročník zbierky TEHLIČKA, organizuje SAVIO, 28. 2. - 31. 7. 2017 Južný Sudán ... ozbrojené strety, ktoré začali v roku 2013 doposiaľ zanechali...

Vynálezy

25. september 2013 / z domova...

Vynálezy

Festival vedy – Noc výskumníkov sa uskutočnil 27. septembra 2013 a už po siedmykrát priblížil slovenskej verejnosti tie najzaujímavejšie výsledky slovenskej vedy...

N